F&H of Scandinavia

:
december 2007

F&H of Scandinavias nye højlager flytter facaden tættere på ringvejen ind gennem Viborg: 'En lys, reflekterende facade, hvor de røde døre bryder de lange linjer', siger arkitekt Søren Vinther fra Kpf Arkitekter AS.

Valget af ledhejseporte og slusehuse fra Albany Door Systems A/S er truffet ud fra et stort hensyn til både miljø og arbejdsmiljø.
CSK Stålindustri A/S

Facadebeklædningen på den renoverede del af byggeriet – blandt andet kantinen med den udendørs terrasse – er miniatureudgaver af de store metalplader på den nye højlagerfacade.
Kpf Arkitekter AS

Kantineområdet ligger i umiddelbar forbindelse med F&H´s nye showroom – og kan dermed inddrages som en naturlig forlængelse af udstillinger, messer og andre arrangementer.

Et indskudt dæk føjer en ekstra dimension samt omkring 650 kvm. til F&H´s showroom. Adgangen mellem de to niveauer sker via en hvidmalet trappe fra Sundby Trapper A/S.
 

previous next

Alle hylder samlet under samme tag

Skandinaviens største isenkræmmergrossist, F&H of Scandinavia, erstatter sine fjernlagre med et stort og effektivt højlager – i forbindelse med ny administration og showroom i eksisterende byggeri

Byggefakta

F&H of Scandinavia
Gl. Skivevej 70
8800 Viborg
Danmark

Bygherre:
F&H A/S
Arkitekt:
KPF Arkitekter A/S
Hovedentreprenør:
Thomas Andersen A/S
Ingeniør:
Viborg Ingeniørerne A/S
Areal:
4500 kvm.
Byggesum: 
41 mio. kr.

Plads! Plads! Og atter mere plads!

Det var kravet fra bygherren F&H of Scandinavia, da virksomheden bad Viborg Ingeniørerne om at stå for byggeriet af et nyt højlager i forbindelse med de eksisterende lagerhaller i udkanten af Viborg.

- Vi er en hastigt ekspanderende virksomhed, fortæller administrerende direktør for F&H of Scandinavia, Knud Lomborg. I år 2000 havde vi 73 medarbejdere – i dag er tallet 188. En udvikling, der naturligvis kræver stadig mere plads.

Lager i jorden

Løsningen på pladsproblemerne rækker i dag ti meter i vejret og to meter i jorden – en gigantisk hal, hvor hyldereolerne står tæt pakket med op til 10.500 paller.

- Vi var nødt til at gå i jorden med en del af lageret for at holde os under den maksimale byggehøjde og samtidig opnå den ønskede kapacitet, fortæller Karsten Lindberg, der er partner i Viborg Ingeniørerne – der indtil nytår var kendt under navnet 'Palle Christensen A/S'.

Lageret, der lægger sig op af siden på det eksisterende byggeri, breder sig desuden 130 meter i længden – med en bredde på 33 meter.

Reflekterende overflade

Facaden er meget karakteristisk i sine matblanke metallicstålplader, der brydes af markante røde branddøre.

- En konstruktion, der med sine lyse, reflekterende overflader skaber et mindre massivt udtryk, mens de røde branddøre bryder facaden og dermed også det noget todimensionale udtryk, byggeriet ellers risikerede at få, siger arkitekt Søren Vinther fra KPF Arkitekter.
CSK Stålindustri A/S står for leverancen af stålsøjler, stålspær og ståltrapezpladetag til byggeriet. Virksomheden har også stået for monteringen – en opgave, der blev gennemført på bare 14 dage.

Effektiv logistik

- Indendørs har vi derudover opnået en effektiv indretning, der lever op til F&H´s krav om en gennemført rationel logistik, siger Karsten Lindberg.

Således virker det næsten hasarderet, når man ser en truck parkeret mellem reolerne: Der er kun få centimeters plads til begge sider, når køretøjet bevæger sig ind i gangene mellem de mange hylder.

Forklaringen på, at det kan lade sig gøre, ligger og skinner mat som en tynd streg i gulvet mellem reolerne: Lageret betjenes af en induktionsstyret smalgangstruck, hvor ledelinjerne mellem reolerne holder tungen lige i munden på truckførerens vegne – og styrer trucken præcist ned ad de smalle gange.

Særligt trucksystem

Trucksystemet er leveret af Hans Schourup A/S – som også står for forbindelseslinjen mellem højlagereret og de øvrige lagerhaller via et automatisk ind- og udlagringssystem. Systemet er specielt konstrueret til F&H Scandinavia-byggeriet ud fra de særlige krav til effektivitet, der bliver stillet af selve konstruktionen med det forsænkede højlager, hvor ind- og udlagringen sker gennem bare en åbning. Selve pallererolerne på højlageret er ligeledes leveret af Hans Schourup A/S.

- Derudover var det vigtigt, at selve betongulvet i lageret er fuldstændigt plant. Selv den mindste unøjagtighed kan skabe problemer, når truckføreren skal hente paller ned fra de øverste hylder, fortæller Karsten Lindberg.

Fokus på miljø

Ud over effektiviteten i logistikken har bygherren lagt stor vægt på både miljø og arbejdsmiljø i forbindelse med det nye byggeri.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2007 nr. 4

Domicil

CA Software

IT-domicil i enkel funktionalisme

Skole

Danmarks Biblioteksskole

Boglig uddannelse bag skiffer og glas

Kulturcenter

Dansens Teater

Ballettens sorte boks

Domicil

Dansk Computer Center

DCC-domicil med lysgitter

Bolig

Det Flexible Hus

Fleksibel livsbolig

Skole

EUC Lillebælt

Ved bro og bælt

Domicil

F&H of Scandinavia

Alle hylder samlet under samme tag

Museum

GeoCenter Møns Klint

Arkitektur i pagt med naturen

Butik

IDEmøbler

Møbelmekka med søjleindgang

Bolig

Isefjord

Afdæmpede fjordboliger

Domicil

Lejerbo

Lejerdomicil i åben kvadrat

Domicil

Makita

Japansk fornuft og præcision

Kulturcenter

Musikhuset Aarhus

Musikhuset, 2. sats

Hospital

Næstved Centralsygehus

Nyt kræftcenter i klassisk udtryk

Domicil

Outforce IT

Facade, der følger dagen og året

Domicil

Peugeot Danmark

Charmeløven

Domicil

Pfizer

Modernistisk knopskydning på medicindomicil

Domicil

ProShop

pakket ind i sol- og billedskærm

Sport

Ringsted Svømmehal

Ringsted i vandets tegn

Sport

Silkeborg Sportscenter

Silkeborg - sportens solide rammer

Bilhus

Toyota Bilhus

Bilhus med harmonikaeffekt