Premier Outlets Center

:
september 2008
Premier Outlets Centeret i Ringsted med 1.000 parkeringspladser. (Foto venligst udlånt af TK Development A/S).
Enhver provinsby med respekt for sig selv har et smukt og centralt bytorv. Sådan er der også i Premier Outlets Centeret i Ringsted.
Klassisk dansk murstensbyggeri er altdominerende i centeret. Men hist og her dukker en filtset facade op og skaber en passende variation i helheden.
Et åbent butikscenter er en anderledes udfordring end et traditionelt, overbygget center. Et center, der bliver en del af et samlet bybillede, stiller krav til indretning og æstetik. I Ringsted er det lykkedes rigtig godt.
Store vinduespartier præger nogle af centerets forretninger.
Klassisk dansk murstensbyggeri er altdominerende i centeret. Men hist og her dukker en filtset facade op og skaber en passende variation i helheden.
previous next

Butikscenter med egen gågade

Premier Outlets Centeret i Ringsted er bygget op og indrettet helt efter de samme principper som en typisk dansk provinsby

Byggefakta

Premier Outlets Center
Klosterparks Allé 1
4100 Ringsted
Danmark

Bygherre:
TK Development A/S, Miller Development
Arkitekt:
Arkitekterne Bjørk & Maigaard ApS
Totalentreprenør:
Hornum Murer- og Entreprenørforretning Knud Kristensen A/S
Ingeniør:
Cowi A/S
Andre aktører:
Egebjerg By & Landskab
Areal:
14000 kvm.
Byggesum:
Ikke oplyst

Et rådhus, en kirke og et torv. Tre typiske og meget centrale elementer i stort set hver eneste danske provinsby, som enhver dansker kender og er fortrolig med.

Det lå lige til højrefoden, at det skulle være det, der skulle ligge til grund, da det nye butikscenter Premier Outlets Center i Ringsted blev udtænkt.

Bygget som provinsby

- Når et outletscenter bliver etableret, er det tradition, at arkitekterne tager udgangspunkt i noget, der er typisk for værtsbyen, fortæller centerdirektør Kenneth Nørgaard.

- I øjeblikket er der 124 outletscentre i Europa og yderligere 75 er på vej. Men det er det første af sin art i Danmark, så der var ikke så mange traditioner her at leve op til. Derfor opstod ideen med at opbygge centeret som en typisk dansk provinsby.

Resultatet er imponerende, intet mindre. Centeret ligger på et kæmpestort areal, tæt på afkørslen fra motorvej E20 og for enden af indfaldsvejen til Ringsted centrum. 14.000 kvm under tag, heraf er 12.455 kvm øremærket til detailhandel, fordelt på 60 mulige forretninger på mellem 50 og 550 kvm. Hertil kommer et enormt parkeringsareal med plads til 1.000 biler.

Borgerne fik gågade

Hele centeret er bygget op som en U-formet forretningsgade med et stort torv med springvand som det samlende punkt. For enden af den ene indfaldsvej ligger et højt tårn, ”Rådhuset”, hvor der er indrettet administration, og i modsat ende en stor, markant bygning, ”Kirken”, der rummer centerets største forretning.

De enkelte huse er opbygget individuelt med hvert sit særpræg, og dog tydeligvis efter en klar plan om at skabe et ensartet og ordentligt præg. Akkurat som en gågade, som man kan finde i enhver dansk provinsby.

Da centeret åbnede den 6. marts løste det paradoksalt nok et af de mest betændte, politiske emner i Ringsted Kommune i de seneste år. Spørgsmålet om hvorvidt der skulle etableres en gågade i Ringsted har splittet byråd og handelsstandsforening i flere år. Et forsøg for et par år siden på at indrette byens centrale handelsgader som gågade, faldt ynkeligt til jorden.

Med det nye center fik byen en smuk og velfungerende gågade med i købet.

Et smukt centrum, for med velberåd hu er der anvendt naturmaterialer, med røde mursten, røde teglsten og limtræ som det dominerende byggemateriale. Her og der er der en enkelt filtset facade, men helhedsindtrykket er ubestridt, klassisk dansk murstensbyggeri.

Dansk-skotsk samarbejde

Det er to ejendomsudviklingsselskaber, der står bag projektet. Skotske Miller Development og danske TK Development, der har hovedsæde i Aalborg.

TK Development opererer både i Danmark og i det øvrige Europa, især i Østeuropa, og arbejder med at udvikle og opføre fast ejendom. Virksomheden har specialiseret sig inden for tre segmenter, nemlig domicilejendomme, storbutikker og altså indkøbscentre.

TK Development har også afdelinger i København, Berlin, Prag, Warszawa, Stockholm, Helsinki, Vilnius, Riga og Sofia.

Da outletscentre er et nyt begreb i Danmark, valgte man at indgå partnerskab med skotske Miller Development, der har gode erfaringer med denne type centre i andre europæiske storbyer.

Entreprenør med erfaring

Totalentreprenør på opgaven har været Hornum Murer- og Entreprenørforretning A/S – en erfaren aktør i branchen med 30 års erfaring inden for byggeri, hvad enten det er totalentreprise, hovedentreprise eller fagentreprise.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2008 nr. 3

Domicil

Brdr. Hartmann

Emballagedomicil i tegl og glas

Butikscenter

Butikscenter Ringsted

Æstetisk funktionalisme

Bolig

Bøgebakken

Villaer og rækkehuse i skrånende variation

Bolig

City Husene

Højt til vejrs i Ørestad

Zoologisk have

Elefanthuset

Glaskupler til elefanterne

Skole

Ellekildeskolen

Ny skole i Sakskøbing med højt til loftet

Bolig og kontor

Hillerød Port

Nyt liv til den gamle CF-kaserne i Hillerød

Domicil

Jogros Catering

Kubistisk cateringdomicil

Domicil

KMD

Aalto-vase med huller

Kontorhus

LandbrugetsHus

Åben videndeling i LandbrugetsHus

Bolig

Lanternen

Bolig efter eget design

Shoppingcenter

Metropol

Diskret kæmpe føjer sig ind i Hjørring Centrum

Bolig

Metropolis

Skulpturel synergi

Domicil

Metroselskabet

Modulært domicil til Metroselskabet

Ungdomsbolig

Nobel Kollegiet

Kollegiansk hestesko med intim stemning

Sport

Park Vendia

Svømmehal med lange linjer

Butikscenter

Premier Outlets Center

Butikscenter med egen gågade

Bolig

Rødkilde Amtsgymnasium

Rødkilde Gymnasium update

Kontorhus

Saxo Bank

Ekspressiv bank med sundudsigt

Kulturcenter

Utzon Center

Monument for et ikon