Sygehus Vendsyssel - Facaderenovering

:
marts 2016
Sygehus Vendsyssel - Facaderenovering

Sygehus Vendsyssels patientbygning i Hjørring er pakket godt ind med en ny dobbelt facade, der beskytter bygningen, reducerer energiforbruget og skaber et behageligt indeklima til gavn for patienternes velvære.

Sygehus Vendsyssel - Facaderenovering - Dobbeltfacaden

Dobbeltfacaden løber hele vejen rundt på bygningen og er inddelt i 141 zoner, der hver har egne sensorer og parametre til at styre klimaet.

Sygehus Vendsyssel - Facaderenovering - Beklædningen

Den dobbelte glasfacade og den bronze-elokserede aluminiums­beklæd­ning på bygningens hjørner har givet den et markant arkitektonisk løft.

previous next

Spektakulær dobbelt glasfacade

Patientbygningen på Sygehus Vendsyssel i Hjørring har fået to nye facader, som har løftet bygningens arkitektoniske udtryk.

Byggefakta

Sygehus Vendsyssel
Bispensgade 37
9800 Hjørring
Danmark

Bygherre:
Region Nordjylland
Bygherrerådgiver:
Cowi A/S
Arkitekt:
Kærsgaard & Andersen A/S
Totalentreprenør:
AE Stålmontage A/S, Færch & Co. A/S
Ingeniør:
Kærsgaard & Andersen A/S
Byggesum: 
70 mio. kr.
Byggeperiode:
januar 2014 - Februar 2016

Patientbygningen på Sygehus Vendsyssel i Hjørring stammer fra 1989, og den trængte efterhånden til en gennemgribende renovering og fremtidssikring. Færch & Co. A/S har sammen med søsterselskabet AE Stålmontage A/S været totalentreprenører på bygningens nye facade.

Her havde man bl.a. problemer med et rigt fugleliv på de tværgående altangange, og det var ikke foreneligt med den hygiejne, som sygehuset ønsker.

Resultatet er blevet en ny dobbelt facade på den otte etagers høje patientbygning. Facaden er udført i glas, og den har givet et markant arkitektonisk løft. Minimalistisk, elegant og alligevel spektakulær. Samtidig er bygning­en blevet efterisoleret, og der er skabt en elektronisk styret klimazone med oplukkelige spjæld mellem den indre og den ydre facade. Det betyder alt sammen, at bygningen nu er på niveau med 2020-energikravene.

Da arbejdet med den nye facadeløsning gik i gang, etablerede søsterselskaberne Færch & Co. og AE Stålmontage et projektteam sammen med rådgiverne på byggeriet. De tog udgangspunkt i oplæg fra bygherren, Region Nordjylland, og arkitektfirmaet Friis & Moltke. En af udfordringerne var, at sygehuset ville være i drift under hele byggeprocessen, så der skulle tages hensyn til støj- og støvgener, forklarer Søren Worup, administrerende direktør hos Færch & Co.

Inderste og yderste facade

Som det første blev patient­bygning­ens altaner afmonteret og den yderste skal af facaden taget ned. I stedet blev der opsat 100 mm isolering. Det eksisterende træskelet blev udbygget, og herpå blev vindstop-plader monteret. Den inderste facade blev færdiggjort med plader af jernfrit, hvidmalet emalitglas, der blev monteret på hatprofiler i aluminium. De blev limet fast med Sika-produkter, og det er en løsning, som entrepriseleder Henning Olesen fra Færch & Co. er helt tryg ved.

– Den er gennemtestet, så vi ved præcis, hvad vi gør. Sika er kvalitet, og de har også lavet beregningerne for os, forklarer han.

Endelig fik bygningens eksisterende vinduer nye ruder. Der blev isat tolags jernfattigt lavenergiglas med indbyggede persienner, der styres af en vejrstation og et CTS-anlæg.

Den nye yderste facade er etableret 70-80 cm foran den inderste. De indstøbte stålprofiler, der oprindeligt bar patientbygningens altaner, bærer nu den nye facade. Det var i ophængningen af de yderste glasplader, at Færch & Co. stødte på de største udfordringer i hele byggeprocessen. Her var det nødvendigt at udvikle nye stålbeslag, som de 400 kg tunge ruder udført i jernfattigt glas limet på kompositprofiler nu hænger i.

– Her måtte vi igennem et stykke udviklingsarbejde, men vi fandt en løsning. Glaspladerne blev løftet op med en kran med sugekop og hængt op i de nye stålbeslag, forklarer entrepriseleder Henning Olesen fra Færch & Co.

Etablering af klimazone

Ud for hver etage er der i den yderste facade etableret tværgående spjæld, der kan lukke op og i og styre klimaet mellem indre og ydre facade. Dobbeltfacaden løber hele vejen rundt på bygningen og er inddelt i 141 zoner, som hver har egne sensorer og parametre. Luften tages ind nederst i zonen, og den ledes ud diagonalt i toppen. Klimaet i zonerne kan styres individuelt på basis af den målte temperatur i facaden samt vindretning, vindhastighed og vindtryk på zonens facade.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2016 nr. 1

Parkeringshus

Bispebjerg Hospital Parkeringshus

Nyt vartegn for Bispebjerg Hospital

Bolig

Ceres Byen

Urbane boliger i teglets tegn

Distributionscenter

Copenhagen Markets

Grønttorvet samlet under et meget stort tag

Hospital

Det Nye Universitetshospital (DNU-N4)

Moderne akutafsnit i tilpasset knopskydning

Bolig

Domea, Godsbanegade

Moderne fortolkning af industriarkitektur

Sport

Gentofte Sportspark

Sporten bag sort skakfacade

Bolig

Havnehusene

Væksthuse tegner Havnehusenes profil

Bolig

Løget Høj

Renoveret ud af ghettoliste

Forskningscenter

Pharma Science Center

Modsætningernes møde

Plejecenter og genoptræning

Plejecenter Samsøvej

Cirkulære plejeboliger til demente

Domicil

Semco Maritime

Den hvide forpost i storm og stille

Museum

Skagens Museum

Skarp kontrast sagt med skifer

Hospital

Sygehus Vendsyssel - Facaderenovering

Spektakulær dobbelt glasfacade

Bolig

Søhusene

Boligblokke i tre etager forvandlet til etplansrækkehuse

Bolig

Søndervangen

Renovering med blikfang