Metropol

:
september 2008
Metropol-byggeriet tager hensyn til det eksisterende centrum – med sin diskrete hovedindgang og lette, lyse facader. De mørke zink-kassetter, der adskiller de øverste facader fra resten af byggeriet, er signeret A.E. Stålmontage A/S.
Højhuset i Metropol rejser sig som et vartegn for Hjørring på sydsiden af komplekset uden at dominere den gamle bykerne, bl.a. fordi planlæggerne af byggeriet udnytter den store niveauforskel på grunden. Arkitekt på byggeriet er schmidt hammer lassen.
Centerdelen af Metropol præsenterer sig med to niveauer oven på p-kælderen: Nederste niveau, hvor butikker, cafeer osv. har indrettet sig, mens øverste niveau er beboet af bibliotek, fitnesscenter mm. Øverste niveau er konsekvent monteret med lette gipsvægge – monteret af NJ Montage A/S– hvilket sikrer byggeriet en stor fleksibilitet. Det er FH Elevator A/S, der har leveret de markante rullefortove.
Metropol-centret slår for alvor ud med armene, så snart gæster i centret træde ind gennem hovedindgangen. Et stort ellipseformet ovenlys – udført af B & E Stål A/S – byder velkommen til cafétorvet som udgangspunkt for butiksarkaden.
Indretningen af centret er udviklet i samarbejde med braaten + petersen samt Evenden Denmark A/S.
Fra centrets øverste niveau samt fra højhuset er der både udsigt og adgang til det begrønnede tag over en del af komplekset – smykket med felter af granitskærver i forskellige farver.
previous next

Diskret kæmpe føjer sig ind i Hjørring Centrum

Til trods for at Metropol omfatter over 49.000 kvadratmeter og rækker ni etager i højden, undgår Hjørrings nye bycenter at dominere sine omgivelser

Byggefakta

Metropol
Østergade 30
9800 Hjørring
Danmark

Bygherre:
A. Enggaard A/S
Arkitekt:
Schmidt, Hammer & Lassen A/S
Ingeniør:
Rambøll Danmark A/S
Andre aktører:
Braaten + Pedersen, Evenden Denmark A/S
Areal:
31500 kvm.
P-anlæg:
15000
Byggesum: 
500 mio. kr.

Få skridt fra gågaden i centrum af Hjørrings lave bykerne byder et lille torv sig til med smukke hårdttræsbænke, elegante slanke lyspullerter og en diskret mønstret belægning i lyse og mørke betonsten, smykket med lange buer i sorg granit. Linjerne i det lille torv trækker opmærksomheden op mod et markant indgangsparti i store glasflader – indgangen til Metropol, der med indkøbscenter, butikker, bibliotek, fitnesscenter og kontorer netop er blevet taget i brug.

49.000 kvadratmeter breder Metropolen sig over – med et centerbyggeri i to-tre niveauer over jorden og et højhus, der rækker yderligere syv etager i vejret.

Alligevel er oplevelsen af den nye kæmpe i Hjørrings bycentrum oplevelsen af et byggeri, der på alle måder tager hensyn til sine omgivelser.

- Det har været vigtigt ved planlægningen af centret at tage hensyn til den eksisterende bykerne, siger projektchef Søren Lundby fra Enggaard A/S, der er både bygherre og totalentreprenør på Metropol-byggeriet.

- Hvor vi støder op mod gågaden, er vi således kun oppe i to etager – og først mod syd på den modsatte side af komplekset placerer vi højhuset, siger han.

Planlægning og projektering af Hjørrings nye Metropol er sket i et tæt samarbejde med arkitektfirmaet schmidt hammer lassen. Mens den ingeniørmæssige del af opgaven er blevet løst af Rambøll.

Udnytter niveauforskel

Metropols fire niveauer i centerbygningen udgøres af en egentlig kælder på 2.500 kvadratmeter, en p-kælder med 450 p-pladser fordelt på 15.000 kvadratmeter, en butiksetage med arkade, indkøbscenter og cafeer i niveau med hovedindgangen – samt endelig det øverste niveau med bibliotek, fitnesscenter og kontorer.

- Vi har udnyttet, at der er så stor niveauforskel på grunden – med et fald på en hel etage fra gågadesiden ind mod centrum til ind i den modsatte side, hvor der er indkørsel fra p-kælderen. Det betyder, at man går direkte ind i centret via hovedindgangen – og kører lige så direkte ind i p-kælderen, siger Søren Lundby.

P-kælderen er i øvrigt opvarmet uden nogen energimæssige omkostninger, da opvarmningen sker med varm returluft fra centret. Belægningerne i p-kælderen er betonbelægninger leveret af IBF som 8 centimeter SF-Coloc-sten. IBF har derudover leveret støttemurblokke til byggeriet.

En del af kældrene under komplekset er desuden indrettet med lagerrum for de enkelte butikker – med cirka 100 meter gittervægge, enkeltdøre og dobbeltdøre fra Troax A/S.

Eget projekt

A. Enggaard A/S har selv udviklet Metropol-projektet fra bunden. Udviklingsarbejdet af butiksdelen er sket i samarbejde med braatens + pedersen samt Evenden Denmark A/S, der har spillet en meget aktiv rolle i byggeprojektet fra dag ét med planlægningen af kundernes totale oplevelse af et besøg i det nye indkøbscenter: Fra logistikken og skiltningen over sammensætningen af butikkernes forskellige udformning til gulve, lofter, lyssætning og dekorationer. Alt sammen formuleret som guidelines for arkitekternes videre arbejde – og med den overordnede intention, at butikkerne skal være i centrum i enkle og afdæmpede omgivelser.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2008 nr. 3

Domicil

Brdr. Hartmann

Emballagedomicil i tegl og glas

Butikscenter

Butikscenter Ringsted

Æstetisk funktionalisme

Bolig

Bøgebakken

Villaer og rækkehuse i skrånende variation

Bolig

City Husene

Højt til vejrs i Ørestad

Zoologisk have

Elefanthuset

Glaskupler til elefanterne

Skole

Ellekildeskolen

Ny skole i Sakskøbing med højt til loftet

Bolig og kontor

Hillerød Port

Nyt liv til den gamle CF-kaserne i Hillerød

Domicil

Jogros Catering

Kubistisk cateringdomicil

Domicil

KMD

Aalto-vase med huller

Kontorhus

LandbrugetsHus

Åben videndeling i LandbrugetsHus

Bolig

Lanternen

Bolig efter eget design

Shoppingcenter

Metropol

Diskret kæmpe føjer sig ind i Hjørring Centrum

Bolig

Metropolis

Skulpturel synergi

Domicil

Metroselskabet

Modulært domicil til Metroselskabet

Ungdomsbolig

Nobel Kollegiet

Kollegiansk hestesko med intim stemning

Sport

Park Vendia

Svømmehal med lange linjer

Butikscenter

Premier Outlets Center

Butikscenter med egen gågade

Bolig

Rødkilde Amtsgymnasium

Rødkilde Gymnasium update

Kontorhus

Saxo Bank

Ekspressiv bank med sundudsigt

Kulturcenter

Utzon Center

Monument for et ikon