Blox
Bryghuspladsen
1220
København K
Danmark
Den såkaldte bryghusgrund ved Københavns Christians Brygge har længe været en levende legende i København: At bygge her var en invitation til øretævernes holdeplads med ekstrem offentlig bevågenhed. Byggekongen Christian den Fjerde gjorde det, Det Kgl. Bibliotek gjorde det.
Hvem turde ellers?
Det gjorde Realdania By og Byg.
Allerede i nullerne udmeldte den selvejende institution, der gennem generationer er skabt af boligejernes formuer, at her – vis-a-vis Kongens Bryghus fra 1608 – skulle komme et center for arkitektur og design. Det skulle blive et af vor tids store byudviklingsprojekter i Hovedstaden, lovede Realdania.
Det er den slags løfter, man skal man være forsigtig med at udstede i Jante-Danmark.
I dette tilfælde må man dog bare lægge sig fladt ned og medgive: Det blev det!
Her – små ti år efter at de første visioner blev født – står de nu færdige, de 26.000 kvm, som for længst er blevet døbt Blox: udstillingsfaciliteter og laboratorium for Dansk Arkitektur Center, DAC, supplerende kontorområder til udlejning (Bloxhub) og 22 boliger på toppen af ejendommen.
Til spørgsmål om det særegne navn er svaret enkelt: Fordi det kolossale hus fremstår som en kollektion af ”blokke” i varierende størrelser: Det gennemgående facademateriale er glas, og formålet er visuelt at opdele det dominerende volumen til en skala i pagt med den københavnske byggetradition gennem århundreder.
Design manager på Blox for Realdania By og Byg, arkitekten Oliver Wong:
– Blox er den mest barokprægede bygning, jeg har været med til at bygge.
I den forståelse er Blox ganske vist en tidssvarende, stringent geometrisk og nøgtern bygning, men zoomet ind og i det nære perspektiv opleves det grønne glas som et ekko af renæssancebyens kobbertage; profilering og farveskift bliver vor tids ornamentik; rudernes printede struktur og mønster repræsenterer parallellen til historiske kalkstens sirlige ciseleringer.
– Fra første færd var her et krav om kvalitet og gennemførte løsninger med kendte og afprøvede produkter og teknologier, som har kunnet varieres og udnyttes til deres yderste, lyder det fra byggeledelsen.
– Det er noget helt særligt, der er sket her: Vi har bygget et hus på et niveau i toppen af kvalitetsskalaen; men dets vigtigste formål er i virkeligheden at forme, udvikle og styrke byrummet omkring Blox og få bygningen til at danne den forbindelse mellem by og havn, som har manglet i mange år, forklarer Oliver Wong.
Det er også årsagen til, at det nye udstillings- og kulturhus er opført på bærende konstruktioner af stål fra CSL Stålindustri A/S. For hermed har man opnået gitterspær, der spænder op til 80 meter hen over den trafikerede Christians Brygge, som også er en central del af Københavns inderste ringvej, Ring 2, der leder den nord-syd gående trafik uden om bykernen: Biler i tusindvis kører over døgnet ikke forbi eller uden om bygningen, men IGENNEM!
– Snarere end at se trafik og byens gadeforløb og havnetomt som forhindringer og modstand, har vi valgt at omfavne de indbyggede udfordringer og bringe dem i arbejde som et positivt og konstruktivt bidrag til projektet, uddyber Oliver Wong.
Find andre byggerier på oversigtskortet