Lysbroengen

:
marts 2018
Lysbroengen - beklædning

Boligerne er beklædt med sort træ for at være ”i pagt med naturen”, og det er derfor en vigtig del af stedets væsen.

Lysbroengen - altaner

Rækkehusene har alle en lille altan til samme facade som husets have. De fleste haver er orienteret mod det åbne landskab.

Lysbroengen - gavle

Lysbroengen er en større sammenhængende boligbebyggelse med rækkehuse. Boligerne er omgivet af træer, der giver en intim atmosfære til stedet.

previous next

Gavlhuse i det grønne

Lysbroengen er en ny bebyggelse med rækkehuse opført med sorte træfacader, der passer til den mindre skala

Byggefakta

Lysbroengen
Herningvej 106
8600 Silkeborg
Danmark

Bygherre:
Lysbroengen P/S
Arkitekt:
Årstiderne Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
Gustav Hansen Murer og Entreprenør A/S
Ingeniør:
Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma A/S
Areal:
10700 kvm.
Byggesum: 
120 mio. kr.
Byggeperiode:
oktober 2016 - oktober 2017

Første etape af boligbebyggelsen, Lysbroengen ved Silkeborg, er på 54 boliger på mellem 103 og 118 kvm. Alle boliger er i to etager med badeværelse på begge etager. Rækkehusene ligger selvsagt på rækker, men i forskellig længde og skiftende retning. Boligerne, der ligger inderst i området, er orienteret mod en mindre sø, der er anlagt ved bebyggelsen.

Skalaen på rækkehusene er behersket, det vil sige, at rækkerne af huse ikke er lange, og husene er som typiske rækkehuse ikke meget høje. At hvert enkelt hus har sin egen gavltrekant giver også et venligt og genkendeligt præg. Facadeudtrykket er repeterende, men bliver ikke monotont. Husene er enkeltvist eller parvist forskudt for rækken, hvorved der opstår små nicher, der kan give både læ og lidt privathed. Arkitektonisk giver det en fin dynamik til rækken af gavlhuse.

Lokalt samarbejde

Anden etape af Lysbroengen er undervejs. I alt 96 boliger bliver en del af den samlede bebyggelse. Boligerne er overvejende til mindre familier, der gerne vil nyde at være tæt på naturen. Fra Lysbroengen, der ligger lidt vest for Silkeborg centrum, er der meget kort afstand til Silkeborgs mange søer og cirka ti minutter på cykel til centrum af Silkeborg. Motorvejen er heller ikke langt væk.

Det er den lokale entreprenør Gustav Hansen, Murer & Entreprenør A/S, der har opført boligerne i totalentreprise for Henton Ejendomme. Årstiderne Arkitekter, med hovedkontor i Silkeborg, har tegnet boligerne ved Lysbroengen. Alle virksomhederne har rod i Silkeborg og har derfor også arbejdet sammen om andre byggerier tidligere. Direktør Ove Nielsen fra Gustav Hansen Murer & Entreprenør fortæller, at det har været et vellykket projekt og samarbejdet med bygherren og arkitekten har været frugtbart.

Boligerne er opført med bagmurs-helvægselementer, og efter bygherrens ønsker er det lette facadeelementer med bræddebeklædning. Facaderne er leveret som færdige facader med vinduer. For entreprenørvirksomheden har det været en opgave i en størrelse, som er meget typisk for firmaet, der også arbejder med erhverv og institutioner.

Sorte træfacader

Facaderne i sort, imprægneret træ er valgt ud fra et ønske om at skabe en intim bebyggelse i naturen, fortæller arkitekt maa og founding partner Per Laustsen fra Årstiderne Arkitekter. Bebyggelsens grønne omgivelser er en vigtig del af stedets identitet, og træ på facaderne træder ind i det billede af stedet. I Lysbroengen er der også indarbejdet håndtering af regnvand, kaldet LAR (lokal afledning af regnvand).

Intimiteten er også opnået ved boligernes skala og den samlede bebyggelsesplan med bl.a. små forskydninger. Træ er ofte anvendt i mindre boligbebyggelser og giver en fin stoflighed til netop boliger i den størrelse. Den sorte farve giver en rolig homogenitet til Lysbroengens helhed og betyder, at hvad ejerne tilføjer af havemøbler og beplantninger ikke giver et rodet indtryk. Foran hvert rækkehus har ejerne en carport og et mindre skur. Begge dele i sort træ. Ved siden af indgangen ligger boligens køkken, som også har en havedør ud til den lille forhave.

Velindrettede boliger

I stueetagen ligger ud over køkken og entré et stort opholdsrum orienteret mod den mere private have. Trappen ligger midt i boligen og gør det muligt at opnå en kompakt bolig med plads til tre værelser på overetagen og et badeværelse på begge etager.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2018 nr. 1

Domicil

Blox

Boks-sæt

Bolig

Brunevang

Plus plads minus støj

Ungdomsbolig

Bryggerhuset

Svævende kube til unge på Nørrebro

Bolig

Ceres Park

Skrånende gulstens-modernisme

Lufthavn

CSC phase 2 og Terminal 3

Indretning til større flow af passagerer

Bolig

Den tidligere Købmagergade Skole

Kontrastfuld transformation af skole

Bolig

Farumgade

Tagterrasser i flere niveauer

Forsyningsanlæg

Fjernvarme Horsens Bio Plant

Skarpt og kubisk fjernvarmeanlæg

Skole

Hedensted Skole

Aulaen er midtpunktet

Lager

Jysk

Kolosser med lethed

Bolig

Karréen

Karré i sync med byens rytme

Bolig

Kærholm

Tilsæt kun gondoler

Offentlige kontorer

Københavns Politigård

Nyt liv på ‘Gården’

Bolig

Lysbroengen

Gavlhuse i det grønne

Bolig

Opus Karré 1

Drejende elementer og niveauspring

Bolig

Rådhuslunden

Fra rådhus til boliger

Bolig

Ryhaven

Genfødte boliger med store forbedringer

Ungdomsbolig

Stenfiskerkajen

Forskudte karnapper med udsigt

Bolig og kontor

Valby Maskinfabrik P2 Montagehallen

At bevare og forny på samme tid

Sport

Vandhuset Panteren

Vandhus med landskab