Københavns Politigård

:
marts 2018
Københavns Politigård - søjlegang
Københavns Politigård - rotunde

Den berømte rotunde inde på Københavns Politigård er blevet renoveret med nye glaspartier med energiruder og med nypudsede vægge og maling. Elindco A/S er hovedentreprenør på hele opgaven.

Københavns Politigård - facade

Politigården i København fra 1918-24 er blevet gennemgribende renoveret og opdateret med den nyeste byggeteknologi. Det er sket efter et projekt af Fogh & Følner Arkitektfirma A/S.

Københavns Politigård - trappe

Det er svært at se det, men alle overflader er nyrenoverede, ligesom radiatorer og rørsystemer er nye. Alt er skiftet og udført i den store hovedentreprise, løftet af Elindco A/S.

previous next

Nyt liv på ‘Gården’

Københavns Politigård har været under renovering i tre år – ikke uden udfordringer for den daglige drift. Resultatet er alle anstrengelserne værd – det er bare ikke så nemt at se …

Byggefakta

Københavns Politigård
Otto Mønstedsgade 2
1560 København V
Danmark

Bygherre:
Bygningsstyrelsen
Totalrådgiver:
Fogh & Følner Arkitektfirma A/S
Hovedentreprenør:
Elindco Byggefirma A/S
Ingeniør:
MOE A/S
Areal:
41900 kvm.
Byggesum: 
197 mio. kr.
Byggeperiode:
august 2014 - oktober 2017

Om det flotteste resultat er nået i denne opgave kan måles på, at det ikke kan ses!

Det er en ret præcis beskrivelse af denne helt særlige hovedentreprise, der er foregået på Københavns Politigård, i folkemunde bare ”Gården”.

– En anden måde at registrere succes på er, at vi har kunnet gennemføre den betydelige genopretning og energirenovering uden at genere politiets daglige arbejde, forklarer den styringsentreprenør, der har været ansvarlig for hele den tre år lange renovering: Elindco A/S.

Baggrunden for den ganske omfattende renoveringsentreprise var et ønske fra Politiet og et påbud fra Arbejdstilsynet om, at bygningens naturlige ventilation, som var en del af det oprindelige projekt, skulle genetableres. Den naturlige ventilation var gået tabt gennem årtiers mange tilpasninger og ombygninger af Hack Kampmanns politigårds-projekt fra 1918-24.

En gennemgribende miljøsanering blev foretaget. Årsagen var, at isoleringsmaterialet på eksisterende installationer skulle fjernes med sit store indehold af asbest; medvirkende var også, at den eksisterende maling på alle overflader – vægge, lofter og træværk – indeholdt fortidens tungmetaller, der engang var meget anvendt i maling, før de sundhedsskadelige bivirkninger blev opdaget. På Københavns Politigård var der tale om bly, som skulle fjernes. Den proces krævede særlige miljømæssige tiltag.

Bygningens fredning satte strenge grænser for indgrebene; det blev derfor Elindcos fornemste opgave at bevare bygningens originale stil og konstruktion igennem hele renoveringen.

I lyset af opgavens totale omfang med en hovedentreprisesum på knap kr. 107 mio. var det ikke så ligetil, som det lyder.

Folkeejet

For arbejdet foregik på en politigård med 800 arbejdspladser på knap 42.000 kvm og på en grundsten, der fylder 100 i år. Hack Kampmanns ny-klassicistiske bygning er med sin trapezformede-grundplan, pudsede murværk og indre gårde – især den runde – blevet bygningskulturelt folkeeje gennem generationer, ikke mindst via mange fjernsynsudsendte politiserier. Så at arbejde her med en hel hær af håndværkere krævede en styring med både professionalisme, disciplin og sans for detaljen.

Elindco har på den baggrund styret en byggesag af betydelige dimensioner, der omfattede udvendig istandsættelse af sokkel, maling af vinduer indvendigt og udvendigt med indvendig genopretning af gulve samt vægge og lofter mv. På installationssiden blev varmesystemet udskiftet fra enstrenget til en tidssvarende tostrenget udgave, ligesom varmekilden, der aktuelt er damp, er blevet forberedt til forsyning med fjernvarme.

I den forbindelse blev hele varmesystemets rørføring efterisoleret, ligesom varmeanlægget blev opgraderet. Energirenoveringen indbefattede, at der blev skiftet fra traditionelle glas til energiruder, forsatsrammerne blev tætnet, og vinduesbrystninger isoleret.

Kravet om at genoprette den naturlige ventilation indebar dog blandt andet, at vinduerne skulle være ”utætte” på en kontrolleret måde. Derudover blev ventilationskanalerne genåbnet, så der atter er blevet en fri luftgennemstrømning.

Håndværket

På den eksisterende belysning monterede Elindcos elektrikere bevægelsesfølere og isatte nye lavenergi-lyskilder. Hvor det var muligt, blev elinstallationernes energiforbrug reduceret med bl.a. strømspare-skinner. Den naturlige ventilation blev genetableret til stor gavn for indeklimaet, enkelte steder suppleret med mekanisk ventilation. Ny solafskærmning er med til at optimere temperaturen i rummene.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2018 nr. 1

Domicil

Blox

Boks-sæt

Bolig

Brunevang

Plus plads minus støj

Ungdomsbolig

Bryggerhuset

Svævende kube til unge på Nørrebro

Bolig

Ceres Park

Skrånende gulstens-modernisme

Lufthavn

CSC phase 2 og Terminal 3

Indretning til større flow af passagerer

Bolig

Den tidligere Købmagergade Skole

Kontrastfuld transformation af skole

Bolig

Farumgade

Tagterrasser i flere niveauer

Forsyningsanlæg

Fjernvarme Horsens Bio Plant

Skarpt og kubisk fjernvarmeanlæg

Skole

Hedensted Skole

Aulaen er midtpunktet

Lager

Jysk

Kolosser med lethed

Bolig

Karréen

Karré i sync med byens rytme

Bolig

Kærholm

Tilsæt kun gondoler

Offentlige kontorer

Københavns Politigård

Nyt liv på ‘Gården’

Bolig

Lysbroengen

Gavlhuse i det grønne

Bolig

Opus Karré 1

Drejende elementer og niveauspring

Bolig

Rådhuslunden

Fra rådhus til boliger

Bolig

Ryhaven

Genfødte boliger med store forbedringer

Ungdomsbolig

Stenfiskerkajen

Forskudte karnapper med udsigt

Bolig og kontor

Valby Maskinfabrik P2 Montagehallen

At bevare og forny på samme tid

Sport

Vandhuset Panteren

Vandhus med landskab