Utzon Center

:
august 2008

Rå facader og kæmpemæssige tagkonstruktioner karakteriserer Utzon Center. 'Med buer, der refererer direkte til Sydney-operaen,' fortæller arkitekt Kim Utzon. Tagbeklædningen er KalZip-plader fra AE Stålmontage A/S.

Facader af grå teglsten og synlige søjler og bjælker: Betonelementerne er leveret af SHT A/S – og de karakteristiske glatte overflader er opnået ved, at elementerne er støbt op ad metal.

Store limtræskonstruktioner bærer de karakteristiske tage – leveret og monteret som tagkassetter af Ranum Byggemontering A/S.
- Tagene er monteret på en ramme af betonbjælker, der er sammenstøbt og sammensvejset i hjørnerne – for at opnå den nødvendige styrke, fortæller Torben Hansen fra HP Entreprise A/S.

Biblioteket byder sig til med studiepladser i smukke karnapper under det imponerende bræddeloft:
- Utzon Center vil blive brugt af studerende, forskere og andre med interesse for arkitektur, fortæller centrets direktør Adrian Carter, der også er lektor på Aalborg Universitets arkitektuddannelse.

Okkergule vægge i arkaden omkring gårdrummet tilfører varme på de indre linjer af byggeriet. De flade lofter – bl.a. i arkaden – er beklædt med Troldtekt-plader med hvidpigmenterede lister over samlingerne fra L. Hammerich A/S.

previous next

Monument for et ikon

Jørn og Kim Utzon har sammen tegnet Utzon Center på havnefronten i Ålborg – med buer, der refererer til Sydney

Byggefakta

Utzon Center
Slotspladsen 4
9000 Ålborg
Danmark

Bygherre:
Utzon Fonden
Arkitekt:
Kim Utzon Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
HP Gruppen af 1953 A/S
Ingeniør:
Rambøll Danmark A/S
Areal:
2800 kvm.
Byggesum: 
87 mio. kr.

Havnefronten i Ålborg er blevet beriget med et både sælsomt og fascinerende byggeri i skikkelse af det nybyggede Utzon Center.

På initiativ af Aalborg Universitet er opført et kompleks, der med udstillinger, uddannelsesfaciliteter og forskning skal være et fyrtårn for dansk arkitektur – med arkitekt Jørn Utzons arbejder og ideer som det ubestridte omdrejningspunkt.

- Samtidig er det meget vigtigt at understrege, at Utzon Center ikke er et museum, men tværtimod et dynamisk og fremadrettet formidlingscenter for arkitektur og design, siger Adrian Carter, der er lektor ved Aalborg Universitets arkitektuddannelse – og direktør for Utzon Center.

Udsprang fra forskning

Ideen til Utzon Center udspringer af et forskningsprojekt ved Aalborg Universitet. Et projekt, der undervejs i sin tilblivelse voksede til, og i dag præsenterer sig som 2.800 kvadratmeter Utzon-arkitektur – tegnet af Jørn og Kim Utzon, far og søn, i fællesskab.

Baggrunden for, at et Utzon Center får adresse netop i Ålborg skal da også findes i Jørn Utzons egen baggrund og tilgang til arkitektur. Jørn Utzons far var således direktør for skibsværftet i fjordbyen, og Jørn oplevede allerede som barn på nærmeste hold arbejdet med de komplekse former i skibsbyggeriet.

- Oplevelser, som givetvis har påvirket hans senere arbejde og tanker om industrialiseret byggeri, siger Kim Utzon.

- I øvrigt er byggeriet af Utzon Center første gang siden 1980’erne, at vi arbejder sammen. Alene af den grund var centret et særdeles spændende projekt for os at deltage i.

Utzon-linjer

Og Utzon-arkitekterne har virkelig formået at præsentere deres fælles projekt som umiskendeligt – Utzon.

Mest iøjnefaldende er således den meget specielle tagkonstruktion over de fem hovedbygninger i komplekset. Tre af bygningerne knejser således med meget store, svungne tagkonstruktioner, selvbevidst klædt på med mægtige metalflader. De tre konstruktioner er indbyrdes forskellige – men dog alligevel med et afgørende fælles træk, fortæller Kim Utzon.

- Buerne i tagkonstruktionerne er sådan set ens, bare brugt på forskellig vis. Og ikke mindst: Linjerne har en klar reference til Operahuset i Sydney. Og til de maritime omgivelser på havnefronten i Ålborg – som sejl eller bølger.

Alubeklædningen af de karakteristiske tagkonstruktioner på Utzon Center er signeret AE Stålmontage A/S, der med sit eget KalZip alu-tagsystem tilbød en både hurtig og økonomisk attraktiv løsning på opgaven.

De markante metalflader går igen i tagene over de øvrige hovedbygninger i Utzon Center. I mindre målestok, ganske vist. Men stadig med uventede effekter, som beklædning på de i alt 18 pyramideformationer.

Former med kant

Tilsvarende oplever man det utzonske fingeraftryk på selve facaderne på byggeriet.

- Betonelementer med grådæmpede teglsten. Synlige og skarpkantede søjler og bjælker. Samt egetræsvinduer, fortæller Torben Hansen fra HP Entreprise A/S, der er totalentreprenør på Utzon Center.

Stort set alle betonelementer i Utzon Center er leveret af SHT A/S – fra søjler og bjælker over de markante ‘vinger’ ved hovedindgangen til de teglstensklædte facadeelementer og tagene i de spidse pyramider. De karakteristiske glatte overflader er opnået ved, at elementerne er støbt op ad metal – og SHT A/S har haft de store forme fremme til produktionen:

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2008 nr. 3

Domicil

Brdr. Hartmann

Emballagedomicil i tegl og glas

Butikscenter

Butikscenter Ringsted

Æstetisk funktionalisme

Bolig

Bøgebakken

Villaer og rækkehuse i skrånende variation

Bolig

City Husene

Højt til vejrs i Ørestad

Zoologisk have

Elefanthuset

Glaskupler til elefanterne

Skole

Ellekildeskolen

Ny skole i Sakskøbing med højt til loftet

Bolig og kontor

Hillerød Port

Nyt liv til den gamle CF-kaserne i Hillerød

Domicil

Jogros Catering

Kubistisk cateringdomicil

Domicil

KMD

Aalto-vase med huller

Kontorhus

LandbrugetsHus

Åben videndeling i LandbrugetsHus

Bolig

Lanternen

Bolig efter eget design

Shoppingcenter

Metropol

Diskret kæmpe føjer sig ind i Hjørring Centrum

Bolig

Metropolis

Skulpturel synergi

Domicil

Metroselskabet

Modulært domicil til Metroselskabet

Ungdomsbolig

Nobel Kollegiet

Kollegiansk hestesko med intim stemning

Sport

Park Vendia

Svømmehal med lange linjer

Butikscenter

Premier Outlets Center

Butikscenter med egen gågade

Bolig

Rødkilde Amtsgymnasium

Rødkilde Gymnasium update

Kontorhus

Saxo Bank

Ekspressiv bank med sundudsigt

Kulturcenter

Utzon Center

Monument for et ikon