NHG 24

:
juni 2019
NHG 24 - udstilling
NHG 24 - butik

Interiøret i det 150 år gamle hus er i sig selv en ubændig iscenesættelse, hvor intet er sparet. Suppleret med moderne design med kant opnås en fortættet stemning med eventyr uden ende.

NHG 24 - overetagen

Overetagen har også gennemgået en modernisering med bl.a. et større belysningsprogram fra bl.a. Fagerhult og SG Lighting (tidl. Riegens). Installatøren var Elektas El-Installationer A/S.

NHG 24 - facade

Den nyklassicistiske bygning, hovedsæde for det tidligere Sparekassen, er ombygget til sin nye anvendelse som butik og udstillingsbygning med nye gulv-til-loft vinduer og to indgangsdøre i glas, som inviterer indenfor.

previous next

I et københavnsk palazzo

Paustian, der i årtier har haft til huse i Jørn Utzons arkitektur, har åbnet en butik i Hovedstadens middelalderby: Moderne møbeldesign på en baggrund af italiensk nyklassicisme

Byggefakta

Paustian
Niels Hemmingsensgade 24
1153 København K
Danmark

Bygherre:
PFA Ejendomme A/S
Bygherrerådgiver:
REVCO Property Development ApS
Arkitekt:
Sweco Danmark A/S, Årstiderne Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
Akticon Erhvervsbyggeri A/S
Ingeniør:
Oluf Jørgensen Rådg. Ing. A/S
Andre aktører:
NHH A/S
Areal:
6000 kvm.
Byggesum: 
65 mio. kr.
Byggeperiode:
november 2017 - marts 2019

Der er nogle kvaliteter, man ikke kan bygge sig til. Det er dem, der opleves, når bygningen – ude som inde – emmer af historie. For den autentiske histories fortælling i det levede liv folder sig først ud i takt med, at årene går: Det handler mindre om en stilart, for en sådan kan man kopiere. Materien adresserer i stedet kontekst og historiens ædle patina.

Det er de kvaliteter, som ejendommen på Niels Hemmingsensgade 24 i København besidder. Og det er dem, Paustian er faldet for. Det berømte møbelhus og rådgiveren inden for design har ellers i årtier været næsten synonymt med Jørn Utzons ”casablanca”-arkitektur i Nordhavnen.

Men Paustian er gået i ekspansions-mode og åbnede i slutningen af 2018 en afdeling i Aarhus, inden virksomheden her i 2019 flyttede dele af varelageret ind i Hovedstadens middelalderby.

Det er en placering, der tilbyder mere strøgtrafik og spontane gæster; og samtidig er indflytningen en styrkelse af en nyligt opstået koncentration af designvirksomheder i den hippe bykerne, hvor man i forvejen inden for en kort radius finder de ikoniske naboer Fritz Hansen, Illums Bolighus og Hay. En fælles markedsføring som Design City CPH er måske på vej?

Med sin nye adresse har Paustian tilført sin identitet nyt DNA: At moderne design langt fra at være en modsætning til svundne tiders kulturhistorie i stedet er en berigelse af den. Den erfaring er ganske vist ikke ny; længe har man set nordisk designs kølige stringens krydret med orientalske tæpper, artefakter fra barokken og prismekroner med agtværdig alder.

Det nye er, at Paustian er rykket ind i en atmosfære af italiensk nyklassicisme, tilsat et godt stænk af barokkens ornamentik.

Korintiske søjler

Ejendommen er opført i begyndelsen af 1800-tallet, men blev 1868 overtaget af et pengeinstitut, det senere Sparekassen SDS, som senere blev til Unibank og i dag Nordea. Sparekassen satte alle sejl til for at skabe sit prægtige hovedsæde. Arkitekterne Vilh. Klein og H.C. Stilling fik frie hænder til at forædle bygningen med al den italienske inspiration, de kunne mønstre fra mange dannelsesrejser i fædrelandet til da Vinci, Bernini og Michelangelo.

Paustians præsentation af vor tids førende designere sker derfor i en skov af korintiske søjler, der støtter et rigt marmorinteriør under et af de smukkeste ovenlys.

Arkitekterne med ansvaret for opdateringen af det historiske miljø er Aarstiderne, en del af Sweco Danmark. Aarstiderne har fornuftigt udvist stor selvbeherskelse og ladet bankens generøse indretning tale for sig selv. Bygningen husede imidlertid i en del år en skole for hotel- og restaurantuddannelserne. Den funktion havde efterladt sine spor; spor, som nu er fjernet efter en velovervejet retablering i en totalentreprise, leveret af Akticon Entreprise A/S.

Begavet belysning

Et hovedgreb i transformationen til butiksformål har været, at åbne den historiske ejendommen mod gaden med store udstillingsvinduer; på de øvrige etager optimeres dagslyset med større vinduer mod gård og gade, med henblik på at sikre attraktive og tidssvarende retail- og kontorlejemål.

Iscenesættelsen fuldbringes med et begavet toplag af belysning og energistyring, der både dokumenterer holdets bæredygtige ambitioner og er med til at understrege og styre de rigt ornamenterede omgivelser, så de tjener formålet, at skabe den optimale scenografi for Paustians møbler, lamper og tilbehør til bolig og kontor.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2019 nr. 3

Offentlige kontorer

Byens Hus

Samlende servicecenter i glas og tegl

Bolig

Cortex Park Vest 5 og 9

Dansende boligblokke med grønne kiler

Hospital

Dansk Gigthospital

Det lysner for gigthospitalet

Bolig

Den Grønne Fatning

Forskelligheden længe leve!

Domicil

Foss Innovation Centre II

En tvilling på Foss Allé

Bolig

Fælledkanten

Leg med tegl

Bolig

Kanalkanten og Nordkajen

Vandkant til leje

Hotel og konference

Legoland Castle Hotel

Hotel med eventyrværelser

Domicil

Mascot International

Transparent vartegn med logo-geometri

Domicil

Moe II

Udbygning med blød kube

Bolig

Morelgrenen og Mirabellegrenen

Skarpt og organisk klyngeboligbyggeri

Butik

NHG 24

I et københavnsk palazzo

Bolig

Organistens Hus og Laxness Hus

Kirken med sit tårn

Bolig

Rahbek Hus II

Opdateret klassicisme

Bolig og kontor

Riffelsyndikatet

Riffelsyndikatet blev til boliger og butik

Kulturcenter

Ungdomsøen

Renovering med patina