Nobel Kollegiet

:
september 2008
Facaderne på den udvendige side af kollegiegårdene er holdt i glas og eternit.
Fælleshuset er indrettet lidt mere råt end de lyse boliger – med mørke gulve, enkel møblering og lofter i synlige Troldtekt-plader.
Tre karréer omkring en næsten lukket gård udgør modulerne i det nye Nobel Kollegium i Aalborg. Al adgang til og fra boligerne foregår via det fælles gårdrum – ganske enkelt for at fremme det sociale liv blandt beboerne.
Badeværelserne er leverede som færdigmonterede ”terninger” af E.J. Badekabiner A/S: hurtigt, effektivt og med en minimering af risikoen for fejl.
previous next

Kollegiansk hestesko med intim stemning

Nobel Kollegiets 108 nye boliger understøtter Aalborg Universitets ambitioner om fortsat vækst

Byggefakta

Nobel Kollegiet
Myrdalstræde 7
9220 Ålborg Ø
Danmark

Bygherre:
Den Selvejende Institution Nobel Kollegiet
Bygherrerådgiver:
Kuben Management A/S
Arkitekt:
Arkitektfirmaet C.F. Møller A/S
Ingeniør:
Niras A/S
Areal:
4000 kvm.
Byggesum: 
40 mio. kr.

Enkle boliger i gedigne materialer. Et effektivt byggeri. Og en husleje, der matcher økonomien som studerende.

Det har været ambitionerne for byggeriet af Nobel Kollegiet klos op ad Aalborg Universitet. 108 nye boliger føjer kollegiebyggeriet til boligmassen i Aalborg. Helt i tråd med forventningerne om stadig flere studerende på byens universitet.

- Aalborg Universitet har en målsætning om at tiltrække 1.000 flere studerende om året de kommende fem år. Det skaber behov for netop denne type boliger, lyder det fra KUBEN A/S, der som bygherreadministrator har spillet en markant rolle i hele projektet.

- Nobel Kollegiet er egentlig en videreudvikling af andre kollegiebyggerier, vi har stået for sammen med bl.a. arkitekterne fra C.F. Møller A/S og ingeniørerne hos NIRAS A/S, lyder det.

Et team, der også har holdt sammen omkring byggeriet af Nobel Kollegiet. Bygherre på projektet er Den Selvejende Institution Nobel Kollegiet.

Indbygget fællesskab

De 108 nye boliger placerer sig som fire karréer, der hver udgøres af tre blokke i to etager – tilsammen en lille hestesko med næsten lukket gårdrum i midten. 80 etrumsboliger, 24 boliger med to rum og 4 handicapboliger.

- Karakteristisk for layoutet er, at alle boligerne konsekvent vender ind mod deres eget gårdrum, siger arkitekt Lars Christiansen fra C.F. Møller A/S.

- Al adgang til og fra boliger foregår inde fra det lukkede rum, mens karréerne kun præsenterer sig som vinduesfacader på ydersiden. Som en styrkelse af det sociale fællesskab, der er en naturlig del af at bo på et kollegium, siger han.

De indvendige facader er holdt i gule teglsten med udvendige trapper i metal og altaner i beton, mens selve gårdrummene står inviterende tomme – med plads til havestole, håndbajere og hygge. Og for at understrege den intime stemning mellem blokkene, er hesteskoene oven i købet mere eller mindre lukket af på den åbne side af en sort postkassevæg i træ.

Lyse boliger

På ydersiderne er det til gengæld de lidt hårdere toner, der bliver slået an med glas og eternitfacader: Koksgrå facader, men smykket med pangfarvede brystningsfelter under vinduerne.

Store vinduer, der fylder kollegierummene med lys – i et spil med både materialer og farvevalg inden døre.

Gulvene er lyse trægulve i 22 mm massiv, lakeret bøg. Savsmuldstapetet er malet hvidt ligesom betonlofterne. Og køkkenerne er holdt i hvidt melamin.

- Slidstærkt og enkelt, siger Lars Christiansen.

Nøglefærdige badeværelser

Enkelheden og effektiviteten har også været i fokus under selve byggeriet af det nye Aalborg-kollegie. Ikke mindst i forbindelse med etableringen af de helt ens badeværelser i boligerne.

Samtlige 108 kollegieboliger er således udstyret med badeværelser fra E.J. Badekabiner A/S. Badeværelserne er leveret som nøglefærdige, forseglede terninger i beton – fuldt udstyret med sanitet, klinker, fliser, lys og bad. Badeværelserne er fremstillet på virksomhedens egen fabrik, inden de er transporteret til Aalborg for montage. Et koncept, der dels garanterer en stor ensartethed og en høj kvalitet, dels sparer tid på byggepladsen i kraft af en enklere planlægning af arbejdet. Oven i købet med et plus på økonomien.

Badekabinerne er desuden specielt fremstillet til netop Nobel Kollegiet – med udstyr og materialer efter bygherrens egne ønsker.

Swedoor-Jutlandia har leveret de malede døre på kollegieværelserne samt enkelte branddøre ved fællesarealerne.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2008 nr. 3

Domicil

Brdr. Hartmann

Emballagedomicil i tegl og glas

Butikscenter

Butikscenter Ringsted

Æstetisk funktionalisme

Bolig

Bøgebakken

Villaer og rækkehuse i skrånende variation

Bolig

City Husene

Højt til vejrs i Ørestad

Zoologisk have

Elefanthuset

Glaskupler til elefanterne

Skole

Ellekildeskolen

Ny skole i Sakskøbing med højt til loftet

Bolig og kontor

Hillerød Port

Nyt liv til den gamle CF-kaserne i Hillerød

Domicil

Jogros Catering

Kubistisk cateringdomicil

Domicil

KMD

Aalto-vase med huller

Kontorhus

LandbrugetsHus

Åben videndeling i LandbrugetsHus

Bolig

Lanternen

Bolig efter eget design

Shoppingcenter

Metropol

Diskret kæmpe føjer sig ind i Hjørring Centrum

Bolig

Metropolis

Skulpturel synergi

Domicil

Metroselskabet

Modulært domicil til Metroselskabet

Ungdomsbolig

Nobel Kollegiet

Kollegiansk hestesko med intim stemning

Sport

Park Vendia

Svømmehal med lange linjer

Butikscenter

Premier Outlets Center

Butikscenter med egen gågade

Bolig

Rødkilde Amtsgymnasium

Rødkilde Gymnasium update

Kontorhus

Saxo Bank

Ekspressiv bank med sundudsigt

Kulturcenter

Utzon Center

Monument for et ikon