Sømosen

:
Februar 2008

Sømosen ligger i et naturskønt område og med de hvide pudsede facader og mørke mahognivinduer, leveret af Krone Vinduer, får Sømosen en sydspansk atmosfære. Henry Jensen A/S Rådg. Ing.

Alle rækkehuse har indgang og en lille terrasse ud til gårdrummet.

Hvert hus har altan og terrasse til begge sider, så man kan flytte sig med solen.  Expan A/S.

previous next

Sydspansk stemning i Ballerup

Sømosen i Ballerup er en rækkehusenklave, der bringer indre billeder frem om en sydspansk landsby

Byggefakta

Sømosen
Sømoseparken 2-76
2750 Ballerup
Danmark

Bygherre:
Arkitektgruppen A/S
Arkitekt:
Arkitektfirmaet C.F. Møller A/S
Totalentreprenør:
Arkitektgruppen A/S
Ingeniør:
Henry Jensen A/S
Areal:
4500 kvm.
Byggesum: 
80 mio. kr.

Med hvide pudsede facader og mørke mahognivinduer minder Sømosen mere om en sydspansk landsby end en dansk rækkehusenklave i Ballerup. Sømosen består af 38 rækkehuse, der er placeret omkring en gård:

- Da vi tegnede Sømosen, var idéen at bygge boligerne op som en firlænget gård med et fælles gårdrum i midten. Alle skulle have indgang ud til gårdrummet, så man lærte hinanden at kende og fik en fornemmelse af fællesskab, siger arkitekt Vivianna Schøttz Andersen fra Arkitektfirmaet C.F. Møller.

Fælles gårdrum skaber sammenhold

Gårdrummet rummer et græsklædt bakket legeområde, hvor børnene kan mødes og lege sammen. Forældrene behøver ikke at gå udenfor for at holde øje med børnene – alle køkkenvinduer vender ud mod gården, hvor rækkehusenes indgangspartier er markeret med et redskabsskur i en varm farve, en privat parkeringsplads og en lille terrasse:

- Da bebyggelsen er bygget op omkring et kvadratisk gårdrum er det ikke alle boliger, der fra indgangspartiet har lys fra syd. Derfor har vi gjort meget ud at lave så mange forskellige udendørs rum som muligt, så man kan flytte sig med solen. Udover den lille terrasse foran køkkenvinduet, er der altan til begge sider på førstesalen og en terrasse med have vender ud mod de grønne arealer. Indenfor er køkken og stue gennemgående fra gård til have, så der altid er optimalt lys i opholdsrummene siger Vivianna Schøttz Andersen.

Flot udsigt og private hyggekroge

Der er en flot udsigt i Sømosen, som ligger hævet som en lille borg over det øvrige terræn. Tæt på ligger en mose og fra nogle af haverne, kan man se skov. Hver have ligger forskudt, så der er variation i uderummet. Det samme princip går igen i husene, der ligger forskudt i forhold til hinanden, både for at skabe variation i udtrykket og for at give beboerne private rum:

- Det var vigtigt for os, at beboerne også havde nogle hyggekroge, hvor de kunne være private og trække sig tilbage fra fællesskabet. Derfor har vi placeret rækkehusene med en indbyrdes forskydning, hvorimellem de private rum opstår. Forskydningerne gør også, at der kommer et flot spil mellem lys og skygge, når solen skinner, siger Vivianna Schøttz Andersen.

Rationel byggestyring

Der har været stor rift om rækkehusene i Sømosen. Da lokalplanen blev vedtaget, blev Arkitektfirmaet C.F. Møller kimet ned af folk, som ville vide mere om projektet. Og byggeriet blev færdigt til tiden, så de første kunne begynde at flytte ind i maj.

- Den korte byggetid skyldes ikke mindst, at der er lagt vægt på enkle løsninger samt brug af præfabrikerede badekabiner, fortæller Halldor Stefansson fra Henry Jensen A/S Rådgivende Ingeniører, som stod for at projektere vvs og el-installationer samt konstruktioner. Rækkehusene er bygget op i betonelementer, der er leveret og monteret af EXPAN. EXPAN stod for alle væg- og dækelementer i bebyggelsen samt bagmure, lejlighedsskel og etageadskillelser.

Vinduer fra loft til gulv

I Sømosen er alle rækkehusene gennemlyst med vinduer fra gulv til loft samt glasdøre ud til altanerne og haven. Vinduerne er i mahogni og leveret af Krone Vinduer A/S, som også har leveret skodder til solafskærmning og specialdesignede indgangsdøre i mahogni til bebyggelsen.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2007 nr. 5

Domicil

Blue Water Shipping

Blue Water Shipping med overblik

Kontorhus

Dong Energy

Et hus med energi

Domicil

Erik Bagger

Designmekka med albuerum

Bolig

Friskohus

Trafikhelle med 206 boliger

Hotel og konference

Hotel Nyborg Strand

Konferencecenter i svævende stil

Butikscenter

HTH Køkkenforum

Køkkencenter på den gamle mose

Butik

IDEmøbler Bornholm

Enkelt og stilrent bolighus

Sport

Idræts- og Aktivitetscenter Birkerød

Den nye sportssko i Birkerød

Bolig

Marbæk Have

Luft til loftet

Butik

Metro - Cash & Carry

Det ultimative modulbyggeri

Kulturcenter

Nicolai

Sådan tegnes Nicolai

Ungdomsbolig

Rytoften

Kvalitet inden for rammen

Domicil

Sara Lee

Et levende centralrum forener fløjene

Kontorhus

Stenfiskerkajen

Lys og skygge på kajen

Bolig

Sømosen

Sydspansk stemning i Ballerup

Uddannelsescenter

Transportskolen TEC Hvidovre

Funktionaliteten er et ”must”

Bolig

Æblehaven

Æbler i mosen