Rytoften

:
Februar 2008

Vejen Rytoften er blevet skåret over af den nye blok med ungdomsboliger. I stedet anlægges en sti og et haveanlæg foran boligernes altaner. EMR Murer & Entreprenør A/S - HBS Skandinavien ApS.

Denne lette facade mod nordøst har udvendig isolering, bl.a. for at give så meget volumen inde i boligen som muligt.

Hovedindgangene er lukket med et samlet element med dør, vindue, panel, lampe, sålbænk og fyldning. Poulsen & Partnere A/S

Stue med massiv bøgeparket, Rio-panel og udgang til altan.

Svane Køkkenet har leveret elementer.

Elevatorskakten i bunden af den centralt placerede opgang er ligesom kanter og gavle beklædt med mørk skærmtegl.

Vandrette olierede lærketræsespalier adskiller altanerne. Et element, der let kan fjernes, hvis to lejligheder på et tidspunkt slås sammen til én.

previous next

Kvalitet inden for rammen

48 fleksible lejligheder, tegnet af Poulsen & Partnere og opført af EMR, holder sig under den stramme maksimumpris for ungdomsboliger

Byggefakta

Rytoften
Hasle Centervej 281 - 305
8210 Århus V
Danmark

Bygherre:
Boligselskabet Præstehaven
Totalrådgiver:
Poulsen & Partnere A/S
Arkitekt:
Poulsen & Partnere A/S
Totalentreprenør:
EMR Murer & Entreprenør A/S
Ingeniør:
Niras A/S
Areal:
2400 kvm.
Byggesum: 
28 mio. kr.

18.530 kr. er det beløb pr. kvadratmeter, som en almennyttig ungdomsbolig i provinsen må koste i 2007. Regeringen sætter meget ind på at bremse reale prisstigninger i støttet byggeri. Det giver mangen en arkitekt, totalentreprenør og forretningsfører i boligforening grå hår, men ikke i tilfældet Poulsen & Partnere, EMR Murer & Entreprenør og Boligselskabet Præstehaven.

Rytoften, 48 to-rums ungdomsboliger i Hasle, Århus V er netop blevet opført til en kvadratmeterpris under rammebeløbet.

- I dag er der stort set ingen almennyttige byggerier, som ikke har store problemer med holde sig inden for den økonomiske ramme. Forklaringen på, at det er lykkedes her, er dels en prisgunstig og enkel grundkonstruktion i huset, og desuden de erfaringer, som vi har høstet gennem konceptet Basisbo, som vi er med til at udvikle, siger Niels Poulsen, indehaver af Poulsen & Partnere A/S i Århus.

Sparsommelighed uden kompromisser

Totalentreprenøren har også en forklaring:

- Vi har kørt en stram styring af kontrakter med underentreprenører og leverandører, og under hele byggeprocessen har vi været på vagt over for, hvor der kunne spares og rationaliseres, uden at det på nogen måde kan ses på kvaliteten, siger Keld Thisgaard, projektleder for EMR Murer & Entreprenør A/S, Nørre Snede.

De fleste vil skrive under på, at kvaliteten er høj, ikke mindst sammenholdt med, hvad der ellers opføres af ungdomsboliger. Alene materialevalget signalerer, at de billigste løsninger er fravalgt.

Lejlighederne er udstyret med køkkenelementer fra Svane Køkkenet, der er lagt 22 mm massiv bøg fra Junckers A/S på gulvene, monteret små fikse Rio-konvektorer fra Ribe Jernindustri og opsat glasvæv på vægge.

Hver lejlighed har svævende altan med glasværn og tremmevæg i olieret lærketræ som lodrette adskillelser, og fra dem bliver der udsigt til et lille haveanlæg med stiforbindelse langs med den fire etager høje blok, mens der på den modsatte nordøst-vendte indgangsside er adgang til boligerne via altangange og p-plads med jordvold nedenfor. Der er fuld kælder med elektronisk sikret cykelparkering og Troax tremmerum til hver enhed.

Altaner uden kuldebroer

Solaltaner er udført i højstyrkebeton fra Hi-Con. Arkitektonisk er de en tilbagevenden til de frithængende altaner, man ser på villaer fra 1940’erne og 50’erne, men med en væsentlig forbedring: Minimering af kuldebroer.

- Hver altanplade har tre betonflige, som går ind i lejligheden, hvor de er boltet fast til huldækket. Det er første gang, vi har prøvet at montere denne type altaner, som er meget funktionelle, fordi de har minimal berøring med den indvendige del af boligen, siger Keld Thisgaard.

Tværvægge bærer

Begge facader på Rytoften-blokken er lette og bidrager kun til tværstabilisering. Etageadskillelserne bæres af de tværgående skillevægge.

- Huldækkene spænder over to lejligheder med en samlet bredde på 10,20 m, hvilket er tæt på maksimal bæreevne. Hver lejlighed holder sig netop inden for de 50 kvm, som er det tilladte maksimum for ungdomsboliger, inkl. altangang og andel af trappe. Vi har bestræbt os på at udnytte hver kvadratcentimeter for at optimere boligarealet, siger arkitekt og projektansvarlig Niels Larsen, Poulsen & Partnere.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2007 nr. 5

Domicil

Blue Water Shipping

Blue Water Shipping med overblik

Kontorhus

Dong Energy

Et hus med energi

Domicil

Erik Bagger

Designmekka med albuerum

Bolig

Friskohus

Trafikhelle med 206 boliger

Hotel og konference

Hotel Nyborg Strand

Konferencecenter i svævende stil

Butikscenter

HTH Køkkenforum

Køkkencenter på den gamle mose

Butik

IDEmøbler Bornholm

Enkelt og stilrent bolighus

Sport

Idræts- og Aktivitetscenter Birkerød

Den nye sportssko i Birkerød

Bolig

Marbæk Have

Luft til loftet

Butik

Metro - Cash & Carry

Det ultimative modulbyggeri

Kulturcenter

Nicolai

Sådan tegnes Nicolai

Ungdomsbolig

Rytoften

Kvalitet inden for rammen

Domicil

Sara Lee

Et levende centralrum forener fløjene

Kontorhus

Stenfiskerkajen

Lys og skygge på kajen

Bolig

Sømosen

Sydspansk stemning i Ballerup

Uddannelsescenter

Transportskolen TEC Hvidovre

Funktionaliteten er et ”must”

Bolig

Æblehaven

Æbler i mosen