Bispebjerg Hospital Parkeringshus

:
marts 2016
Bispebjerg Hospital Parkeringshus - Tilbygning

Trods sine otte etager og 21.000 kvm er parkeringshuset så fint artikuleret, at det glider ind som en naturlig del af det gamle hospital og boligområdet ved siden af.

Bispebjerg Hospital Parkeringshus - Ramperne

Ramperne til op- og nedkørsel, hvis funktion klart kan aflæses udefra, er samlet i en halvcirkulær form ud mod krydset ved Tuborgvej, hvilket tilfører facaderne dynamik.

previous next

Nyt vartegn for Bispebjerg Hospital

Hospitalets nye parkeringshus er trods sin størrelse fint indpasset med hensyn til både form og materialer

Byggefakta

Bispebjerg Hospital Parkeringshus
Bispebjerg Bakke 23
2400 København NV
Danmark

Bygherre:
Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg
Bygherrerådgiver:
Bascon A/S
Arkitekt:
Årstiderne Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
5E Byg A/S
Ingeniør:
Cowi A/S
P-anlæg:
21000
Byggesum: 
87 mio. kr.
Byggeperiode:
december 2014 - november 2015

Frem mod år 2025 indebærer projektet Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg, at der bygges nyt parkeringshus, ny laborie- og logistikbygning, nyt akuthus og nye bygninger til psykiatrien, ligesom to ombygnings- og renoveringsprojekter også er undervejs.

Parkeringshuset med over 600 pladser er som det første delprojekt blevet færdigt og tilfører meget tiltrængte parkeringspladser til det store hospitalsområde, hvis ældste dele stammer fra 1913. Byggeriet er tegnet af Årstiderne Arkitekter A/S og er bygget i totalentreprise af 5E Byg A/S, mens Cowi A/S har varetaget ingeniørarbejdet.

Udfordrende byggefelt

Det 24 m høje parkeringshus i otte etager ligger i hospitalets vestligste hjørne, ud mod hovedfærdsels­åren Tuborgvej, og er placeret, hvor der tidligere lå en parkeringsplads i terrænniveau.

– Udfordringen var at udforme et parkeringshus på en grund, der ender i en trekantet spids, når det nu engang er mest praktisk, at en parkeringsplads er rektangulær. Løsningen blev at udnytte spidsen til at samle op- og nedkørselsramperne i en halvcirkulær form ud mod indkørslen, således at man får et firkantet hus op gennem etagerne, hvor det er nemt at parkere og nemt at orientere sig. Desuden har vi gjort ramperne 0,5 m bredere end normalt, så de er behagelige at køre på, fortæller projektchef Morten Vibæk fra 5E Byg.

Grundtvigskirken som nabo

– Af hensyn til boligerne har vi trukket facaden ind, når p-huset når samme højde, hvilket har givet plads til en taghave med adgang for alle, der giver de besøgende frit kig til Grundtvigskirken. Det greb fremhæver samtidig rampernes runding i facaden og er med til at skabe en mere aktiv facade ud mod Tuborgvej. P-huset er jo en stor bygning, der fungerer som hospitalets nye vartegn, så det skal gerne være en oplevelse, der løfter hele området, siger Anders Lyhne, sagsarkitekt fra Årstiderne Arkitekter.
De åbne facader er beklædt med vertikale lameller i stræk­metal lavet af cortenstål, hvis rustrøde farve fint matcher de røde tegl, der er typiske for områdets øvrige byggerier på den side, hvor p-huset står. Lamellerne er alle vinklet i samme retning, således at udsigten hen mod Grundtvigskirken åbner sig, når man befinder sig inde i huset. Udefra skaber vinklingen en dynamisk virkning, når man bevæger sig forbi bygning­en, hvor facad­erne fra nogle vinkler synes helt åbne, mens de fra andre fremstår næsten lukkede.

På øverste etage giver endnu en udsigtsplatform en forrygende udsigt over byen. Taget over ramperne er forsynet med 200 kvm solceller, der dækker 20 pct. af husets energiforbrug.

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2016 nr. 1

Parkeringshus

Bispebjerg Hospital Parkeringshus

Nyt vartegn for Bispebjerg Hospital

Bolig

Ceres Byen

Urbane boliger i teglets tegn

Distributionscenter

Copenhagen Markets

Grønttorvet samlet under et meget stort tag

Hospital

Det Nye Universitetshospital (DNU-N4)

Moderne akutafsnit i tilpasset knopskydning

Bolig

Domea, Godsbanegade

Moderne fortolkning af industriarkitektur

Sport

Gentofte Sportspark

Sporten bag sort skakfacade

Bolig

Havnehusene

Væksthuse tegner Havnehusenes profil

Bolig

Løget Høj

Renoveret ud af ghettoliste

Forskningscenter

Pharma Science Center

Modsætningernes møde

Plejecenter og genoptræning

Plejecenter Samsøvej

Cirkulære plejeboliger til demente

Domicil

Semco Maritime

Den hvide forpost i storm og stille

Museum

Skagens Museum

Skarp kontrast sagt med skifer

Hospital

Sygehus Vendsyssel - Facaderenovering

Spektakulær dobbelt glasfacade

Bolig

Søhusene

Boligblokke i tre etager forvandlet til etplansrækkehuse

Bolig

Søndervangen

Renovering med blikfang