Nicolai

:
Februar 2008

Indgangen til Nicolai fra Blæsbjerggade med cafébiografen, afskærmet af en stålmur.

Amfiscenen, historiebygningen (t.h.) og cafébiografen.

Vinduesrammer i patineret cortenstål fra Barsøe Schou . I spejlbilledet cafébiografen.

Thorn Lighting har leveret belysning, her en udendørs spot.

Raunstrup A/S har opbygget det gangbare glasgennembrud og væg til væg-reolerne i Nicolai for Børn.

previous next

Sådan tegnes Nicolai

Fantasi og frækhed går hånd i hånd med historisk bevidsthed i Koldings nyrenoverede kulturkompleks

Byggefakta

Nicolai
Skolegade 2
6000 Kolding
Danmark

Bygherre:
Kolding Kommune, Realdania
Arkitekt:
Dorte Mandrup Arkitekter ApS, Arkitekt Kristine Jensens Tegnestue
Hovedentreprenør:
Jorton A/S
Ingeniør:
EKJ Rådgivende Ingeniører A/S
Andre aktører:
Hundsbæk & Henriksen A/S
Areal:
6000 kvm.
Byggesum: 
70 mio. kr.

Danmarks ældste og bedst bevarede, helstøbte skolebygningsanlæg er kommet til ære og værdighed. Det ligger i centrum af Kolding og består af fem byejendomme omkring en fælles gård og er afgrænset af gaderne Skolegade, Blæsbjerggade og Katrinegade.
Bygningerne blev opført inden for tidsrummet 1856-1908. Fra slutningen af 1940’erne blev de tilsammen kaldt Sct. Nicolai Skole. Denne kommunale folkeskole lukkede i 1983, hvorefter der i en periode var ungdomsskole, musikskole og dagcenter i dele af komplekset.

Truet af forfald

- Langsomt forsvandt driften ud af bygningerne, og de blev i stigende grad udsat for forfald. Noget måtte gøres, for kommunen var bevidst om, at komplekset var værd at bevare. I sig selv er bygningerne ikke voldsomme arkitektoniske værker, men de er sjove vidnesbyrd om, hvordan skolebygninger udviklede sig i Danmark. Den idé, der endte med at blive modellen, er et kulturkompleks splittet op i fem enheder: Filmhus, historiehus, børnekulturhus, hus for kunst og design og en scenebygning, fortæller projektleder Rasmus Hessum Hansen, der er tilknyttet Kolding Stadsarkiv, som har til huse i den ældste og nænsomt restaurerede bygning, nu kaldet Nicolai Historie.

Mandrup, Jensen og Krogh

Opgaven med at fortolke bygningerne i en nutidig sammenhæng blev overladt til Dorte Mandrup Arkitekter, København. Tegnestuen har kulturinstitutioner blandt sine specialer og har vundet flere priser, ofte i samarbejde med landskabsarkitekten Kristine Jensens Tegnestue i Århus. Sidstnævnte har taget sig af nyindretningen af skolegården, et 5.000 kvm stort udeareal. Kunstneren og tekstildesigneren Astrid Krogh har stået for udsmykningen.

Nicolai åbnede officielt 17. oktober. Da var håndværkere stadig i fuld sving i to af bygningerne, der begge blev opført i italiensk renæssancestil i slutningen af 1800-tallet: Det tre og en halv etage høje, fredede gymnastikhus, som er udset til musikhuset Nicolai Scene med en ny foyer. Og den solitært beliggende pigeskole, som bliver til Nicolai Kunst og Design.

Stadig undervejs med Nicolai har Kolding Kommune allerede opnået at blive belønnet med Den Gyldne Skovl af foreningen Huse i Danmark for den bedrift at etablere hele fem folkelige kulturhuse på én gang. Og ser man på det, der på nuværende tidspunkt er bygget og indrettet færdigt, er det næppe den sidste påskønnelse, som bliver Nicolai til del.

Masser af cortenstål

Cortenstål er blevet det materiale, som trækker de gamle skolebygninger ind i det nye årtusinde. Samtidig minder pladernes rustangrebne overflader en om forfaldets uafvendelighed og skønhed. Det lokale smedefirma Barsøe Schou A/S har ikke siden 1970’erne, hvor materialet sidst var på mode i byggeriet, bestilt så store mængder cortenstål hjem. Tager vi bærende stål til de i mange tilfælde ændrede etageadskillelser i husene med, har Barsøe Schou i alt leveret, forarbejdet og monteret 130 ton stål til Nicolai.

Det patinerede metal afgrænser grunden i skulpturelle vægge ind mod naboerne og ud mod gaden. Det afskærmer den nyopførte amfiscene mellem to af bygningerne. Det bruges som rustikke rammer omkring vinduer og som indskudte indgangspartier. Ræverødt og frækt.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2007 nr. 5

Domicil

Blue Water Shipping

Blue Water Shipping med overblik

Kontorhus

Dong Energy

Et hus med energi

Domicil

Erik Bagger

Designmekka med albuerum

Bolig

Friskohus

Trafikhelle med 206 boliger

Hotel og konference

Hotel Nyborg Strand

Konferencecenter i svævende stil

Butikscenter

HTH Køkkenforum

Køkkencenter på den gamle mose

Butik

IDEmøbler Bornholm

Enkelt og stilrent bolighus

Sport

Idræts- og Aktivitetscenter Birkerød

Den nye sportssko i Birkerød

Bolig

Marbæk Have

Luft til loftet

Butik

Metro - Cash & Carry

Det ultimative modulbyggeri

Kulturcenter

Nicolai

Sådan tegnes Nicolai

Ungdomsbolig

Rytoften

Kvalitet inden for rammen

Domicil

Sara Lee

Et levende centralrum forener fløjene

Kontorhus

Stenfiskerkajen

Lys og skygge på kajen

Bolig

Sømosen

Sydspansk stemning i Ballerup

Uddannelsescenter

Transportskolen TEC Hvidovre

Funktionaliteten er et ”must”

Bolig

Æblehaven

Æbler i mosen