Løget Høj

:
marts 2016
Løget Høj - Facade

Blokkene er blevet udstyret med penthouselejligheder.

Løget Høj - Badeværelse

Nye badeværelser med eksklusive detaljer.

Løget Høj - Skur

Der er lavet halvtag med ovenlysvindue mellem skur og bolig. 

Løget Høj - Vinduer

Et nyt forbandtelastik har gjort det muligt at lave teglfacader omkring vindueshullerne med variable antal sten ind imellem.

previous next

Renoveret ud af ghettoliste

Boligkvarteret Løget Høj i en bæredygtig og kreativ renovering med tegl, zink og varmebehandlet træ

Byggefakta

Løget Høj
Løget Høj 22
7100 Vejle
Danmark

Bygherre:
AAB Vejle
Totalrådgiver:
Cowi A/S
Arkitekt:
Pluskontoret A/S, Arkitekter M.A.A
Byggesum: 
527 mio. kr.
Byggeperiode:
januar 2014 - december 2015

Det almene boligområde Løget By blev bygget i 1970’erne. Området er kendetegnet ved sine atypiske, blandede boligformer lige fra lejligheder i klassisk etagebyggeri over meget eftertragtede rækkehuse og atriumhuse.

De seneste år har Løget By været inde i en negativ udvikling, hvor ressourcestærke beboere flytter ud og mere ressourcesvage flytter ind. Boligområdet har været på den ghettoliste, som Udlænd­inge-, Integrations- og Boligministeriet laver hvert år. Derfor blev der lavet en Fysisk Helhedsplan for de 945 almene boliger. En plan, der har medført en omfattende renovering og nytænkning i forhold til byggeløsninger og udendørsarealerne.

Stor herlighedsværdi

Suna Cenholt, arkitekt og partner, Pluskontoret A/S, Arkitekter M.A.A., er glad for det næsten færdige resultat i afdeling 42, hvor der dog stadig mangler færdiggørelse af nyskabelser i forhold til stier og veje.

– Det første, der slog mig, da jeg så området for første gang, var en fantastisk herlighedsværdi. De to afdelinger, der spejler hinanden over den centrale vej, ligger meget smukt naturmæssigt på en højderyg mellem to ådale. Typisk ville der ligge eksklusive privatejede boliger sådan et sted, siger hun. Pluskontoret vandt i maj 2012 opgaven som arkitektrådgiver i for­bindelse med implementering­en af den fysiske helhedsplan for området.

Det samlede renoveringsprojekt har omfattet boligselskabets afdeling 41 og afdeling 42 med i alt ca. 700 etageboliger og 300 boliger som tæt-lav-bebyggelse samt 15 nye penthouselejligheder og etablering af 30 tilgængelige boliger f.eks. til plejekrævende ældre.

Dansk Boligbyg har i hoved­entreprise renoveret hele afdeling 42, der omfatter 547 lejligheder fordelt med 342 etageboliger og 205 som tæt-lav-bebyggelse.

Opfundet ny elastik

I forhold til renoveringen af boligblokkene var udfordringen at give nyt langtidsholdbart liv til traditionelt montageelementbyggeri.

– Det kan også ses i de materialer, vi har brugt. Vi har brugt tegl og zink og varmebehandlet træ. Gode klassiske materialer. Og det har givet et robust og langtidsholdbart resultat. Det er bygninger, der gerne skulle kunne tåle at stå ude, siger hun.

En af udfordringerne har været at få det gamle elementbyggeri til at smelte sammen med et nyt udtryk.

– Blandt andet i murværksdetaljeringen, hvor vi har arbejdet med forbandter, der kan optage de unøjagtigheder, der er i elementerne. Vi har så at sige opfundet et forbandtelastik, der har gjort det muligt at lave teglfacader omkring vindueshullerne med variable antal sten ind imellem, fortæller hun.

Hun fortæller, at der er arbejdet med fremspring og tilbagelægning­er i teglene for at skabe skygger, der giver dybde og dermed liv i facaderne.

Italienske brusekabiner

Gavlene på den ene side af blokkene har fået nye gule mursten og let facade med zinkbeklædning på den modsatte side. Samtlige vinduer er blevet skiftet ud med nye alu-vinduer, mens taget har fået nyt tagpap, gavle, og der er tilført ny isolering.

Også boligerne i rækkehusene har fået renoveret facaderne og nye vinduer, mens gavlene er blevet fuget om.

Indvendigt har boligerne fået nye badeværelser med præfabrikerede badekabiner, der er blevet hejst ned gennem taget under renoveringen. Badekabinerne har Dansk Boligbyg købt i Italien hos den internationale producent Bathsystem i byen Brescia, og det er firmaets første leverance til det danske marked.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2016 nr. 1

Parkeringshus

Bispebjerg Hospital Parkeringshus

Nyt vartegn for Bispebjerg Hospital

Bolig

Ceres Byen

Urbane boliger i teglets tegn

Distributionscenter

Copenhagen Markets

Grønttorvet samlet under et meget stort tag

Hospital

Det Nye Universitetshospital (DNU-N4)

Moderne akutafsnit i tilpasset knopskydning

Bolig

Domea, Godsbanegade

Moderne fortolkning af industriarkitektur

Sport

Gentofte Sportspark

Sporten bag sort skakfacade

Bolig

Havnehusene

Væksthuse tegner Havnehusenes profil

Bolig

Løget Høj

Renoveret ud af ghettoliste

Forskningscenter

Pharma Science Center

Modsætningernes møde

Plejecenter og genoptræning

Plejecenter Samsøvej

Cirkulære plejeboliger til demente

Domicil

Semco Maritime

Den hvide forpost i storm og stille

Museum

Skagens Museum

Skarp kontrast sagt med skifer

Hospital

Sygehus Vendsyssel - Facaderenovering

Spektakulær dobbelt glasfacade

Bolig

Søhusene

Boligblokke i tre etager forvandlet til etplansrækkehuse

Bolig

Søndervangen

Renovering med blikfang