Ceres Park
Ceresbyen 32-44
8000
Aarhus C
Danmark
Hvor det tidligere Ceres bryggeri i Aarhus lå, er en ny, moderne bydel vokset frem. Her ligger Via University College og en del boliger af forskellige typer. Enkelte bygningsdele fra det oprindelige bryggeri indgår i de nye bebyggelser og vidner om en anden tid, hvor industriarkitektur blev opført i f.eks. gule tegl, og der ikke blev sparet på detaljerne.
Ceresbyen, som bydelen nu hedder, ligger i en kile mellem Silkeborgvej og Aarhus Å. Ceres Park udgør fire bygningskroppe af boliger, der orienterer sig ned mod åen. En utrolig fin beliggenhed, hvor udsigten til åens grønne landskab og byens silhuet med ”Your Rainbow Panorama” i baggrunden kan nydes fra de urbane byhuse.
Stedets iboende kvaliteter er åbenlyse og lægger op til en boligbebyggelse i tilsvarende kvalitet. Det har arkitektfirmaet bag, Schmidt Hammer Lassen, tydeligvis taget som en udfordring, hvor de fire stænger er blevet en fin, arkitektonisk helhed, der giver noget tilbage til bydelen.
Gule mursten i et skrånende terræn kalder også billeder frem fra f.eks. universitetet i Aarhus og mange andre bebyggelser fra en epoke i arkitekturhistorien, hvor tegl var det foretrukne materiale, og hvor detaljerne blev en dyd.
Den stærke helhedsbebyggelse finder man også i Ceres Park, hvor fire stænger er knækket, men alle leder til det grønne område ned mod åen og danner overgang mellem den tætte by og den rekreative del af byen. Udadtil er der et fælles formsprog med terrasserede bygningskroppe, altaner og fine indgangspartier.
Udtrykket er på en gang enkelt og solidt, og alligevel i en flot dynamik, båret af bygningskroppenes geometri og indbyrdes dialog. Den gule tegl fastholder en tradition og identitet i området og er samtidig et holdbart materiale, der ældes med patina.
To af de fire bygninger er færdige og næsten helt beboet. Facaderne fremstår med en vis skiveeffekt, da tagterrasserne er markerede ved, at gavlene er hvidpudsede og stålværnet er hvidmalet. Altanerne har ligeledes værn i hvidmalet stål med bund og side i højstyrkebeton. Richard Thomsen A/S i Aarhus har leveret og monteret stålværn til hele bebyggelsen fra deres egenproduktion.
Richard Thomsen har haft et godt og tæt samarbejde med entreprenøren og arkitektfirmaet om de mange løsninger, firmaet har været involveret i. Over de øverste altaner og over indgangspartierne er der også ophængt baldakiner i alu. Derudover er der leveret forskellige detaljer ved f.eks. trappetårne, franske altaner.
Det gennemgående element, der med hvide værn og baldakiner giver en fin sammenhæg mellem boligerne og det gentagende element, er også fint i tråd med forbilledet i parkbebyggelser fra f.eks. 1950’erne.
Ud over gule tegl, er der et begrænset antal materialer, men alle i høj kvalitet. Egetræ er valgt til både tagterrasserne og de indvendige gulve. Vinduespartierne går fra gulv til loft i trærammer. Lejlighederne fremstår eksklusive i de smukke materialer og er rigt gennemlyst fra forskellige verdenshjørner.
De fire bygningskroppe har forskellige fordelinger af lejlighedsstørrelser. Nærmest Via University College er den første stang overvejende ungdomsboliger med halvandetværelses lejligheder.
Mange ad de øvrige lejligheder er treværelses boliger, som egner sig til mange familieformer eller deleboliger.