Marbæk Have

:
Februar 2008

Marbæk Have er bl.a. rækkehuse med kreative forskydninger mellem boligerne. JJW Arkitekter A/S - Areea Ejendomsudvikling A/S

Murerarbejdet er udført af J. Ole Pedersen A/S. Her ses type A, hvor boligerne er opført som spejlvendte dobbelthuse.

Træpartier ved indgangene og vinduer, der er anbragt i træindfatninger er et par af detaljerne.

”Jomfruburet” på overetagen er med til at sætte ramme om boligens privatliv.

Stue/køkken i rækkehusene har dobbelthøje rum med otte meter op til kippen.

previous next

Luft til loftet

Fremtidssikret rækkehusbyggeri med kreative nicher

Byggefakta

Marbæk Have
Gyldenstens Vænge
3600 Frederikssund
Danmark

Bygherre:
Areea Ejendomsudvikling A/S
Arkitekt:
JJW Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
Jönsson a/s
Ingeniør:
Klaus Nielsen Rådg. Ingeniørfirma F.R.I A/S
Areal:
5600 kvm.
Byggesum: 
60 mio. kr.

Med 35 km til Københavns centrum kan Frederikssund og omegn med rette betegnes som et bynært naturområde med marker, fjord og skov. Her kan man bo og samtidig passe et job i hovedstaden, hvis man da ikke har nok i den hyggelige kystby med 19.000 indbyggere og dens vifte af tilbud inden for service, handel, kommunal administration og kultur.

Areea, projektudvikleren fra Hornsherred, har et tilbud til dem, der gerne vil have del i disse kvaliteter. Marbæk Have er en ny bydel i den sydlige udkant af Frederikssund. Areea har netop færdiggjort de sidste af 47 boliger, opført som række- og dobbelthuse.

Variationer i rækkerne

Sammen med arkitektfirmaet JJW Arkitekter A/S vandt Areea for tre år siden en konkurrence i form af et grundudbud fra Frederikssund Kommune.

- Kommunen kunne godt lide vores tanke om en blandet bebyggelse, hvor vi lagde rækker af parcelhuse ind imellem toetagers række- og dobbelthuse. Da vi skulle i gang med projektet, valgte vi at sælge parcelhusgrundene fra til Eurodan Huse, som siden har opført og solgt villaerne enkeltvis. Opgaven blev sendt i udbud, og vi valgte her Jönsson A/S som totalentreprenør, fortæller Mette Friis, Areea Ejendomsudvikling as. Bygherren har selv stået for byggemodning og det afsluttende anlægsarbejde på udenomsareler.

Arkitekten har bestræbt sig på, at Marbæk Have ikke skal ligne de forstadsgader med to snorlige rækker huse, vi ikke mindst kender fra engelske arbejderbyer. Godt hjulpet af en lokalplan med visioner og luft i bebyggelsesprocenten er der skabt variation og mulighed for et afskærmet privatliv.

- Det er små detaljer og greb, der får Marbæk Have til at skille sig ud fra det klassiske rækkehus fra 1940’erne og 50’erne. De to rækker slår et knæk, og hver række brydes et sted af en grøn kile. Desuden er der små forskydninger mellem husene, der danner nicher i uderummet og giver nogle spændende rum inden døre, siger Ole Hornbek, medejer af JJW Arkitekter A/S.

Gul tegl

Materialevalget er er præget af langtidsholdbare produkter med beskedne krav til vedligeholdelse. Husene er opført i gule mursten med gule vingeteglsten på de skrå teglflader, der ikke er lige store – en arkitektonisk detalje, som giver en variation i rumstørrelsen på første sal, idet den tværgående skillevæg her er ført op til op til kippen.

Murerarbejdet er udført af J. Ole Pedersen A/S, Rungsted Kyst, der har benyttet en blødstrøgen sten fra Randers Tegl. Tagstenene ligger på et underlag af store kassetter, undertag og lægter. Indendøre har J. Ole Pedersen opsat vægfliser og lagt klinker i baderum samt udført pudslag som afretning for de flydende trægulve fra Everfloor A/S. Der er gulvvarme i alle boligens rum med gasfyr som kilde.

Vinduer som skuffer

Ved indgangspartierne og ud mod terrasserne på havesiden brydes de gule teglmure af mørkebrune træelementer. Alle vinduer – fra Fremtidens Vinduer & Døre A/S – sidder desuden i fremskudte træindfatninger.

- Vinduerne kan betragtes som møbler eller skuffer, der er trukket ud af de klassiske bygningskroppe. Ser man en 14-årig sidde oppe på sit værelse, vil det opleves, som om hun har sin egen niche i huset. Mere skal der ikke til for at for at få husene til at fremstå som solitære bygninger, selvom de er bygget sammen, og naboen er tæt på, konstaterer Ole Hornbek.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2007 nr. 5

Domicil

Blue Water Shipping

Blue Water Shipping med overblik

Kontorhus

Dong Energy

Et hus med energi

Domicil

Erik Bagger

Designmekka med albuerum

Bolig

Friskohus

Trafikhelle med 206 boliger

Hotel og konference

Hotel Nyborg Strand

Konferencecenter i svævende stil

Butikscenter

HTH Køkkenforum

Køkkencenter på den gamle mose

Butik

IDEmøbler Bornholm

Enkelt og stilrent bolighus

Sport

Idræts- og Aktivitetscenter Birkerød

Den nye sportssko i Birkerød

Bolig

Marbæk Have

Luft til loftet

Butik

Metro - Cash & Carry

Det ultimative modulbyggeri

Kulturcenter

Nicolai

Sådan tegnes Nicolai

Ungdomsbolig

Rytoften

Kvalitet inden for rammen

Domicil

Sara Lee

Et levende centralrum forener fløjene

Kontorhus

Stenfiskerkajen

Lys og skygge på kajen

Bolig

Sømosen

Sydspansk stemning i Ballerup

Uddannelsescenter

Transportskolen TEC Hvidovre

Funktionaliteten er et ”must”

Bolig

Æblehaven

Æbler i mosen