Museet for Danmarks Frihedskamp

:
december 2019
Museet for Danmarks Frihedskamp - udstillingsareal

Museet for Danmarks Frihedskamp er disponeret med et stort, samlet udstillingsareal i et enkelt plan under terræn. Her er både bunker-stemning og afsæt for en dramatisk lyssætning.

Museet for Danmarks Frihedskamp - betonkonstruktioner

Museets betonkonstruktioner – insitu såvel som elementer – er udført af Arkil Bro & Beton, der har lang erfaring med denne type opgaver fra bl.a. infrastruktur – og brobyggeri.

Museet for Danmarks Frihedskamp - elevator

Elevatorvirksomheden Sjec Danmark A/S har leveret denne rummelige, langsomtkørende elevator med et eksklusivt interiør, dæmpet belysning og plads til op til 24 passagerer i en kørsel.

Museet for Danmarks Frihedskamp - gulve

Interiøret er præget af PUR-gulvenes farvekoder og et fint inventarprogram med Furniture linoleum. Tårnet har fire etager.

Museet for Danmarks Frihedskamp - facade

Museet for Danmarks Frihedskamp ligger i periferien af Churchillparken i København. Kun en mindre del af museet er synlig i terrænet. Arkitekturen er af Lundgaard & Tranberg A/S.

previous next

Honnør fra mørket

Sider

Byggefakta

Museet for Danmarks Frihedskamp
Churchillparken 7
1263 København K
Danmark

Bygherre:
Nationalmuseet
Totalrådgiver:
Lundgaard & Tranberg Arkitektfirma A/S
Arkitekt:
Lundgaard & Tranberg Arkitektfirma A/S
Ingeniør:
EKJ Rådgivende Ingeniører A/S
Andre aktører:
Arkil A/S
Areal:
1600 kvm.
Byggesum: 
109 mio. kr.
Byggeperiode:
april 2017 - oktober 2018

– Ikke helt i den finhedsgrad, som vi er kendte for. Men arkitekterne jublede; det var lige, hvad de gerne ville have, fortæller Erik Berg Madsen, der også havde ansvar for byggepladsens drift og indhegning på den ret så trafikerede adresse.
Det ellipseformede tårn er udelukkende støbt på stedet, mens udstillingshallen står med en insitu-støbt ramme, fulgt af en isolering med bl.a. Leca, inderst afsluttet med betonelementer med reliefstruktur.

Stål og stemning

Den bærende tagkonstruktion i udstillingshallen er udført med massive stålbjælker fra Give Steel A/S.

Arkils andel af Frihedsmuseet, der tog sin begyndelse i foråret 2017, blev udført som et internt partneringprojekt, der involverede flere afdelinger: Fundering og Miljøteknik, Bro & Beton samt Anlægsafdeling Hovedstaden.

Resultatet fremstår med den råhed og den stemning, som var dominerende i en beskyttelsesbunkers indretning. Udstillingsarkitekterne fra Nationalmuseet modtager en scene, hvor rummelighed og neutrale overflader tillader en gennemgribende iscenesættelse med inventar og lys.

Mens udstillingen således sker i et terrænperspektiv, foregår resten af et besøg i Frihedsmuseet i flere plan. Forbindelsen mellem dem er tænkt som et indslag i museumsopholdet, uanset om turen tilbagelægges på den rustikke og markant patinerede vindeltrappe, stærkt inspireret af de trapper, som kan opleves i en krigsbunker – eller man foretrækker elevatoren.

Teater-elevator

Lige denne elevatorudgave er produceret af kinesiske Sjec, som har leveret den gennem Sjec Danmark A/S. Her oplyser projektleder Klaus Jacobsen, at opgaven var en af de rigtig interessante, netop fordi elevatoren indgår i museumsbesøget som en del af totaloplevelsen. Bygherren og rådgiverne bestilte elevatoren af Sjec-typen M300, så den skulle køre langsommere end normalt. I forvejen er der tale om en elevatorstol med et betydeligt areal, der skal kunne løfte 2000 kg, svarende til ca. 25 gæster ad gangen – svarende til en skoleklasse!

Derefter er elevatorens indre lakeret i RAL 9005, også kaldet sort; så der er mørkt, men med en dramatisk belysning fra strategisk anbragte LED-kilder.

– I det sindige tempo er det hensigten, at de besøgende skal fornemme rejsen tilbage i tiden og få tid til at forberede sig på det, der venter i dybet, forklarer Klaus Jacobsen.

Lydkulisser

Elevatoren er samtidig leveret med et audioanlæg af høj kvalitet, hvor lydfiler – og musikindslag – kan være med til at fortælle historien og indramme stemningen. Lydanlæggets højttalere er indbygget i elevatorens konstruktion, så gæsterne ikke straks kan bestemme, hvor lyden kommer fra.

– I ellipse-bygningen har vi arbejdet med en udfordrende geometri, som har skabt både interessante og stærkt personlige løsninger, vurderer Klaus Jacobsen: Intet har været standard, alt har været særligt tilrettelagt og fremstillet til netop denne sag.

I det hele taget er det et særkende ved projektet Museet for Danmarks Befrielse, at nok er det ikke magtfuldt i størrelse, men det er det i sin planlægning, detaljering og mindset. Her venter den danske befolkning en stor og givet skelsættende museumsoplevelse med et honnør fra krigens mørke år.

Åbningen af museet er planlagt til at finde sted på 75 årsdagen for Danmarks befrielse, den 4. maj 2020.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2019 nr. 6

Bolig

Anneshave

Aflastningsboliger i grønne omgivelser

Butik

Bauhaus Gladsaxe

Bauhaus på fremmarch

Bolig

Beddingen 5

Højt over havnen i Aalborg

Lufthavn

Billund Lufthavn

Multihus fremtidssikrer Billund Lufthavn

Ungdomsbolig

Cortex Park 28

Klassiske studieboliger med store vinduespartier

Domicil

Jyllands-Posten

Et nøgternt mediehus på havnen

Forskningscenter

Niels Bohr Bygningen

Videnskab & fællesskab

Bolig

Nordlandet

Bæredygtigt fællesskab

Bolig

Pionerhusene

Spændende forvandling af gammel bydel

Bolig

Sofiendalen etape 1

Engboliger med stor variation

Ungdomsbolig

Tikanten

Stærk facadekombination i beton og tegl

Bolig

Trøjborg

Fra arbejderkvarter til attraktiv og moderne bydel

Bolig

Vedbæk Park Vest

Svanemærkede rækkehuse i naturskønne omgivelser