KMD

:
september 2008

To seks etagers bygningskroppe forbundet med svævende mellembygninger i glas: KMD-huset på Østre Havn i Ålborg er det første store byggeri på den gamle Lauritzen-værftsgrund, der er ved at blive udviklet til byområde med TK Development A/S ved roret. Ib Andersen VVS A/S.

Omann Jun’s har leveret en ny serie Orient hæve/ sænke-skriveborde og opbevaringsmøblet til husets inventar.
Hvid, buet beton med mørke huller. KMD i Århus har taget et tigerspring ind i fremtiden.
Stueetagen med Woodfloor mosaikparket i eg. Bemærk den slyngede listebeklædning af skørterne op gennem atriet og tårnet med mødebokse, monteret af DEKO.
previous next

Aalto-vase med huller

Bløde organiske former med vilkårligt placerede vinduer præger KMD’s nye domicil i Århus Nord

Byggefakta

KMD
Dusager 18
8200 Århus N
Danmark

Bygherre:
Danica Ejendomme A/S
Arkitekt:
Arkitema Architects K/S
Totalentreprenør:
KPC Byg A/S
Ingeniør:
Grontmij / Carl Bro A/S
Areal:
5600 kvm.
Byggesum:
Ikke oplyst

De to mægtige bygningskroppe vinkelret på bolværket og Limfjorden lader udsigten fra byen til fjorden stå åben. To store, svævende mellembygninger, der forbinder bygningerne, er gennemført transparente glaskonstruktioner og bidrager blot til at understrege samspillet mellem KMD´s nye nordjyske domicil og de gamle maritime omgivelser. Hovedindgangen til det 26.000 kvadratmeter store kontorhus er endda placeret på en lille kunstig ø i den gamle og nu vandfyldte tørdok. Med åben indsejling fra fjorden.

Enkle linjer

- Vi har taget udgangspunkt i husets placering på det gamle værftsområde, på havnen, fortæller arkitekt Lars Bjørk fra Bjørk & Maigård Holding ApS.

- Farverne i KMD-huset lægger sig op ad de farver, du vil finde på et skib: Sort i bunden og hvid længere oppe. Ligesom de store teknikrum på toppen af bygningerne hvælver sig som en bølge i hele byggeriets længde.

Derudover er KMD-byggeriet holdt i enkle linjer. I hvert fald set udefra.

For inde i komplekset ser det lidt anderledes ud. Åbne kontorarealer fra facade til facade og gavl til gavl er på hver etage brudt op af ”øer” med forskellige funktioner. Ofte med buede vægge og runde former.

- Grundlæggende er etagerne indrettet med de mindre, lukkede rum som møderum etc. placeret langs de indadvendte facader i byggeriet, mens de store, åbne kontorlandskaber m.v. konsekvent kigger ud over byen, fjorden og havnen, fortæller projektleder Kurt Søndergaard fra A. Engaard A/S, der som totalentreprenør har koordineret arbejdet gennem hele byggeperioden.

26.000 nye kvadratmeter

Med byggeriet af sit imponerende nordjyske domicilsamler KMD A/S sine tre nuværende Ålborg-afdelinger på de nye 26.000 kvadratmeter.

- Vi havde behov for mere plads, samtidig med at de eksisterende bygninger var ved at være utidssvarende. Derfor blev løsningen et nybyggeri, fortæller administrationschef hos KMD A/S, Leif Kusk Jeppesen.

Samtidig glæder KMD A/S sig over, at virksomheden med sit nye hus på havnefronten indtager en meget mere synlig plads i bybilledet.

- Førhen var det kutyme, at edb-virksomheder ”gemte” sig af vejen med deres hemmeligheder bag høje mure, hvor vi i dag gerne vil signalere, at KMD A/S er en del af samfundet – at vi er tæt på borgerne. Derfor den centrale placering i byen.

Uden at KMD af den grund passer mindre omhyggeligt på sine følsomme oplysninger.

- Vi ligger inde med data om borgerne: Om skatteforhold, sociale ydelser etc. Samtidig med at vi udvikler og leverer it-løsninger til både offentlige og private kunder. Derfor har vi naturligvis stadig brug for at opretholde et meget højt sikkerhedsniveau både i forhold til fysisk adgang til huset og i forhold til nettet. I nybyggeriet etablerer vi endda et endnu højere sikkerhedsniveau end vi havde i de gamle bygninger, siger Leif Kusk Jeppesen.

Udvikler ny havnefront

TK Development A/S har udviklet projektet til KMD A/S – og efterfølgende tegnet kontrakt med A. Enggaard A/S som totalentreprenør.

Det store havneareal, der tidligere var værftsområde, er ejet af Lauritzen-koncernen, mens forvandlingen af området til en moderne del af Ålborg er lagt i hænderne på TK Development.

- Vi køber jorden i takt med udviklingen af byggeprojekter. Og i den sammenhæng er KMD-byggeriet det første store nybyggeri på Østhavnen, siger direktør for TK Development, Robert Andersen.

KMD-huset fylder med sine 26.000 etagemeter og sin markante arkitektur godt i landskabet.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2008 nr. 3

Domicil

Brdr. Hartmann

Emballagedomicil i tegl og glas

Butikscenter

Butikscenter Ringsted

Æstetisk funktionalisme

Bolig

Bøgebakken

Villaer og rækkehuse i skrånende variation

Bolig

City Husene

Højt til vejrs i Ørestad

Zoologisk have

Elefanthuset

Glaskupler til elefanterne

Skole

Ellekildeskolen

Ny skole i Sakskøbing med højt til loftet

Bolig og kontor

Hillerød Port

Nyt liv til den gamle CF-kaserne i Hillerød

Domicil

Jogros Catering

Kubistisk cateringdomicil

Domicil

KMD

Aalto-vase med huller

Kontorhus

LandbrugetsHus

Åben videndeling i LandbrugetsHus

Bolig

Lanternen

Bolig efter eget design

Shoppingcenter

Metropol

Diskret kæmpe føjer sig ind i Hjørring Centrum

Bolig

Metropolis

Skulpturel synergi

Domicil

Metroselskabet

Modulært domicil til Metroselskabet

Ungdomsbolig

Nobel Kollegiet

Kollegiansk hestesko med intim stemning

Sport

Park Vendia

Svømmehal med lange linjer

Butikscenter

Premier Outlets Center

Butikscenter med egen gågade

Bolig

Rødkilde Amtsgymnasium

Rødkilde Gymnasium update

Kontorhus

Saxo Bank

Ekspressiv bank med sundudsigt

Kulturcenter

Utzon Center

Monument for et ikon