Valby Maskinfabrik P2 Montagehallen

:
marts 2018
Valby Maskinfabrik - fælleshuset

Fælleshuset rummer blandt andet et rum, der spænder i bygningens fulde højde og bredde, som kan bruges til møder, udstillinger, fester eller andet.

Valby Maskinfabrik - stålkonstruktion

Selve klimaskærmen i boligdelen er trukket lidt tilbage, mens en helt ny, rødmalet stålkonstruktion, der refererer til de gamle facader, ligger i facadeflugten og bærer de mange altaner.

Valby Maskinfabrik - gavl

Den 200 meter lange Montagehal, har rummet produktion for F.L. Smidth. Nordenden er nu ombygget til erhverv, sydenden til fælleshus, mens midten er revet ned og nye boliger opbygget i stedet.

previous next

At bevare og forny på samme tid

Den markante industribygning Montagehallen i Valby er blevet omdannet til boliger og erhverv i respekt for bygningens særlige arkitektur

Byggefakta

Valby Maskinfabrik
Valby Maskinfabrikvej 1-13
2500 Valby
Danmark

Bygherre:
De Forenede Ejendomsselskaber A/S
Arkitekt:
C.F. Møller Danmark A/S
Totalentreprenør:
Jørgen Friis Poulsen A/S
Ingeniør:
Midtconsult A/S, Norconsult A/S
Areal:
11170 kvm.
Byggesum:
Ikke oplyst
Byggeperiode:
december 2015 - oktober 2017

Den store F.L. Smidth-grund i Valby, tæt på Toftegårds plads, var fra 1898 og mange år frem hjemsted for virksomheden F.L. Smidth, der producerer bl.a. maskineri til cementindustrien. Den mest markante af de gamle industribygninger, som blev opført på grunden, og måske en af de mest markante gamle industribygninger i København i det hele taget, er Montagehallen. Den 200 meter lange bygning ligger midt på grunden orienteret nord-syd.

– Den nordlige del er renoveret og inden i, har vi bygget et råhus, der skal indrettes til erhvervslokaler, som bygherre færdigapterer, når der kommer en konkret lejer på banen. Den sydlige del er også gennemrenoveret og ombygget til fælleshus. I de to dele er det grundlæggende kun facaderne og noget af loftskonstruktionerne, som er bevaret – indvendigt er der bygget nye glasfacader, så man kan kigge ud på de gamle ydervægge. Fælleshuset er et kulturhus, hvor der kan laves større eller mindre arrangementer, og her er der virkelig gjort noget ud af indretningen og lyssætningen. I midten er det gamle byggeri helt revet ned, og der er bygget nye boliger med en helt ny tagkonstruktion, fortæller Niels Henrik Madsen, der er direktør, COO og partner i entreprenørfirmaet Jørgen Friis Poulsen A/S.

Bevaringsstrategi

– Dna’et i bygningen har været det lange kranspor og stålkonstruktionen i den kæmpestore montagehal, hvor F.L. Smidth har produceret betonblandekanoner tilbage i tiden. Vi måtte rive midten af huset ned, fordi det teknisk var helt uforeneligt med at bygge de moderne boliger man ønskede på stedet, men vi har lavet en bevaringsstrategi, hvor vi forøger at holde fast i formen og indtrykket af den 200 meter lange bygning, forklarer seniorprojektleder Kurt Jensen fra arkitektfirmaet C.F. Møller A/S.

– De gamle facader har vi kun kunnet bevare i enderne. Her har vi så at sige bygget et hus i huset. De gamle facader er en bindingsværkskonstruktion i stål og tegl, og det ville have været en næsten håbløs opgave at få dem til at leve op til moderne energikrav, så de er blevet renoveret, og så har vi søgt at bevare de gamle vinduer med stålrammer og et enkelt lag glas. På den måde fik vi faktisk lavet en nogenlunde tæt facade. Indvendigt har vi så lavet en ny klimaskærm i en ren glas/alukonstruktion med en afstand til den gamle facade. Det giver en dobbelt facade med et hulrum med halvanden meter stillestående luft, hvilket har gjort, at vi kunne nøjes med almindeligt dobbeltglas på den indvendige side. Det trækker så meget lys som muligt ind gennem de eksisterende facader og giver samtidig en oplevelse af den gamle facade, som man kan se indefra. Vi har ladet gamle installationer i form af rør og stikkontakter og alt muligt sidde. Det bliver ikke noget problem at have så meget glas, da vi bare kan lufte eventuel overskudsvarme væk fra den dobbelte vægkonstruktion, fortæller Kurt Jensen.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2018 nr. 1

Domicil

Blox

Boks-sæt

Bolig

Brunevang

Plus plads minus støj

Ungdomsbolig

Bryggerhuset

Svævende kube til unge på Nørrebro

Bolig

Ceres Park

Skrånende gulstens-modernisme

Lufthavn

CSC phase 2 og Terminal 3

Indretning til større flow af passagerer

Bolig

Den tidligere Købmagergade Skole

Kontrastfuld transformation af skole

Bolig

Farumgade

Tagterrasser i flere niveauer

Forsyningsanlæg

Fjernvarme Horsens Bio Plant

Skarpt og kubisk fjernvarmeanlæg

Skole

Hedensted Skole

Aulaen er midtpunktet

Lager

Jysk

Kolosser med lethed

Bolig

Karréen

Karré i sync med byens rytme

Bolig

Kærholm

Tilsæt kun gondoler

Offentlige kontorer

Københavns Politigård

Nyt liv på ‘Gården’

Bolig

Lysbroengen

Gavlhuse i det grønne

Bolig

Opus Karré 1

Drejende elementer og niveauspring

Bolig

Rådhuslunden

Fra rådhus til boliger

Bolig

Ryhaven

Genfødte boliger med store forbedringer

Ungdomsbolig

Stenfiskerkajen

Forskudte karnapper med udsigt

Bolig og kontor

Valby Maskinfabrik P2 Montagehallen

At bevare og forny på samme tid

Sport

Vandhuset Panteren

Vandhus med landskab