Metro - Cash & Carry

:
Februar 2008

Den store svungne baldakin i Metro-farver og med Metro-signatur byder i Aalborg velkommen til den nyeste danske butik i kæden. Stålkonstruktionen i indgangspartiet er – ligesom byggeriets øvrige stål-arbejde – udført af Søgaard Stålbyg aps.

Fem standard Metro-moduler á 14,5 gange 21 meter er samlet til den aalborgesiske butik. Alle moduler er ens i all Metro-forretninger over hele verden.

Køleafdelingerne er i åbningstiden adskilt fra omgivelserne med et lufttæppe – mens temperaturen holdes på plads bag persiennegardiner fra Faber A/S, når der ikke er kunder i butikken. Køle- og frostanlæg er desuden sikret strøm via et nødstrømsanlæg fra PM Energi A/S.

Enkelhed og funktionalitet er nøgleordene, når Metro-kæden indretter sine butikker. For øjeblikket tæller den tyskejede koncern næsten 600 butikker fordelt på 30 lande.

previous next

Det ultimative modulbyggeri

Metro har netop åbnet sin femte danske butik i Aalborg – bygget efter præcis samme opskrift som de knap 600 andre Metro-butikker i verden

Byggefakta

Metro - Cash & Carry
Fiskene 10
9200 Aalborg
Danmark

Bygherre:
Metro Properties Danmark ApS
Arkitekt:
Metro Properties Danmark ApS
Ingeniør:
Metro Properties Danmark ApS
Areal:
11000 kvm.
Byggesum: 
100 mio. kr.

21 meter i længden, 14,5 meter i bredden og med en loftshøjde på 9,20 meter.

Det er dimensionerne på hver enkelt af de ”byggeklodser”, der fra tegnebrættet i Düsseldorf er stykket sammen til små 600 Metro-butikker fordelt på 30 lande.

- Det ultimative modulbyggeri, siger salgs- og driftsdirektør Frank Madsen fra Metro i Danmark, der netop har indviet sin femte danske Metro-butik i Aalborg Syd.

- Vores hidtil mindste butik, bygget op af fem moduler, siger han. Og skulle vi have brug for en butik af samme størrelse i f.eks. Korea, kunne vi reelt tage de samme tegninger og blot erstatte den danske tekst med koreansk – selvfølgelig med respekt for de lokale myndigheders krav til byggeriet.

- Sigtet med hver enkelt Metro-butik er det samme: En effektiv engros-butik, bygget præcist efter dimensionerne på vores standardinventar. Og med de samme faciliteter og omgivelser til vores kunder verden over.

Enkelt elementbyggeri

Enkeltheden i filosofien går også igen i selve konstruktionen af byggeriet: Et enkelt elementbyggeri i en søjle-/bjælkekonstruktion med ovenlys i sammenføjningerne mellem de enkelte moduler – i Aalborg-butikken altså seks striber lys i loftet.

Og identiske stålfacader overalt: Den karakteristiske blå Metro-farve samt de høje, gule bogstaver som signatur over indgangsportalen og den tunge, svungne baldakin over hovedindgangen.

- Dog er butikkerne bygget med to indgange i den lange facade, siger Frank Madsen. Nemlig hovedindgangen, der leder ind til vores nonfood-afdeling i åben forbindelse med fødevarerne. Og den særlige indgang for vores største kunder, der fører direkte ind til fødevareafdelingen.

Effektiv handel

Metro-butikkerne henvender sig til virksomheder og selvstændige med hovedvægten lagt på hotel-, restaurant- og kantinekunderne.

- Derfor tilbyder vi disse kunder den hurtigste og mest effektive handel hos Metro – med egen indgang og egen parkeringsplads tæt på denne indgang, siger han.

Med til konceptet hører således også et relativt stort, overdækket parkeringsområde.

Alle de markante stålkonstruktioner i byggeriet er leveret af Søgaard Stålbyg aps – fra indgangsportalen og parkeringsovedækningen til havecentret. Derudover har virksomheden leveret både indvendige og udvendige trapper, cykelskure, kundevognsskure – og har endelig monteret omkring 400 meter beskyttelsesfendere på de indvendige vægge.

Miljømæssige forbedringer

Og selv om mantraet for Metro-folkene er ensartethed, er der trods alt også plads til produktudvikling, når byggefolkene slippes løs på en ny Metro-butik.

- Således har vi i butikken i Aalborg styrket de miljømæssige kvaliteter i byggeriet og indretningen, fortæller Frank Madsen.

- Aalborg er den første Metro-butik, hvor vores køl og frost fungerer helt uden brugen af det problematiske freon. Vores nye anlæg sparer således atmosfæren for 63 ton CO2-udledning om året. Tilsvarende har vi lagt glaslåg over vores frostdiske – med en energibesparelse på 32 procent, fortæller han.

Slagtervarer, den friske fisk etc. er placeret i separate køleområder, hvor temperaturen holdes nede på et par grader. I åbningstiden lukkes disse specielle områder temperaturmæssigt af mod resten af butikken ved hjælp af lufttæpper, mens de kølige omgivelser efter fyraften lukkes inde bag motorbetjente presenningsgardiner fra Faber Danmark A/S.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2007 nr. 5

Domicil

Blue Water Shipping

Blue Water Shipping med overblik

Kontorhus

Dong Energy

Et hus med energi

Domicil

Erik Bagger

Designmekka med albuerum

Bolig

Friskohus

Trafikhelle med 206 boliger

Hotel og konference

Hotel Nyborg Strand

Konferencecenter i svævende stil

Butikscenter

HTH Køkkenforum

Køkkencenter på den gamle mose

Butik

IDEmøbler Bornholm

Enkelt og stilrent bolighus

Sport

Idræts- og Aktivitetscenter Birkerød

Den nye sportssko i Birkerød

Bolig

Marbæk Have

Luft til loftet

Butik

Metro - Cash & Carry

Det ultimative modulbyggeri

Kulturcenter

Nicolai

Sådan tegnes Nicolai

Ungdomsbolig

Rytoften

Kvalitet inden for rammen

Domicil

Sara Lee

Et levende centralrum forener fløjene

Kontorhus

Stenfiskerkajen

Lys og skygge på kajen

Bolig

Sømosen

Sydspansk stemning i Ballerup

Uddannelsescenter

Transportskolen TEC Hvidovre

Funktionaliteten er et ”must”

Bolig

Æblehaven

Æbler i mosen