Byens Hus

:
juni 2019
Byens Hus - bolig

Lyse gulve fra Egetæpper har troværdigt trælook, men består af praktiske og indeklimavenlige vinylstave.

Byens Hus - glasparti

Store åbne glaspartier er med til at gøre byggeriet spændende og varieret.

Byens Hus - tegl

Variationer i teglen giver spil i facaden.

Byens Hus - facade

Byggeriet træder tydeligt frem på Hovedgaden i Rønde, med sine smukke, klare linjer og mørkt røde tegl.

previous next

Samlende servicecenter i glas og tegl

Lillerupparken har fået 5.500 kvm nyopført og sammenhængende bebyggelse i enkel og letaflæselig disponering

Byggefakta

Byens Hus
Hovedgaden
8410 Rønde
Danmark

Bygherre:
Syddjurs Kommune
Bygherrerådgiver:
Kuben Management A/S
Arkitekt:
GPP Arkitekter A/S
Ingeniør:
Rambøll Danmark A/S
Andre aktører:
Cembrit A/S
Areal:
5500 kvm.
Byggesum: 
137 mio. kr.
Byggeperiode:
juli 2017 - juni 2019

På Hovedgaden i Rønde ses nu et klart og tydeligt nyt element og center i byen – Byens Hus, som rummer en række offentlige faciliteter for borgerne, herunder 41 nye plejeboliger. Bygningskomplekset fremtræder sammenhængende i stilen, dog med variation i form af detaljer i den mørkt røde tegl samt forskelle i udformning af bygningsdelene.

Samhørighed og enkelhed

Ifølge Regionsdirektør Henrik Steen Sørensen fra bygherrerådgiveren Kuben Management har projektet været en lang proces, hvor Syddjurs Kommune gik i udbud omkring en helstøbt planløsning for Lillerupparken i Rønde. Her var det vigtigt at skabe et samlet center for en række social- og sundhedsfaglige tilbud til borgerne, og disponeringen af byggeriet skulle være enkel og nem at forstå umiddelbart. Samhørighed indbyrdes og med de nære omgivelser var i højsædet.

Syddjurs Byråd besluttede for år tilbage, at rådhuset i Rønde og nogle eksisterende bygninger skulle rives ned og give plads til nyopførelse af en række faciliteter, herunder de nye plejeboliger. Det drejer sig faktisk om det største byggeri til dato i Syddjurs Kommune, og første spadestik på den tidligere rådhusgrund blev taget i sommeren 2017.

Byens Hus bliver, ud over de 41 nye plejeboliger og 42 eksisterende plejeboliger i det tidligere Rønde Plejecenter, hjemsted for hjemmeplejen, politiet (kontorhus), møde- og servicefaciliteter, ”Familieværket”, sundheds- og genoptræningscenter, socialpsykiatrisk aktivitetscenter og rusmiddelcenter. Den gamle hovedbygning på grunden, Lilleruphus, vil som sidste del af planen for området blive renoveret og komme til at huse aktiviteter for ældre borgere.

Bygningerne er opført i tre etager og forbindes med to bygninger i et plan. Under politiets kontorhus er anlagt p-kælder. Der er gjort meget ud af udearealerne med atrium og havegårdrum, og man har etableret hyggelige fællesarealer på hver etage i plejeboligerne.

Seniorboliger til plus-80-borgere

Ud over de nyopførte plejeboliger er desuden opført en række seniorboliger som punkthuse på arealet i Boligforeningen Djursbos regi.
 
– Det er 30 boliger, som tilgodeser de ældre borgere på plus-80, som stadig er for friske til at komme på plejehjem. Disse boliger er på omkring 90 kvm og er en fordel for f.eks. ægtepar, der gerne vil blive boende sammen, selv om den ene måske er blevet svagelig og behøver større nærhed til social- og sundhedsfaciliteter i kommunen. De nyopførte 41 deciderede plejeboliger er på omkring 70 kvm, siger regionsdirektør Henrik Steen Sørensen fra Kuben Management. Han tilføjer:

– Det var i starten tænkt, at her også skulle opføres et demensafsnit, men det blev fravalgt, dels fordi professionelle ikke anbefaler et sådant i etagebyggeri, dels fordi det daglige arbejde med demente i sådanne boliger ville medføre et langt større behov for parkeringspladser. Demensafsnittet kommer til at ligge i Kolind. På grunden her i Rønde er der stadig et lille hjørne tilbage, hvor vi mangler at bygge 18 små 55 kvm almene boliger, som eventuelt vil blive aktuelle for unge mennesker.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2019 nr. 3

Offentlige kontorer

Byens Hus

Samlende servicecenter i glas og tegl

Bolig

Cortex Park Vest 5 og 9

Dansende boligblokke med grønne kiler

Hospital

Dansk Gigthospital

Det lysner for gigthospitalet

Bolig

Den Grønne Fatning

Forskelligheden længe leve!

Domicil

Foss Innovation Centre II

En tvilling på Foss Allé

Bolig

Fælledkanten

Leg med tegl

Bolig

Kanalkanten og Nordkajen

Vandkant til leje

Hotel og konference

Legoland Castle Hotel

Hotel med eventyrværelser

Domicil

Mascot International

Transparent vartegn med logo-geometri

Domicil

Moe II

Udbygning med blød kube

Bolig

Morelgrenen og Mirabellegrenen

Skarpt og organisk klyngeboligbyggeri

Butik

NHG 24

I et københavnsk palazzo

Bolig

Organistens Hus og Laxness Hus

Kirken med sit tårn

Bolig

Rahbek Hus II

Opdateret klassicisme

Bolig og kontor

Riffelsyndikatet

Riffelsyndikatet blev til boliger og butik

Kulturcenter

Ungdomsøen

Renovering med patina