Ellekildeskolen

:
september 2008
Ellekildeskolen.
På 1. sal har personalet fået deres egen tagterrasse – og et pusterum, hvor de kan trække frisk luft uden at skulle benytte skolegården.
Ellekildeskolen er 148 meter lang med vinduer i hele længden kun afbrudt af døre og kompakte laminatplader i gul og rød. Den røde farve går igen indenfor.
Skolen har to længer, der er forbundet af en ligeså lang gade med ovenlys. Gaden kan både bruges til undervisning, men også som en slags overdækket skolegård med plads til pauser og madpakker. Fire røde bokse indeholder desuden kernefunktioner som toiletter og køkken.
Klasselokalerne ligger i stueetagen. Lofterne er monteret med akustikplader leveret af L. Hammerich A/S.
Faglokaler ligger også i stueetagen, og det er meningen, at de også skal benyttes efter skoletid, f.eks. i aftenskoleregi.
previous next

Ny skole i Sakskøbing med højt til loftet

En overdækket gade er midtpunktet for Ellekildeskolen. Her er der plads til alle 400 elever på én gang

Byggefakta

Ellekildeskolen
Nykøbingvej 64-66
4990 Sakskøbing
Danmark

Bygherre:
Guldborgsund Kommune
Bygherrerådgiver:
Arkitektfirmaet Friis Andersen A/S
Arkitekt:
ATRA arkitekter a/s
Totalentreprenør:
Byggefirmaet Brdr. Pedersen A/S
Ingeniør:
AJ Consult A/S
Areal:
5536 kvm.
Byggesum: 
60 mio. kr.

Ellekildeskolen strækker sig langs Sakskøbing Å på et naturskønt område midt i Sakskøbing. Skolen slår efter sommerferien dørene op og danner ramme for 400 elever og 75 ansattes dagligdag. En dagligdag, der tidligere har hørt hjemme på tre forskellige skoler, Våbensted Skole, Radsted Skole og Rørbæk Skole, men som altså nu samles under ét tag. Skolens SFO kommer også til at indgå som en del af Ellekildeskolen. En ide, der først er kommet til senere og altså tegnet løbende med opførelsen af skolen.

Lang skole

For at tilpasse skolen til naturområdet har man valgt en simpel opbygning med en lang skole, der strækker sig 148 meter langs åen. Af hensyn til elevernes sikkerhed, afskæres åen med et trådhegn med låger i. De tilhørende udearealer giver mulighed for masser af leg og forskellige aktiviteter på boldbanen og en kælkebakke til snerige vinterdage.

- Hele projektet har kørt rigtigt godt, og vi har haft et fantastisk samarbejde med bygherre og bygherrerådgivere. Samtidig har vi haft en tæt dialog med en byggestyregruppe, hvor personale fra de tre gamle skoler har deltaget, oplyser Martin René Pedersen, direktør i Byggefirmaet Brdr. Pedersen A/S.

Nødvendigt med pilotering

Skolen er opført i blådæmpet teglsten, der changerer over i det sorte og med et skråt tag i tagpap.

- Som udgangspunkt havde vi en meget låst grund – en lang grund, og i stedet for at modarbejde den, har vi valgt at gøre det til en kvalitet og bruge længden optimalt. Farven på skolen gør derudover, at den falder ind i terrænet, forklarer arkitekt Sigurd Jacobsen fra ATRA arkitekter a/s.

Den simple løsning er også valgt af hensyn til den bløde bund, som området er karakteristisk for. En pilotering har været nødvendig med 17 meter lange pæle banket i jorden for at sikre et stabilt og stærkt fundament. Piloteringen er foretaget af AJ Consult A/S Rådgivende Ingeniører F.R.I, inden byggeriet for alvor tog fat i starten af 2007. AJ Consult A/S har endvidere projekteret konstruktioner, VVS, el-installationer og ventilationer.

Entreprenørfirmaet Flemming Pedersen A/S har stået for kloakering, bortskaffelse af jord og udlægning af stabilgrus til fliser på udearealer.

Solen som udgangspunkt

Sollyset har haft en væsentlig rolle i placeringen af skolens vinduer, og der er arbejdet bevidst med lyset. Der er træ-/aluvinduer langs bygningen fra den ene ende til den anden, kun brudt af døre og kompakte laminatplader i gul og rød, der er med til at skærme for vind og vejr og evt. tage ”stødene” fra en vildfarende fodbold. Under det skrående tag er der langs med taget også en stribe vinduer. Derudover er der ovenlys og glaspartier i begge gavle.

- Uanset hvor solen er, sikrer det lys indenfor, men det giver samtidig et forskelligt lysindtryk, fordi solen kan finde vej ind af forskellige typer vinduer, f.eks. giver det et skråt lys fra vinduerne, der er placeret under taget, forklarer Sigurd Jacobsen.

Vinduerne er beklædt med solafskærmning, hvor det har været nødvendigt, og der er sat lydvinduer i den ene ende, som vender ud mod jernbanen.

Gavlenes glaspartier gør, at man kan kigge ned igennem hele skolen, og på den måde hurtigt danne sig et overblik over hele skolen og fornemme hele konceptet med en fleksibel skole.

Swedoor-Jutlandia har leveret 130 færdigmalede døre og karme i farven grå – Ral7016 – BD30/35dB, BD60/35 dB. Alle døre er med rustfrie stålsparkeplader på begge sider samt forberedt med Ruko SmartAir – en berøringsfri og brugervenlig løsning uden brug af nøgler og kabler.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2008 nr. 3

Domicil

Brdr. Hartmann

Emballagedomicil i tegl og glas

Butikscenter

Butikscenter Ringsted

Æstetisk funktionalisme

Bolig

Bøgebakken

Villaer og rækkehuse i skrånende variation

Bolig

City Husene

Højt til vejrs i Ørestad

Zoologisk have

Elefanthuset

Glaskupler til elefanterne

Skole

Ellekildeskolen

Ny skole i Sakskøbing med højt til loftet

Bolig og kontor

Hillerød Port

Nyt liv til den gamle CF-kaserne i Hillerød

Domicil

Jogros Catering

Kubistisk cateringdomicil

Domicil

KMD

Aalto-vase med huller

Kontorhus

LandbrugetsHus

Åben videndeling i LandbrugetsHus

Bolig

Lanternen

Bolig efter eget design

Shoppingcenter

Metropol

Diskret kæmpe føjer sig ind i Hjørring Centrum

Bolig

Metropolis

Skulpturel synergi

Domicil

Metroselskabet

Modulært domicil til Metroselskabet

Ungdomsbolig

Nobel Kollegiet

Kollegiansk hestesko med intim stemning

Sport

Park Vendia

Svømmehal med lange linjer

Butikscenter

Premier Outlets Center

Butikscenter med egen gågade

Bolig

Rødkilde Amtsgymnasium

Rødkilde Gymnasium update

Kontorhus

Saxo Bank

Ekspressiv bank med sundudsigt

Kulturcenter

Utzon Center

Monument for et ikon