Dansk Gigthospital

:
juni 2019
Dansk Gigthospital - terapibassin

Lys og transparens i terapibassinet, som åbner til efteråret. Visualisering: Rubow Arkitekter/Vismo.

Dansk Gigthospital - facade

Det nye ombyggede gigthospital i Sønderborg har tillige fået en tilbygning, nemlig bassinbygningen (i forgrunden) med et topmoderne terapibassin.

Dansk Gigthospital - skydeskår

Nyanlagte skydeskår lukker langt mere lys ind i de eksisterende bygninger end hidtil.

Dansk Gigthospital - touchskærm

Brugervenlige touch-skærme fra Audio-Visuelt Centrum giver via en app patienterne overblik over dagens gøremål og behandlingsforløbet

Dansk Gigthospital - spisestue

Fra spisestuen er der god udsigt over området.

Dansk Gigthospital - personaleområde

I de opgraderede eksisterende bygningsdele har man lukket mere lys ind og skabt transparens, som her i sengeafsnittets personaleområde.

previous next

Det lysner for gigthospitalet

Sider

Byggefakta

Dansk Gigthospital
Sydvang 1
6400 Sønderborg
Danmark

Bygherre:
Gigtforeningen
Arkitekt:
Rubow Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
Chr. Johannsen A/S
Ingeniør:
Hundsbæk & Henriksen A/S
Andre aktører:
Audio-Visuelt Centrum A/S
Areal:
6140 kvm.
Byggesum: 
87 mio. kr.
Byggeperiode:
september 2017 - maj 2019

Meget mere lys

Ved ombygningen er alle vinduer blevet udskiftet til nogle med mindre sprosser, og der er arbejdet med at få meget mere lys ind ved at åbne facaden op med lysskår og store vinduer mod den smukke udsigt. Lysskårene er et ret stort indgreb, som trækker lys dybt ned og langt ind i byggeriet.

– Hvor det er muligt, har vi fyldt op med grønt, og der er skabt zoner med meget tydeligt sprog i forhold til fællesområder. Vi har haft fokus på dagslys og blidt kunstlys, udsigter, farver og tekstur, grønne miljøer, bløde materialer, god akustik – ja, alt hvad man kan gøre for at tilbyde patienterne rum og en kvalitet, som står i skarp kontrast til det rigide hospitalsmiljø fra firserne, fortæller Susanne Hansen.

Der er desuden arbejdet med dynamisk belysning i sengeafsnittets to zoner, hvor lyset reguleres i forhold til døgnrytmen. De valgte materialer, f.eks. træpartier på den øverste del af væggene i bassindelen og i andre fællesområder, får en god stoflighed også om aftenen og om natten, når man har etableret god belysning i rum og gange.

– Dagslys og kunstlys er to sider af samme sag, hvor man ikke må glemme den ene til fordel for den anden. I huset er generelt brugt meget glas, så der kommer lys ind i gangene, pointerer Susanne Hansen.

Udfordrende terapirum

Der er også blevet bygget til, nemlig bassinbygningen på 400 kvm med terapibassinet, som til efteråret kommer til at udgøre husets nye signatur med sin arkitektonisk moderne karakter, der samtidig har toner fra det eksisterende byggeri i smuk harmoni.

Bassinbygningen ligger i en skrænt, og selve bassinet er sænket ned i gulvet, med skjult personalegrav på ydersiden. Dette gør, at rummet ikke opleves som fyldt op med hospitalspersonale og -udstyr, og at man har fri udsigt ud i landskabet fra bassinkanten.

– Terapirummet er et vanskeligt rum at designe, fordi patienterne er kuldskære, skrøbelige og har svært ved at bevæge sig frit. Igen har vi arbejdet med udsigt, træpaneler, god akustik og et generelt rart og varmt miljø med de faciliteter og hjælpemidler, der skal til. Der er tænkt over at integrere den del, hvor hjælpemidler og lignende er anbragt, sådan at man nærmest ikke lægger mærke til det, når man kommer ind i det behagelige og sanselige rum, fortæller Susanne Hansen.

Ud over bassinbygningen og det nye indgangsparti har opgaven bestået i en transformation af det eksisterende og et helt nyt indre. Der er arbejdet med stueetagen som fællesområder, hvor patienterne kommer på daglig basis. Her er bløde materialer, trælister, integrerede møbler, og integreret kunst. I stueetagen findes også de mere professionelle miljøer til laboratoriefunktioner, blodprøvetagning osv., bearbejdet i en lidt mere klinisk version, så man ikke er i tvivl om, at man nu bevæger sig ind i et forskerområde.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2019 nr. 3

Offentlige kontorer

Byens Hus

Samlende servicecenter i glas og tegl

Bolig

Cortex Park Vest 5 og 9

Dansende boligblokke med grønne kiler

Hospital

Dansk Gigthospital

Det lysner for gigthospitalet

Bolig

Den Grønne Fatning

Forskelligheden længe leve!

Domicil

Foss Innovation Centre II

En tvilling på Foss Allé

Bolig

Fælledkanten

Leg med tegl

Bolig

Kanalkanten og Nordkajen

Vandkant til leje

Hotel og konference

Legoland Castle Hotel

Hotel med eventyrværelser

Domicil

Mascot International

Transparent vartegn med logo-geometri

Domicil

Moe II

Udbygning med blød kube

Bolig

Morelgrenen og Mirabellegrenen

Skarpt og organisk klyngeboligbyggeri

Butik

NHG 24

I et københavnsk palazzo

Bolig

Organistens Hus og Laxness Hus

Kirken med sit tårn

Bolig

Rahbek Hus II

Opdateret klassicisme

Bolig og kontor

Riffelsyndikatet

Riffelsyndikatet blev til boliger og butik

Kulturcenter

Ungdomsøen

Renovering med patina