Havnehusene

:
marts 2016
Havnehusene - Væksthuse
Havnehusene - Facade

Havnehusenes varierende højde og facadeudtryk giver en fin dynamik til bebyggelsen som helhed. Væksthusene på tagene er, sammen med tagterrasserne og fælleskøkkener, faciliteter, alle beboere har glæde af.

Havnehusene - Køkken

Køkkenerne ligger midt i boligen og er leveret af JKE Design A/S, der har været med under hele byggeprocessen.

previous next

Væksthuse tegner Havnehusenes profil

De nye boliger på Aarhus Ø er tegnet og opført med tanke for miljø og holdbarhed

Byggefakta

Havnehusene
Esther Aggebosgade 1
8000 Aarhus C
Danmark

Bygherre:
Brabrand Boligforening
Bygherrerådgiver:
Ingeniørfirmaet Viggo Madsen A/S
Arkitekt:
Adept A/S, Luplau & Poulsen Arkitekter ApS
Totalentreprenør:
Dansk Boligbyg as
Ingeniør:
Niras A/S
Andre aktører:
Niels Boldt Landskabsarkitekt M.A.A
Areal:
13310 kvm.
Byggesum: 
300 mio. kr.
Byggeperiode:
juli 2013 - december 2015

Havnehusene er organiseret som en moderne karrébebyggelse opbrudt i sammenstillede byhuse i 4-11 etager. Samtidigt varierer murstensforbandt og fugefarver. Det betyder også, at det har været muligt at tilpasse Havnehusene til bydelens mindre skala omkring lystbådehavnen og dens miljø på den side og den højere skala, de andre Aarhus Ø boligbebyggelser har på den anden side. Boligerne er alle gennemlyste og har enten terrasse eller altan (mindst én). Fra opgangene er der direkte adgang til den fælles gårdhave, der tager endelig form, når nabobebyggelsen, Kanalhusene, er opført – også med Dansk Boligbyg A/S som totalentreprenør.

Grønne boliger

Bebyggelsen er opført efter de forventelige 2025 energikrav, hvor bygningen skal være selvforsynende med energi, hvilket vil ske ved hjælp af solceller på taget og jordvarme og opsamling af spildevand. Havnehusene har fået en samlet løsning fra firmaet Geo Heat Ex, der har specialiseret sig i komplette anlæg til større bebyggelser.

Poul Svendsen fra Geo Heat Ex fortæller, at projektet er bygget som et energilager med 21 jordvarmeslanger i 150 m’s dybde. Derudover genvindes energi fra spildevandsbrønde, der anvendes til opvarmning af koldt vand, varme i boligerne eller lagres i jorden. Et varmepumpeanlæg på 248 kW i teknikrummet består af fem frekvensregulerende varmepumper. Til anlægget hører også 400 kvm vandkølede solceller (hybridpaneler) på taget, der også enten kan forbruges eller lagres.

I Havnehusene er der både indrettet boliger til seniorer og unge, men bebyggelsen fremstår som en fin helhed, hvor der tilmed er adgang til fælleslokaler og til tagterrasser og de meget fine væksthuse. I væksthusene er der naturligvis mulighed for at dyrke planter, men også mulighed for at nyde udsigten på en blæsende dag. Arkitektonisk virker de genkendelige væksthuse som blikfang og som lette kroner på de ellers traditionelle murstensbygninger. Glashusenes springende placering øverst på bygningerne tydeliggør også Havnehusenes varierende bygningshøjde. Aarhus Kommune præmierede Havnehusene i oktober 2015 for dens ‘forståelse for arkitektur og kvalitet, som klart kommer til udtryk i bygningen’.

Holdbarhed og æstetik

Brabrand Boligforening, der har opført Havnehusene, har valgt at lægge vægt på kvalitetsmaterialer. Valget af mursten er ikke typisk for Aarhus Ø, men ved Havne­hus­ene signalerer det tydeligt bolig­er, menneskelig skala og stoflighed. Samtidigt er en teglmur fri for vedligeholdelse i mange år, som boligforeningen også prioriterer højt. Tilsvarende er der valgt solide og smukke materialer indenfor i opgange og i de 189 lejligheder.

JKE Design B2B Division har leveret køkken- og badeværelsesinventar og været rådgivere på det felt fra byggeprocessens start, hvilket firmaet anser som en vigtig del af opgaven. Boligerne har fået smukke og robuste løsning­er, når det kommer til køkken og badeværelser. 
Boligforeningen har selvfølgelig ønsket at få mest muligt for pengene, men har også valgt materia­ler og produkter (armaturer, hårde hvidevarer), der ikke belas­ter driften med vedligeholdelse. Bordpladerne er kompaktlaminat og vasken i sort komposit, armaturet fra Vola. Fronterne er højglans hvide,­ med nedfræsede stållister.

JKE Design A/S har også leveret inventar til de to fælleskøkkener i Havnehusene.

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2016 nr. 1

Parkeringshus

Bispebjerg Hospital Parkeringshus

Nyt vartegn for Bispebjerg Hospital

Bolig

Ceres Byen

Urbane boliger i teglets tegn

Distributionscenter

Copenhagen Markets

Grønttorvet samlet under et meget stort tag

Hospital

Det Nye Universitetshospital (DNU-N4)

Moderne akutafsnit i tilpasset knopskydning

Bolig

Domea, Godsbanegade

Moderne fortolkning af industriarkitektur

Sport

Gentofte Sportspark

Sporten bag sort skakfacade

Bolig

Havnehusene

Væksthuse tegner Havnehusenes profil

Bolig

Løget Høj

Renoveret ud af ghettoliste

Forskningscenter

Pharma Science Center

Modsætningernes møde

Plejecenter og genoptræning

Plejecenter Samsøvej

Cirkulære plejeboliger til demente

Domicil

Semco Maritime

Den hvide forpost i storm og stille

Museum

Skagens Museum

Skarp kontrast sagt med skifer

Hospital

Sygehus Vendsyssel - Facaderenovering

Spektakulær dobbelt glasfacade

Bolig

Søhusene

Boligblokke i tre etager forvandlet til etplansrækkehuse

Bolig

Søndervangen

Renovering med blikfang