Fjernvarme Horsens Bio Plant
Endelavevej 7
8700
Horsens
Danmark
Fjernvarme Horsens A/S vil på det nye biomasseværk på Endelavevej 7 i Horsens brænde biomasse primært i form af flis, og dette indgår i en plan om overgang til CO2-neutral, grøn energi. Det har været en kompliceret byggeproces, som stillede store krav til samarbejde og koordinering, idet flere specifikationer og krav først kunne fastslås undervejs i processen, og etablering af 550 tons bærende stålkonstruktioner måtte foregå under trange arbejdsforhold, efter at det store, 27 meter høje kedelanlæg var sat op.
Opførelsen af det nye biomasseværk på Endelavevej indgår i den plan, som Horsens Kommune har lagt for vedvarende energi. Den nye fjernvarmeplan skal udfase naturgassen i kommunen, og Horsens Bio Plant vil med biomasseværket danne CO2-neutral, grøn energi ved afbrænding af biomasse i form af flis eller en blanding af flis og halm. Når huse overgår fra naturgas til fjernvarme fra dette anlæg, viser tal fra Rambøll, at CO2-udledningen reduceres med 85 procent.
Det nyopførte, træflisfyrede fjernvarmeanlæg er opført i fagentreprise og har krævet omfattende koordinering, fleksibilitet og fagligt samarbejde på tværs af faggrupperne. Rambøll Danmark A/S har været totalrådgiver på projektet, længe inden det nåede til projektering og udførelse. De udarbejdede projektforslag, som blev godkendt i 2015, hvorefter konverteringer og anlægsarbejder gik i gang i begyndelsen af 2016. Selve byggeriet af anlægget, uden maskinerne, udgør omkring 15 procent af den samlede investering i projektet og er blevet bygget op omkring det indre anlæg.
Det var et udfordrende projekt, idet hverken maskiner eller bygninger kunne være helt færdigprojekterede, før byggeriet gik i gang, og mange ændringer kom løbende til, f.eks. var det ikke muligt at vide præcis fra starten, hvor tunge maskiner fundamentet skulle kunne bære, og selve maskinlayoutet kunne også udvikle sig i løbet af projektet, således at det blev nødvendigt at ændre på specifikationerne for fundamenter, bæringer, adgangsforhold, flugtveje og brandveje. Alle involverede i projektet har måttet være fleksible og har skullet lægge mange ressourcer i kommunikation og samarbejde på tværs, og i tæt dialog med bygherren. Vejen til de hurtige beslutninger har været kort.
Det komplekse og intense byggeri blev færdiggjort til tiden, lige som det nyopførte anlæg er blevet tilkoblet det eksisterende.
Archinet KS har stået for det arkitekturmæssige og medvirkede som underrådgiver for Rambøll i projektet, der er opdelt i to faser, hvoraf den første nu står klar i form af det biomassefyrede fjernvarmeværk i Horsens.
Den aktuelle etape 1 er etableret med en indfyret effekt på 30 MW og i år 2020 etableres yderligere 30 MW. Anlægget baseres på afbrænding af flis, halm, eller en kombination af disse, og formålet med de nye, biomassefyrede anlæg er at blive i stand til at konvertere 10.000 Horsens-boliger fra individuelle olie- og naturgasopvarmede energianlæg til grøn fjernvarme.
Thisted-Fjerritslev Cementvarefabrik A/S har leveret betonelementerne til projektet, og salgskonsulent Pia Rokkjær oplyser:
– Vores leverance omfatter facader og indvendige trykvægge i flislagret. Sandwichelementer omkranser kedelhallen, og omkring flis- og askelager er monteret massive facader. Alle vægge er i stål fra 1,80 meters højde. De indvendige trykvægge i flislager er armeret og dimensioneret til at kunne modstå stort tryk. Disse vægge er monteret i ca. otte meters højde.