Butikscenter Ringsted

:
september 2008
Butikscenteret er beliggende ved Ringsteds sydlige indfaldsvej. En markant bygning, der fanger opmærksomheden, både på grund af sin størrelse og sit særpræg.
Et pompøst indgangsparti er det første kunderne oplever, når de besøger Gude Indretning i Ringsted. Vinduesrammerne, indgangspartiet, og beslagene, der holder facadepanelerne på plads, er udført i i aluminium af Haakons Alu ApS fra Slagelse.
De store vinduespartier er smukt overdækkede, så kunderne kan se på vinduer uanset vejrforholdene. Den sorte beton er beklædt med imponerende træpaneler, der giver bygningen et skulpturelt præg. Bygningen er opført af af færdige betonelementer leveret af DS Elcobyg A/S.
Fire rummelige butikker på hver 1.500 kvm giver mulighed for nogle butiksudstillinger, hvor sortimentet virkelig kommer til sin ret og giver kunden det bedst tænkelige indtryk.
I sig selv er butikslokalerne påfaldende rustikke og fuldstændigt diskrete, hvilket giver mulighed for at udnytte de mange kvadratmeter optimalt, uden at rammerne afleder opmærksomheden fra indholdet.
Troldtekt Akustikloftbeklædning fra L. Hammerich med Waterstripstrålevarmepaneler fra Helge Frandsen A/S, begge dele leveret i specialfarve.
previous next

Æstetisk funktionalisme

Nyopført butikscenter i Ringsted forener den praktiske funktionalisme med en æstetisk oplevelse for tilskueren

Byggefakta

Butikscenter Ringsted
Huginsvej 2
4100 Ringsted
Danmark

Arkitekt:
Mangor & Nagel A/S, Gude Indretning
Totalentreprenør:
Ibb byg A/S
Areal:
6000 kvm.
Byggesum:
Ikke oplyst

Ankommer man til Ringsted fra syd er byens industriområde noget af det første, man stifter bekendtskab med. Et stort område, bebygget med traditionelle industri- og forretningsbygninger, der alle er opført med en nærmest kubistisk nidkærhed.

Med byggeriet af et nyt butikscenter, er dette ensartede, nærmest monotone præg blevet brudt. Det er iøjnefaldende placeret, tæt ved indfaldsvejen til Ringsted, så ingen, der passerer, kan undgå at lægge mærke til det.

Gude i centrum

Butikscenteret er samlet på 6.000 kvm og rummer fire specialbutikker på hver 1.500 kvm. Alle er de en del af kæden ”Gude Indretning”, der således nu præsenterer fire forretninger med hvert sit koncept.

Byggeriet lever nok op til den funktionelle tradition, der præger denne type af byggeri. Alligevel er der ingen tvivl om, at bygherre, entreprenører og arkitekter har tænkt i utraditionelle baner, da bygningen blev skabt. Beliggenheden på en markant hjørnegrund ved en rundkørsel lægger op til at udvise lidt mod. De 6.000 kvm er formet som en trefløjet bygning, således at der er facade ud mod de tre veje, der omkranser grunden.

Det overordnede ansvar har været overladt til Ibb byg A/S, der har haft hele projektet i totalentreprise. Ibb byg A/S med hovedsæde i Gadstrup ved Roskilde har stor erfaring med såvel erhvervsbyggeri som boligbyggeri og har været involveret i talrige byggeprojekter på Sjælland.

Ibb byg A/S har således stået i spidsen for produktudviklingen, entrepriser og projektering.
Løsningen af de enkelte opgaver er givet i entreprise til en række virksomheder i hele landet, der som eksperter på hvert deres felt, har bidraget til byggeriet.

Den fysiske ramme

Der gik en måned, fra fundamentet til butikscenteret var støbt, til bygningen stod færdig. Det lod sig gøre, da den er opført af færdige elementer, leveret fra Hobro-virksomheden DS Elcobyg A/S.

En virksomhed, der under de seneste års byggeboom har oplevet en nærmest eksplosiv vækst, og som efterhånden har leveret betonelementer til byggerier i hele landet. Alt sammen fremstillet i fabrikshallerne i Hobro.

Beton har efterhånden været anvendt til byggerier i mange årtier. DS Elcobyg A/S har en ekspertise og tradition for produktudvikling, der betyder, at virksomheden kan bidrage med løsninger, der er nøje tilpasset de enkelte projekter.

Til butikscenteret i Ringsted har DS Elcobyg A/S leveret facadeelementer, de indvendige vægge og søjler samt tagelementerne.

Alle elementer er fragtet fra Hobro til Ringsted, hvor de er samlet som et gigantisk puslespil.
Udvendigt er butikscenteret opført i sorte betonelementer. Forestillingen om, at beton er gråt, holder ikke helt stik. Det er muligt at give beton alle mulige farver, men de mest anvendte er de naturlige jordfarver, grå, sort, hvid og naturgul.

Butikscenteret er efterfølgende beklædt med store træpaneler, der giver bygningen et særegent, nærmest skulpturelt præg.

Kontrast til naboer

Målet har været både at give plads til de store vinduespartier, der hører sig til i et butikscenter, og samtidig skabe en smuk og særpræget facade, der både udstråler soliditet og imødekommenhed. En opgave, der må siges at være løst på en meget tilfredsstillende måde.

Til trods for bygningens omfang og de store, dominerende facader, så er der skabt et byggeri, der nok dominerer og sætter sit præg på hele området. Men på sin egen facon falder den i med omgivelserne på en positiv måde.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2008 nr. 3

Domicil

Brdr. Hartmann

Emballagedomicil i tegl og glas

Butikscenter

Butikscenter Ringsted

Æstetisk funktionalisme

Bolig

Bøgebakken

Villaer og rækkehuse i skrånende variation

Bolig

City Husene

Højt til vejrs i Ørestad

Zoologisk have

Elefanthuset

Glaskupler til elefanterne

Skole

Ellekildeskolen

Ny skole i Sakskøbing med højt til loftet

Bolig og kontor

Hillerød Port

Nyt liv til den gamle CF-kaserne i Hillerød

Domicil

Jogros Catering

Kubistisk cateringdomicil

Domicil

KMD

Aalto-vase med huller

Kontorhus

LandbrugetsHus

Åben videndeling i LandbrugetsHus

Bolig

Lanternen

Bolig efter eget design

Shoppingcenter

Metropol

Diskret kæmpe føjer sig ind i Hjørring Centrum

Bolig

Metropolis

Skulpturel synergi

Domicil

Metroselskabet

Modulært domicil til Metroselskabet

Ungdomsbolig

Nobel Kollegiet

Kollegiansk hestesko med intim stemning

Sport

Park Vendia

Svømmehal med lange linjer

Butikscenter

Premier Outlets Center

Butikscenter med egen gågade

Bolig

Rødkilde Amtsgymnasium

Rødkilde Gymnasium update

Kontorhus

Saxo Bank

Ekspressiv bank med sundudsigt

Kulturcenter

Utzon Center

Monument for et ikon