Organistens Hus og Laxness Hus

:
juni 2019
Organistens Hus og Laxness Hus - trappeopgang

I de nye ejendomme er boligerne placeret i bygninger med højder på op til ti etager. De forbindes af elevatorer og af lyse terrazzotrapper som denne, der er produceret af PL Beton A/S i Rønne.

Organistens Hus og Laxness Hus - gårdrum

Begge projekter bruger en del kræfter på at udvikle og raffinere gårdrumsmiljøerne, der i denne form bliver til rekreative arealer med græsser, træer og buske og legearealer til familiernes børn.

Organistens Hus og Laxness Hus - facade

Laxness Hus i Ørestad anviser en ny måde til at artikulere facadens sprog med dybe rammer på bærende stål og beklædt med anodiseret aluminium. Ide: Holscher Nordberg Architecture.

Organistens Hus og Laxness Hus - hjørne

Organistens Hus har kvaliteterne til at blive et nyt landemærke i Ørestad. Arkitekturen er af Holscher Nordberg Architecture and Planning A/S. V8 Construction har stået for opførelsen.

previous next

Kirken med sit tårn

Bella Kvarter er navnet på det fremspirende boligområde i den del af Ørestad, som omkranser Bella Center. Facadevariationer bydes velkomne i de nye kvarterer

Byggefakta

Organistens Hus og Laxness Hus
C.F. Møllersvej 1-5
2300 København S
Danmark

Bygherre:
Bellakvarter A/S
Bygherrerådgiver:
Tetris A/S
Arkitekt:
Holscher Nordberg Architecture and Planning A/S
Totalentreprenør:
V8 Construction A/S
Ingeniør:
MOE A/S
Andre aktører:
Bad Element ApS, Contiga Tinglev A/S
Areal:
14200 kvm.
Byggesum: 
190 mio. kr.
Byggeperiode:
marts 2016 - Februar 2019

At bygge en ny by fra grunden er ingen simpel sag. Ikke desto mindre er det den præstation, som nu materialiserer sig i Ørestad i Amager Fælleds flade terræn, sydøst for København. Her bliver boliger for 15.000 borgere, når alt står færdigt; så det er indlysende, at den største fare er gentagelsen. For at skabe diversitet må arkitekter tænke nyt, og den klassiske karré må gives spændstigt modspil.

Det har Holscher Nordberg Architecture and Planning A/S givet et bud på med to nye boligejendomme i det opvoksende Bella Kvarter, der er det senest tilkomne område i Ørestad. Det er byggefelterne 14 og 16, der nu har fundet deres endelige bebyggelser med de to projekter, som begge er opført af et sammentømret hold underentreprenører, styret af V8 Construction A/S i den rolle, de er bedst til: totalentreprenørens.

Hvad V8 Construction har bygget er to ejendomme, der hver på sin måde illustrerer, at arkitekterne snarere end at se gentagelsen som en byrde og begrænsning møder den med friske øjne og som en udfordring til designerens evne til at tænke og se det nye på en sådan måde, at det kan omsættes til konkrete resultater og formidles i et forståeligt sprog.

I den ånd kan man sanddrueligt kalde Ørestad for endnu et boblende laboratorium for facadestudier. Sluseholmen – lidt nordvest for Ørestad – blev i sin tid annonceret som netop en legeplads for tegnestuernes bud på, hvordan den moderne bolig skal klædes på. Helt det samme har man ikke hørt om Ørestad, men det betyder ikke, at mulighederne ikke er der. Og arkitekterne synes at gribe dem med iver og entusiasme for hver på deres måde at vise, hvordan de traditionelle karrebebyggelser også kan tage sig ud.

Mod nye grænser

Kigger man sig over historiens skulder og ser på tidligere årtiers tilsvarende byudvikling i Hovedstaden, finder man et homogent ensartet udtryk, ofte baseret på murværk og tegltage. Og selv om arkitekturen altid er mere varsom end beklædningsindustrien i sine udviklingsspring med en fjernere holdbarhedsdato, så er hjertet nu skudt op i livet for at driste sig ud mod nye grænser for håndværkets potentiale og afprøve de mange materialetilbud i byggemarkedets endeløse strøm af produktudvikling. Det kom der mange beviser på med Sluseholmen, og de senere følgende havnebyggerier har fulgt op; i Ørestad er der også vist omhu og omtanke; det fremgår f.eks. af Bella Kvarters byggefelter 14 og 16 af Holscher Nordberg Architecture and Planning.

Bærende beton

Samfundsøkonomisk kan man betrygge sig ved, at facadeinnovationen ikke driver priserne i vejret. Årsagen er, at ejendommen overvejende i alle andre henseender opføres efter helt gennemprøvede og kendte principper med f.eks. bærende betonkonstruktioner, der siden klædes på. På de aktuelle ejendomme er det en hyppig genganger på Hovedstadsens byggepladser, Contiga Tinglev A/S, der har stået for just-in-time forsyningen af et fuldt program af betonelementer fra huldæk i flere tykkelser til bærende facader, søjler, dragere og afsluttende tagelementer. Sammen med de bidragende rådgivere har betonproducenterne herhjemme i stort tal opøvet en specialiseret ekspertise i at levere byggesættet til denne type ejendomme, hvis struktur og korpus er repeterende i et stort antal udviklingsområder omkring de danske bysamfund. Til dem er Contiga Tinglev en flittig bidragyder.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2019 nr. 3

Offentlige kontorer

Byens Hus

Samlende servicecenter i glas og tegl

Bolig

Cortex Park Vest 5 og 9

Dansende boligblokke med grønne kiler

Hospital

Dansk Gigthospital

Det lysner for gigthospitalet

Bolig

Den Grønne Fatning

Forskelligheden længe leve!

Domicil

Foss Innovation Centre II

En tvilling på Foss Allé

Bolig

Fælledkanten

Leg med tegl

Bolig

Kanalkanten og Nordkajen

Vandkant til leje

Hotel og konference

Legoland Castle Hotel

Hotel med eventyrværelser

Domicil

Mascot International

Transparent vartegn med logo-geometri

Domicil

Moe II

Udbygning med blød kube

Bolig

Morelgrenen og Mirabellegrenen

Skarpt og organisk klyngeboligbyggeri

Butik

NHG 24

I et københavnsk palazzo

Bolig

Organistens Hus og Laxness Hus

Kirken med sit tårn

Bolig

Rahbek Hus II

Opdateret klassicisme

Bolig og kontor

Riffelsyndikatet

Riffelsyndikatet blev til boliger og butik

Kulturcenter

Ungdomsøen

Renovering med patina