Fælledkanten

:
juli 2019
Fælledkanten - drivhus

– Grunden til, at vi vandt konkurrencen er, at vi så at sige har trukket fælleden op på taget og skabt udearealer med ophold og fælles drivhuse.

Fælledkanten - stue

Lejlighederne er i gennemsnit på 95 kvm. Her ses en af de større lejligheder øverst i en af blokkene ud mod fælleden, der nyder godt af en lofthøjde på hele fire meter.

Fælledkanten - facade

Der er arbejdet med tre forskellige facadetegl og med mønstermurværk i sokkeletagen inspireret af de klassiske karréer i brokvartererne, som Fælledkanten og de omkringliggende byggerier tager afsæt i.

previous next

Leg med tegl

Fælledkanten er boliger i karréstruktur med varierende bygningshøjde – og facader i tre forskellige tegl

Byggefakta

Fælledkanten
Else Alfelts Vej 52-58
2300 København S
Danmark

Bygherre:
Balder AB
Arkitekt:
Danielsen Architecture A/S
Ingeniør:
Sweco Danmark A/S
Andre aktører:
Danielsen Urban Landscape A/S, Bad Element ApS
Areal:
21250 kvm.
Byggesum:
Ikke oplyst
Byggeperiode:
Februar 2017 - juli 2019

Efter nogle års stilstand under den økonomiske krise er Ørestad Syd nu et af de nye byområder, hvor det går rigtigt stærkt i disse år. Det ene boligområde efter det andet skyder op. Lige der på grænsen til Tårnby og med udsigt til Kalvebod Fælleds store naturområder føles det måske, som om der er langt til Københavns centrum, men fra den lokale metrostation Vestamager er der faktisk kun 12 minutter til Kongens Nytorv. Området huser også Royal Arena, indkøbscentret Fields og Ørestad Gymnasium, daginstitutioner og indkøbsmuligheder og en skole med idrætshal er på trapperne.

Ud til fælleden mod vest, for enden af Asger Jorns Allé, der bliver Ørestad Syds hovedgade, ligger Fælledkanten. Det aflange byggeri har en klassisk københavnsk karréstruktur og rummer 223 lejeligheder fra to-fem værelser i størrelser fra 56 til 122 kvm. Bygningshøjderne varierer fra fem til otte etager, og der er kælder med parkering for cykler og biler.

Forskudte facader

– Karréens langside mod nord ligger på samme kote, men den sydlige langside falder 3,4 meter, altså en hel etage ned mod det sydvestlige hjørne ud mod fælleden. Da fodaftrykket samtidig er både meget langt og smalt, har vi valgt at bygge højt mod nordøst og så trappe ned mod det sydvestlige hjørne. Det giver meget mere sollys i gården, end vi ellers ville have fået, og det betyder også, at de øverste lejligheder ind mod bydelen har udsigt over fælleden, forklarer partner i Danielsen Architecture Lise Bækgaard.

– Vi har lavet en forskydning, hvor facaderne skubbes ind, og bygningshøjden trappes ned så vi bedre kan optage faldet i terrænet, og det giver samtidig nogle mere nuancerede facader. De store forskydninger, vi har lavet mellem blokkene i plan, har også givet mulighed for at lave nogle store og dybe altaner, ikke mindst har vi nogle meget markerede hjørnealtaner. Lejlighederne mod syd og vest har altan mod vejen og fælleden, mens resten af lejlighederne har altan ind mod gården. For at skabe lidt samme karakter som i brokvarterene, har vi arbejdet med tre forskellige tegl – en lys gul, en grålig og en lidt mere varm. Og så har vi lavet mønstermurværk med tilbagetrukne skifter på murværket i yderfacaderne på den nederste etage, fortæller Lise Bækgaard.

Stor fælles tagterrasse

– Et hovedtema i byggeriet og grunden til, at vi vandt konkurrencen er, at vi så at sige har trukket fælleden op på taget og skabt udearealer med ophold og fælles drivhuse. Al ventilationen ligger på de tagflader, hvor der ikke er ophold, derved bliver der plads til store sammenhængende opholdsarealer på de fælles tagterrasser. Samtidig har vi pakket teknik og trappekerner ind i glas, så de ligner drivhusene, så vi får et mere homogent udtryk på hele taget, fortæller Lise Bækgaard.

Underlaget for tagterrassens herligheder er lavet af tagentreprenøren Phønix Tag Nordsjælland A/S.

– Det har været en lidt kompliceret opgave på grund af de mange spring i facaderne og al den teknik, der ligger i både tekniktagene og terrassetagene, så der har været meget tildannelse af isolering og belægning, forklarer adm. dir. Dan Jørgensen fra Phønix.

– Tekniktagene er isoleret med en trædefast mineraluld fra Rockwool, mens der på terrassetagene er udlagt en S250 isolering i hård polystyren. Der er lavet brandbælter i mineraluld på alle terrassetagene, og alle installationer og gennemføringer er brandisolerede. Selve belægningen er en udført med en tolags SBS-tagmembran, siger Dan Jørgensen.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2019 nr. 3

Offentlige kontorer

Byens Hus

Samlende servicecenter i glas og tegl

Bolig

Cortex Park Vest 5 og 9

Dansende boligblokke med grønne kiler

Hospital

Dansk Gigthospital

Det lysner for gigthospitalet

Bolig

Den Grønne Fatning

Forskelligheden længe leve!

Domicil

Foss Innovation Centre II

En tvilling på Foss Allé

Bolig

Fælledkanten

Leg med tegl

Bolig

Kanalkanten og Nordkajen

Vandkant til leje

Hotel og konference

Legoland Castle Hotel

Hotel med eventyrværelser

Domicil

Mascot International

Transparent vartegn med logo-geometri

Domicil

Moe II

Udbygning med blød kube

Bolig

Morelgrenen og Mirabellegrenen

Skarpt og organisk klyngeboligbyggeri

Butik

NHG 24

I et københavnsk palazzo

Bolig

Organistens Hus og Laxness Hus

Kirken med sit tårn

Bolig

Rahbek Hus II

Opdateret klassicisme

Bolig og kontor

Riffelsyndikatet

Riffelsyndikatet blev til boliger og butik

Kulturcenter

Ungdomsøen

Renovering med patina