Dansk Gigthospital

:
juni 2019
Dansk Gigthospital - terapibassin

Lys og transparens i terapibassinet, som åbner til efteråret. Visualisering: Rubow Arkitekter/Vismo.

Dansk Gigthospital - facade

Det nye ombyggede gigthospital i Sønderborg har tillige fået en tilbygning, nemlig bassinbygningen (i forgrunden) med et topmoderne terapibassin.

Dansk Gigthospital - skydeskår

Nyanlagte skydeskår lukker langt mere lys ind i de eksisterende bygninger end hidtil.

Dansk Gigthospital - touchskærm

Brugervenlige touch-skærme fra Audio-Visuelt Centrum giver via en app patienterne overblik over dagens gøremål og behandlingsforløbet

Dansk Gigthospital - spisestue

Fra spisestuen er der god udsigt over området.

Dansk Gigthospital - personaleområde

I de opgraderede eksisterende bygningsdele har man lukket mere lys ind og skabt transparens, som her i sengeafsnittets personaleområde.

previous next

Det lysner for gigthospitalet

Sider

Byggefakta

Dansk Gigthospital
Sydvang 1
6400 Sønderborg
Danmark

Bygherre:
Gigtforeningen
Arkitekt:
Rubow Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
Chr. Johannsen A/S
Ingeniør:
Hundsbæk & Henriksen A/S
Andre aktører:
Audio-Visuelt Centrum A/S
Areal:
6140 kvm.
Byggesum: 
87 mio. kr.
Byggeperiode:
september 2017 - maj 2019

Tilgængelige tekniske installationer

For Hundsbæk & Henriksen, som har projekteret flytningen fra Gråsten til et selvstændigt Dansk Gigthospital ved Sygehus Sønderjylland i Sønderborg, har gigtpatienternes særlige behov for tilgængelighed og let betjente tekniske installationer været karakteristiske for projektet. Den helende arkitektur danner rammen for det nye hospitalskoncept, som bl.a. omfatter det exceptionelt lækre terapibassin med uhindret udsigt og afslappet atmosfære trods alverdens tekniske faciliteter, lift og tilstedeværende personale. Det nye gigthospital bliver via arkitekturen og ny teknik opgraderet på en måde, som både understøtter behandlingen og giver optimale forhold for personale og forskningsmiljø.

– I Hundsbæk & Henriksen har vi projekteret over 30 forskellige svømmebade inden for en kort årrække og har derfor bred erfaring på området. Det er noget helt særligt, når man får lov at være med til at skabe faciliteter for mennesker med specielle behov. Vi har bl.a. projekteret både Instituttet for Blinde og Svagsynedes svømmehal i København samt det anmelderroste vandkulturhus Vandhalla for handicappede på Egmonthøjskolen i Hou og har herigennem erfaringer med at skræddersy tekniske løsninger, der gør det muligt for alle at få en god badeoplevelse på trods af forskellige typer handicap. Den ekspertise glæder vi os over kommer gigtpatienterne og sygehuspersonalet til gavn, når det nye terapibad står klar og kan være medvirkende til at understøtte behandlingsaktiviteterne, udtaler adm. direktør Niels Lerbech Sørensen.

Projektet er udført med lavenergimæssige tiltag og stort fokus på bæredygtighed. Her er behovsstyret ventilation i de enkelte rum, svømmebadsventilation til håndtering af høj luftfugtighed, energirigtig dynamisk LED-belysning, installationer til infoskærme og meget mere, som, foruden at understøtte patientbehandlingen og personalets arbejde, bidrager til at holde driftsomkostningerne nede.

Touch-skærme med særlig app

På sengestuerne er opsat 55-tommer touch-skærme, som patienterne kan bruge til at skabe personlig struktur og overblik over opholdet og behandlingen. I mødelokalerne findes tilsvarende 75-tommer skærme. Audio-Visuelt Centrum (AVC) har leveret samtlige skærme, og har sammen med en ekstern leverandør været med til at udvikle en specialdesignet app til patienterne.

– Det unikke ved denne app er, at patienterne via deres skærm på sengestuen kan danne sig et overbliksbillede over deres eget behandlingsforløb på stedet, fortæller Michael Andersen fra Audio-Visuelt Centrum.

– Det er en særdeles funktionel og brugervenlig løsning, som tilgodeser patienternes behov og understøtter behandlingsforløbet optimalt. Det giver tryghed for patienterne og styrker samarbejdet mellem personale og patient. På skærmen kan patienten orientere sig om dagens gøremål, personlige aftaler, hele journalen, og her kan ses instruktionsvideoer til træningsforløbet, fortæller Michael Andersen.

Skærmen kan tilsluttes patientens egne medbragte enheder, såsom ipad, SmartPhone eller pc og kan også blot vise almindeligt tv og streamingtjenester. I mødelokalerne kan personalet på større skærme teste patient-appen ved ændringer og nyudviklinger, og der er mulighed for at interagere, eller bruge skærmen som whiteboard. Løsningen er den første af sin art, som AVC har leveret.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2019 nr. 3

Offentlige kontorer

Byens Hus

Samlende servicecenter i glas og tegl

Bolig

Cortex Park Vest 5 og 9

Dansende boligblokke med grønne kiler

Hospital

Dansk Gigthospital

Det lysner for gigthospitalet

Bolig

Den Grønne Fatning

Forskelligheden længe leve!

Domicil

Foss Innovation Centre II

En tvilling på Foss Allé

Bolig

Fælledkanten

Leg med tegl

Bolig

Kanalkanten og Nordkajen

Vandkant til leje

Hotel og konference

Legoland Castle Hotel

Hotel med eventyrværelser

Domicil

Mascot International

Transparent vartegn med logo-geometri

Domicil

Moe II

Udbygning med blød kube

Bolig

Morelgrenen og Mirabellegrenen

Skarpt og organisk klyngeboligbyggeri

Butik

NHG 24

I et københavnsk palazzo

Bolig

Organistens Hus og Laxness Hus

Kirken med sit tårn

Bolig

Rahbek Hus II

Opdateret klassicisme

Bolig og kontor

Riffelsyndikatet

Riffelsyndikatet blev til boliger og butik

Kulturcenter

Ungdomsøen

Renovering med patina