Friskohus

:
Februar 2008

Friskohus er en markant randbebyggelse langs trafikerede veje. Henry Jensen A/S Rådg. Ing..

Gårdsiden med miljø, terrænspring og IBF-belægning.

Til gården har Troax leveret denne kraftige vægafskærmning i galvaniseret jern af cykelparkeringen.

Penthouseetagen er bygget op af Erik Jensen, Kragelund A/S med bl.a. mørke ivarsson-plader.

previous next

Trafikhelle med 206 boliger

Efter års fejlslagne planer blev Frisko-grunden i Århus omsider bebygget med stilrene lejligheder

Byggefakta

Friskohus
Daugbjergvej
8000 Aarhus
Danmark

Bygherre:
Arkitektgruppen A/S
Arkitekt:
Arkitema Architects K/S
Totalentreprenør:
Arkitektgruppen A/S
Ingeniør:
Henry Jensen A/S
Areal:
17500 kvm.
Byggesum:
Ikke oplyst

At Frisko blev lagt på is i Århus var i flere år mere end en bob-bob vittighed. Grunden langs Silkeborgvej, Vestre Ringgade og Daugbjergvej, der engang husede den kendte flødeis-fabrik, fik lov at ligge som trist tomt, fordi der ikke kunne rejses interesse og kapital til at opføre et eller flere firmadomiciler på stedet.

Initiativtageren Skanska A/S gav op og solgte grunden til en fynsk investor, der havde fornemmet et skift i vindretningen fra erhverv til boliger. Arkitektgruppen A/S i Odense trådte ind i en dobbeltrolle som bygherre og totalentreprenør og beholdt den oprindelige arkitekt, Arkitema, som efterhånden havde skuffen fuld af tilrettede projekter. Til det, der nu fremstår som Friskohus, fastholdt den århusianske tegnestue sit udgangspunkt i isfabrikkens tidligere mejeribygning, der var placeret på det sydvestlige hjørne af grunden.

- Det var et kedeligt gulstenshus, som inde under skalmuren viste sig at gemme på en flot modernistisk bygning fra omkring 1950. Den restaurerede vi og lavede en nytolkning af, som så er ført videre i de nyopførte hesteskoformede blokke, siger Ole Nielsson, arkitekt og partner i Arkitema.

Støjdæmpning påkrævet

Blokkene er der i alt fire af, som i hesteskoform vender ind mod hinanden og danner beskyttede gårdrum. Det er der brug for på dette meget trafikerede område, der på østsiden grænser op til et byggemarked med en mur imellem.

- Projektet er placeret ud mod to hovedtrafikårer med højt støjniveau dagen igennem. Derfor er der lydisolerede vinduer ud mod disse gader, og vi har endvidere projekteret støjskærme ved gennembrydningerne mellem bygningerne. Herved er det lykkedes at afskærme gårdarealerne, så der er basis for et udemiljø for beboerne, siger ingeniør Halldor Stefansson, Henry Jensen A/S, Rådgivende Ingeniører i Odense, som har projekteret konstruktioner og installationer.

En tværgående sti med brede trapper går tværs op gennem bebyggelsen med belægningssten fra IBF A/S. Thorn A/S har leveret belysning i form af Avenue Deco på designmaster og Avenue-pullerter. Troax A/S har bidraget med en afskærmning af cykelstativerne med en varmforsinket væg i højeste sikkerhedsklasse.

Under hele bebyggelsen er der p-kælder, som er overtaget og drives af Sinding & Compagni. Hertil har Thorn leveret Corrosion Force-armaturer, mens Troax har bidraget med kælderrum med netafskærmning til beboerne. Der var p-kælder i forvejen under en del af bebyggelsen, og her har Troax tilpasset sine rum til en lavere rumhøjde.

Hvid facade med røde felter

De 206 boliger er forholdsvis små enheder med flest toværelseslejligheder, en del treværelses og nogle få fireværelseslejligheder i blokken ud mod Silkeborgvej, hvor hjørnebebyggelsen er en tidligere opført, selvstændig erhvervsbygning, der benyttes som fitnesscenter. Arkitekten har forholdt sig til, at bygherren mest troede på unge studerende og forældrekøb af lejligheder, da man planlagde projektet.

- Vi har tilstræbt et pænt og afdæmpet, hvidt facadeudtryk med altaner med glasværn og brede svalegange. For at sløre, at husene er splittet op i små enheder, har vi ladet vinduerne være et fag større, end de egentlig er, og dækket de ekstra felter med røde plader. Tredje etage er en penthouse med tilbagetrukket facade, som danner en yderligere variation i udtrykket, siger arkitekt Ole Nielsson.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2007 nr. 5

Domicil

Blue Water Shipping

Blue Water Shipping med overblik

Kontorhus

Dong Energy

Et hus med energi

Domicil

Erik Bagger

Designmekka med albuerum

Bolig

Friskohus

Trafikhelle med 206 boliger

Hotel og konference

Hotel Nyborg Strand

Konferencecenter i svævende stil

Butikscenter

HTH Køkkenforum

Køkkencenter på den gamle mose

Butik

IDEmøbler Bornholm

Enkelt og stilrent bolighus

Sport

Idræts- og Aktivitetscenter Birkerød

Den nye sportssko i Birkerød

Bolig

Marbæk Have

Luft til loftet

Butik

Metro - Cash & Carry

Det ultimative modulbyggeri

Kulturcenter

Nicolai

Sådan tegnes Nicolai

Ungdomsbolig

Rytoften

Kvalitet inden for rammen

Domicil

Sara Lee

Et levende centralrum forener fløjene

Kontorhus

Stenfiskerkajen

Lys og skygge på kajen

Bolig

Sømosen

Sydspansk stemning i Ballerup

Uddannelsescenter

Transportskolen TEC Hvidovre

Funktionaliteten er et ”must”

Bolig

Æblehaven

Æbler i mosen