Rådhuslunden

:
marts 2018
Rådhuslunden - facade

Rådhuslunden består også af en række modulbyggerier, hvor der er brugt forskellige facadebeklædninger.

Rådhuslunden - rådhuset

Det gamle Rådhus i Smørum er blevet en del af Rådhuslunden med boliger.

Rådhuslunden - stue

Lodbyg Entreprise ApS har lagt undergulve med flydende mørtel, inden der er blevet monteret trægulve i boligerne. Foto: Elindco Byggefirma A/S.

previous next

Fra rådhus til boliger

Smørums nye boligområde Rådhuslunden dækker over 86 almene, bæredygtige boliger i henholdsvis nyt modulbyggeri og en opdateret rådhusbygning

Byggefakta

Rådhuslunden
Rådhuslunden 1
2765 Smørum
Danmark

Bygherre:
Boligselskabet Rosenvænget
Totalrådgiver:
Bjerg Arkitektur A/S
Arkitekt:
Bjerg Arkitektur A/S
Ingeniør:
Orbicon A/S
Andre aktører:
Domea
Areal:
8000 kvm.
Byggesum: 
110 mio. kr.
Byggeperiode:
maj 2016 - december 2017

Rådhuslunden dukker frem bag Smørums lille butikscenter, som en lille verden for sig selv. Her er opført 86 almene boliger. De 24 er indrettet i det tidligere Smørum Rådhus og har fået egne haver og gårdrum. Kælderetagen er lavet til kælderrum for alle lejlighederne samt rum til ejendomsfunktionærer. Synligt står den bærende struktur med de klassiske røde murstensvægge og den markante betonstern tilbage. Disse to elementer agerer rammerne og rytmen, som de nye lejligheder passer sig ind i mellem.

Oven på de eksisterende rammer og ved siden af rådhuset er der opført i lette træmoduler, henholdsvis 23 og 39 lejligheder med egne tagterrasser, altaner eller haver.

Modulbyggerierne i Rådhuslunden er sammensat af ”klodser” i hver sit materiale og i samme grundstørrelse. Her er brugt FSC-certificeret træ, cradle-to-cradle certificeret (sølv-certificering) keramisk facadebeklædning fra Mosa, aluminiumssandwichplader Reynobond med Ecoclean, dvs. selvrensende facade og glasfiberplader fra Barsmark lavet af 100 pct. genbrugsmateriale, og grønne tage (sedum). Alle facadeelementer er bygget op af et træskelet. Der er udarbejdet et fleksibelt monteringssystem for facadeelementerne, hvor vindueslysningerne er udført med en præfabrikeret ramme, der ikke kræver maling. Materialerne er ”klikket” på ”klodserne” og kan på den måde udskiftes.

Variationen i facadeelementer giver de forskellige enklaver af boliger et udtryk af individualitet – lige som mennesker er forskellige, så byder byggeriet op til diversitet. Det forstærkes yderligere af, at der er arbejdet med forskydningerne af klodserne, som giver en blødhed og charme i hele arkitekturen fremfor en stringent lige facade. Man bliver ganske enkelt ikke færdig med at kigge på det.

Klodserne er tillige sammenkoblet både horisontalt og vertikalt, hvilket skaber forskellige typer boliger – helt fra funktionelle ét-værelses til fleksible +5-værelses familieboliger i varierende størrelser fra 38,5 kvm til 110,5 kvm.

Modulerne er præfabrikerede, og selve monteringen er grundet størrelserne på de enkelte klodser foregået med en mobilkran.

I disponeringen af de energioptimerede boliger har der generelt været fokus på grønne og bæredygtige elementer, der kan styrke nærmiljø og samfund.

Flydemørtel og flamingo

Lodbyg Entreprise ApS, hvis speciale er levering og udlægning af alle typer cementbaserede gulve, tyndpudsgulve og pumpebare flydemørtler, har til dette projekt lagt et Ribaplan gulv oven på det rå betongulv. Ribaplan lægges flydende ud fra en pumpetrailer og vejer kun en tiendedel af normal beton. Samtidig er rørføringer og tekniske installationer indstøbt i gulvet. Dog har det ikke været muligt med denne belægning i den gamle ”rådhusskal”, hvor Lodbyg Entreprise i stedet har leveret og lagt hvid flamingo med flydemørtel ovenpå grundet pladsmangel.
Samtlige boliger er med gulvvarme.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2018 nr. 1

Domicil

Blox

Boks-sæt

Bolig

Brunevang

Plus plads minus støj

Ungdomsbolig

Bryggerhuset

Svævende kube til unge på Nørrebro

Bolig

Ceres Park

Skrånende gulstens-modernisme

Lufthavn

CSC phase 2 og Terminal 3

Indretning til større flow af passagerer

Bolig

Den tidligere Købmagergade Skole

Kontrastfuld transformation af skole

Bolig

Farumgade

Tagterrasser i flere niveauer

Forsyningsanlæg

Fjernvarme Horsens Bio Plant

Skarpt og kubisk fjernvarmeanlæg

Skole

Hedensted Skole

Aulaen er midtpunktet

Lager

Jysk

Kolosser med lethed

Bolig

Karréen

Karré i sync med byens rytme

Bolig

Kærholm

Tilsæt kun gondoler

Offentlige kontorer

Københavns Politigård

Nyt liv på ‘Gården’

Bolig

Lysbroengen

Gavlhuse i det grønne

Bolig

Opus Karré 1

Drejende elementer og niveauspring

Bolig

Rådhuslunden

Fra rådhus til boliger

Bolig

Ryhaven

Genfødte boliger med store forbedringer

Ungdomsbolig

Stenfiskerkajen

Forskudte karnapper med udsigt

Bolig og kontor

Valby Maskinfabrik P2 Montagehallen

At bevare og forny på samme tid

Sport

Vandhuset Panteren

Vandhus med landskab