City Husene

:
september 2008
Facade ud mod de rekreative arealer i Byparken Ørestad City. Bygningen varierer i højden fra 8-12 etager.
Gårdrummet ud mod Edvard Thomsens Vej rummer grønne arealer og cykelparkering.
De hvide betonfacader brydes af store etagehøje vinduer, altaner, altangange og afskærmninger i glas og træ.
previous next

Højt til vejrs i Ørestad

City Husene med 125 ejerlejligheder, tegnet af Vandkunsten, viser at store etagebyggerier kan godt have et let og utraditionelt udtryk

Byggefakta

City Husene
Edvard Thomsens Vej
2300 København
Danmark

Bygherre:
Arkitektgruppen A/S
Arkitekt:
Vandkunsten
Totalentreprenør:
Arkitektgruppen A/S
Ingeniør:
Henry Jensen A/S
Areal:
12850 kvm.
Byggesum: 
120 mio. kr.

Endnu et stort boligbyggeri er skudt op i den nye bydel Ørestad City i området mellem Bella Center og indkøbscentret Fields – City Husene, som har ArkitektGruppen A/S som både bygherre og totalentreprenør og er tegnet af tegnestuen Vandkunsten. Ingeniørfirmaet Henry Jensen A/S har leveret alle ingeniørmæssige ydelser til projektet.

Selvom området rent geografisk er ret tæt på det indre København, er skalaen og oplevelsen radikalt anderledes. I modsætning til de gamle bydele er her lange kig, store vidder og klart adskilte bygninger, der rejser sig i mange etager.

Luftige facader

City Husene er en hesteskoformet bebyggelse, hvor hovedfacaden ligger ud mod Byparken i Ørestad City, et stort rekreativt område, der kommer til at rumme både mulighed for ophold, sport og leg i forskellige former for ”temaøer” og med små kunstigt anlagte søer.

Den indvendige del af bebyggelsen rummer et gårdareal og vender ud mod det efterhånden tæt bebyggede område omkring Edvard Thomsens Vej.

Selv om der er tale om en høj bebyggelse med et stort etageareal, har det været målet for Vandkunsten at undgå en traditionel, tungt udseende betonkasse.

Det er bl.a. opnået ved at variere bygningshøjden, der går fra 8 og helt op til 12 etager. Ethvert tilløb til et forudsigeligt modul i facaderne brydes ved hjælp af skiftende vinduesplaceringer, udvendige altangange og altaner og transparente afskærmninger med trælameller. Desuden er bygningskroppen flere steder gennembrudt af åbninger, der går hele vejen igennem, både i jordniveau og på etagerne, der også giver mulighed for opholdsteder, hvor man kan møde naboerne.

Alt i alt har det resulteret i en åben struktur, der giver et let og nuanceret indtryk.

Adgang fra altangange

Et andet vigtigt greb er brugen af altangange, der fra elevatorerne fører til udvendige indgangsdøre til den enkelte lejlighed. Altangangene fører også til udvendige flugtvejstrapper på gavlene, der ligesom de andre udvendige strukturer er med til at definere og lette bygningens udtryk.

Facaderne står i hvide betonelementer, mens trapper og bærende dele på altaner og altangange er udført i galvaniseret stål suppleret med afskærmninger af strækmetal. Afskærmningerne på altaner og altangange er helt transparente i hærdet, lamineret glas. Brugen af træ i en brun farve til trælamellerne tilfører de kølige, industrielle materialer varme og liv.

Lejligheder i ét eller to plan

De 125 ejerlejligheder er på enten to, tre eller fire værelser med bruttoarealer fra 80-114 kvm. Nogle lejligheder er i to plan, andre mere traditionelt i ét plan. I begge tilfælde er de gennemgående således, at der er vinduer til både for- og bagfacade. Det sikrer sammen med de store glasarealer og lyse indvendige overflader meget lys i alle boligerne.

Planløsningerne er enkle og åbne, med køkkenet integreret i et fælles opholdsrum og direkte adgang fra de udvendige altangange.

De skræddersyede badeværelser er leveret som præfabrikerede badekabiner af HBS Skandinavien ApS. Pladsen i badeværelserne er effektivt udnyttet med bruseniche, væghængt toilet med skjult cisterne, vaskesøjle, og bordplade og udhugget vask – begge i granit.

Varmecenteret ApS har til lejlighederne leveret Radel-radiatorer fra den italienske virksomhed Delonghi i højde 300 mm, som er placeret foran vinduerne, en løsning som er væsentlig billigere end traditionelle konvektorer.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2008 nr. 3

Domicil

Brdr. Hartmann

Emballagedomicil i tegl og glas

Butikscenter

Butikscenter Ringsted

Æstetisk funktionalisme

Bolig

Bøgebakken

Villaer og rækkehuse i skrånende variation

Bolig

City Husene

Højt til vejrs i Ørestad

Zoologisk have

Elefanthuset

Glaskupler til elefanterne

Skole

Ellekildeskolen

Ny skole i Sakskøbing med højt til loftet

Bolig og kontor

Hillerød Port

Nyt liv til den gamle CF-kaserne i Hillerød

Domicil

Jogros Catering

Kubistisk cateringdomicil

Domicil

KMD

Aalto-vase med huller

Kontorhus

LandbrugetsHus

Åben videndeling i LandbrugetsHus

Bolig

Lanternen

Bolig efter eget design

Shoppingcenter

Metropol

Diskret kæmpe føjer sig ind i Hjørring Centrum

Bolig

Metropolis

Skulpturel synergi

Domicil

Metroselskabet

Modulært domicil til Metroselskabet

Ungdomsbolig

Nobel Kollegiet

Kollegiansk hestesko med intim stemning

Sport

Park Vendia

Svømmehal med lange linjer

Butikscenter

Premier Outlets Center

Butikscenter med egen gågade

Bolig

Rødkilde Amtsgymnasium

Rødkilde Gymnasium update

Kontorhus

Saxo Bank

Ekspressiv bank med sundudsigt

Kulturcenter

Utzon Center

Monument for et ikon