Rødkilde Amtsgymnasium

:
september 2008
”Kobberkassen” er bygget i moderne stil, men i naturlig forlængelse af den oprindelige arkitektur. Tilbygningen huser gymnasiets nye idrætsafdeling, hvor store glaspartier sikrer et åbent og livligt ansigt ud mod Rødkildevej.
Forbindelsesgangen til det nye science-center har udsigt over Vejle Fjord og endte med at blive ét af skolens bedste rum. Lyset strømmer ind, og eleverne nyder at opholde sig i de varme solstråler.
En bred soltrappe fører op til gymnasiets nye hovedindgang, hvor kobberpladerne skaber en fin kontrast til betonbyggeriet og samtidig inddrager den nye tilbygning ”Kobberkassen” i baggrunden ind i helheden.
Trappen fra Cementvarefabrikken Randal har løse vanger og er beklædt med marmorklinker, som fuldstændigt matcher de eksisterende fra 1968.
I det nye videncenter/bibliotek er der mange muligheder for at arbejde, forberede sig eller bare slappe af med en bog. Rummet er bevidst centralt placeret lige ved siden af lærerværelset for at reducere afstande mellem lærer og elev fysisk, rumligt og mentalt.
Skolens science-center ligger i den forhenværende mørke gymnastikafdeling. I dag er her liv og lys, og der udføres spændende kemiske forsøg i det fuldt udstyrede laboratorium.
previous next

Rødkilde Gymnasium update

Rødkilde Gymnasium har fået en splinterny og up-to-date idrætshal, et science-center placeret i toprenoverede omgivelser og et centralt videncenter

Byggefakta

Rødkilde Amtsgymnasium
Rødkildevej 42
7100 Vejle
Danmark

Bygherre:
Vejle Amtskommune, Universitets- og Bygningsstyrelsen
Bygherrerådgiver:
Rambøll Danmark A/S
Arkitekt:
Rum A/S
Totalentreprenør:
MT Højgaard A/S
Ingeniør:
Hundsbæk & Henriksen A/S
Areal:
2000 kvm.
Byggesum: 
44 mio. kr.

Det 40 år gamle Rødkilde Gymnasium har fået en kraftig ansigtsløftning og fremstår i dag i en nyrenoveret og udvidet udgave, som formår at integrere nyt og gammelt til en samlet helhed. Gymnasiet oser af atmosfære og den funktionelle arbejdsplads indbyder til læring og videndeling.

Det gamle Vejle Amt satte i foråret 2005 en større renovering og tilbygning til Rødkilde Gymnasium i udbud. Det skete som en del af Vejle Amts Helhedsplan for modernisering og kapacitetsudvidelse af de fysiske rammer på gymnasierne i Vejle Amt.

Topmoderne helhed

Vinderholdet består af totalentreprenør MT Højgaard A/S, rådgivende ingeniør Hundsbæk & Henriksen A/S og arkitektfirmaet RUMarkitekter, som sammen fik til opgave at opføre en ny idrætshal, at styrke gymnasiets naturvidenskabelige profil gennem et nyt science-center, at udvikle faciliteter, der kunne fremme forskellige former for undervisning og indlæring samt at gøre plads til en udvidelse af elevskaren. Kort sagt skulle der udover en tilbygning til det eksisterende gymnasium forestås en omfattende renovering af den gamle del, så skolen kom til at fremstå som en topmoderne helhed.

Og det projekt må siges at være lykkedes til fulde. Tilbygningen er integreret i gymnasiets oprindelige arkitektur, og når man går rundt i bygningerne, kan det være svært at afgøre, om man er havnet i den nye eller den gamle del. Men faktum er det, at Rødkilde har fået en splinterny og up-to-date idrætshal, et science-center placeret i toprenoverede omgivelser og et centralt videncenter, som udgør nerven i bygningen.

Fleksibel undervisning

- Vi har skabt et åbent og varierende miljø, der åbner op for fleksible undervisningsformer, læring på tværs og en tættere relation mellem undervisere og elever. I dag findes der mange måder at undervise på, og på Rødkilde er der mulighed for både traditionel klasseundervisning, projektorienteret undervisning, læring i mindre teams, i lukkede grupperum eller i åbne lommer. Der er bløde områder, IT-arbejdspladser og alt lige fra små, individuelle celler til store åbne fællesarealer, fortæller Karin Elbek, partner og arkitekt hos RUMarkitekter.

Masser af liv i husets hjerte

Rødkilde Gymnasiums ansigt er forstærket udadtil med en ny og mere iøjnefaldende hovedindgang midt i det centrale gårdrum. En bred soltrappe fører naturligt op til den nye glasindgang, som er indrammet af skinnende kobberplader sat i kontrast til den oprindelige beton.

Hjertet i bygningen er i underetagen et stort torv og fællesområde og i overetagen et stort videncenter/bibliotek med masser af arbejdspladser. Ud fra dette hjerte udgår tre af gymnasiets fagområder – idræt, naturvidenskab og de musiske/kreative fag – som hver især er samlet i mere kompakte enheder. En samling af funktionerne giver fokus og opfylder bygherrens ønske om korte afstande både fysisk, rumligt og mentalt.

- Eleverne grupperer sig inden for de enkelte studieretninger – derfor har det samtidig været en vigtig udfordring at skabe et godt fællesrum, der lægger op til tværfaglighed, og som binder de forskellige fagområder sammen, siger Karin Elbek.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2008 nr. 3

Domicil

Brdr. Hartmann

Emballagedomicil i tegl og glas

Butikscenter

Butikscenter Ringsted

Æstetisk funktionalisme

Bolig

Bøgebakken

Villaer og rækkehuse i skrånende variation

Bolig

City Husene

Højt til vejrs i Ørestad

Zoologisk have

Elefanthuset

Glaskupler til elefanterne

Skole

Ellekildeskolen

Ny skole i Sakskøbing med højt til loftet

Bolig og kontor

Hillerød Port

Nyt liv til den gamle CF-kaserne i Hillerød

Domicil

Jogros Catering

Kubistisk cateringdomicil

Domicil

KMD

Aalto-vase med huller

Kontorhus

LandbrugetsHus

Åben videndeling i LandbrugetsHus

Bolig

Lanternen

Bolig efter eget design

Shoppingcenter

Metropol

Diskret kæmpe føjer sig ind i Hjørring Centrum

Bolig

Metropolis

Skulpturel synergi

Domicil

Metroselskabet

Modulært domicil til Metroselskabet

Ungdomsbolig

Nobel Kollegiet

Kollegiansk hestesko med intim stemning

Sport

Park Vendia

Svømmehal med lange linjer

Butikscenter

Premier Outlets Center

Butikscenter med egen gågade

Bolig

Rødkilde Amtsgymnasium

Rødkilde Gymnasium update

Kontorhus

Saxo Bank

Ekspressiv bank med sundudsigt

Kulturcenter

Utzon Center

Monument for et ikon