Det Nye Universitetshospital (DNU-N4)

:
marts 2016
Det Nye Universitetshospital (DNU) - Tegl

Hospitalet i Skejby har altid været forbundet med tegl, både ude og inde. I det nye N4 er der blevet plads til en fin tegl-ornamentering ved flere trappegange. Poul Pedersen A/S’s murere har udført det klassiske arbejde.

Det Nye Universitetshospital (DNU) - Indkørslen

Indkørslen til N4 er udformet, så patienter og andre gæster kan køres direkte til døren og sættes af.

Parkeringshuset med heliport på taget bliver lige ved siden af afdelingen.

Det Nye Universitetshospital (DNU) - Hovedindgangen

Hovedindgangen ved N4 er på en gang indbydende med glaspartier og funktionel med mulighed for ly nær hoveddøren.

Det Nye Universitetshospital (DNU) - Luftfoto

Fotoet viser tydeligt strukturen, der samler eksisterende og nye bygninger. Logistikgangen ligger som en lang slange i midten. N4 ligger længst til venstre med to lyse gårdrum.

Det Nye Universitetshospital (DNU) - Trapper

Også trapperne med værn har Poul Pedersen A/S leveret i deres råhusentreprise. Netop i denne bygning spiller trapperne en central rolle i kommunikationen mellem akutafsnittets afdelinger.

Det Nye Universitetshospital (DNU) - Betonfolkene

Betonfolkene fra Poul Pedersen A/S har arbejdet næsten kontinuerligt på DNU-byggepladsen siden februar 2013.

previous next

Moderne akutafsnit i tilpasset knopskydning

Det nye akutafsnit på Aarhus Universitetshospital i klassisk stil med røde mursten og facader i gårdrum beklædt med emalitglas

Byggefakta

Det Nye Universitetshospital (DNU)
Bredstrupgårdsvej 100
8200 Aarhus
Danmark

Bygherre:
Region Midtjylland
Bygherrerådgiver:
Projektafdelingen for DNU under Region Midtjylland
Arkitekt:
Rådgivergruppen DNU I/S
Ingeniør:
Rådgivergruppen DNU I/S
Areal:
18500 kvm.
Byggesum: 
261 mio. kr.
Byggeperiode:
oktober 2013 - Februar 2016

Flere af bygningsafsnittene på DNU begynder at være afleveret af håndværkerne, men først i 2019 er alle bygninger taget i brug og flytningen fra andre hospitaler i Aarhus gennemført. Mange patienter fra hele regionen vil komme til hospitalet via akutafsnittet, måske endda med helikopter.

Heliporten bliver placeret på taget af et stort parkeringshus nær N4, som akutafsnittet hedder under byggeriet. Fra modtagelsen over ambulanceportene kan personalet overskue området og visuelt se, når ambulancer og helikopter er nær afdelingen.

Vedvarende opgave

Søren Nøhr Rasmussen fra entreprenørfirmaet Poul Pedersen A/S i Aarhus viser hjemmevant rundt på pladsen, da firmaet har haft entrepriser på flere byggeafsnit og i øjeblikket udfører råhusentreprisen på N5 (nuklearmedicinsk). Siden februar 2013 har Poul Pedersens folk arbejdet på DNU.

Søren Nøhr Rasmussen fortæller begejstret om alle de nye tiltag, der er gjort i forbind­else med opførelsen af N4. Mange af tiltagene har også stillet krav til de udførende firmaer, som Poul Pedersen A/S, der har haft råhusentreprisen på N4, som f.eks. de lynhurtige garageporte til ambulancerne og mange andre tekniske detaljer. Omkring ambulanceindgangen ligger akutte operationsstuer og det vigtige kommunikationsområde, allerede kaldet ‘Koordinationen’, hvor specialiseret personale står klar, inden patienterne ankommer.

I N4 er der ikke indrettet sengestuer, men udelukkende under­søg­elses- og behandlingsrum, labo­ratorier og kontorlokaler. Derfor er bygningen også lavere end N1 og N2, hvor sengestuerne ligger over den centrale c-gang (logistikbro i 4. plan).

Glaspartier vigtig del af facaden

Bygningsafsnit N4 er fint passet ind i den arkitektur og helhed, hospitalet udgør. De eksisterende bygninger er alle i røde tegl og med tre niveauer. Den flade struktur levnede også plads til fine gårdrum, der har været en del af hospitalets identitet.

Med udbygningen af hospitalet har det meget voksende pladsbehov ændret delvist på den arkitektur, og højere bygninger tegner nu en del af silhuetten. Over niveau fire (logistikgangen) er der placeret tre eller fire niveauer med sengestuer, men det gælder ikke N4. Bygningen afsluttes med logistikgangen som øverste etager og derudover opført i røde mursten. Undtagelsesvis er gårdrummene her facadebeklædte med emalitglas, der giver oplevelsen af et lettere og lysere gårdrum. A.S. Facader A/S har leveret alle glaspartier, herunder emalitglas.

Ved indgangen er bygningen åbnet op med et større aluglasparti. Firmaet har ligeledes leveret øvrige udvendige vinduer og døre og gangbroer, og visse partier er monteret med lydglas af hensyn til støj fra helikopteren. A.S. Facader A/S har også leveret vinduer og døre til S1, S4, C2, N3 og leverer i øjeblikket til N5. Facadefirmaet løser typisk større opgaver, der kræver skræddersyede løsninger, som f.eks. flere af de større domiciler i Skejby.

Godkendte døre

Den umiddelbare oplevelse af DNU er et moderne og gennemtænkt hospitalsbyggeri. Men man ser alligevel ikke, hvor mange overvejelser, der ligger bag, hvor mange mennesker, som har været inddraget, og hvor mange specialløsninger, der er skabt til DNU. Nordic Door har leveret alle ‘almindelige, indvendige døre’. Helt almindelige er de nu ikke, for de er udviklet specielt til kravene på DNU, særligt omkring forhold med brand og røntgen.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2016 nr. 1

Parkeringshus

Bispebjerg Hospital Parkeringshus

Nyt vartegn for Bispebjerg Hospital

Bolig

Ceres Byen

Urbane boliger i teglets tegn

Distributionscenter

Copenhagen Markets

Grønttorvet samlet under et meget stort tag

Hospital

Det Nye Universitetshospital (DNU-N4)

Moderne akutafsnit i tilpasset knopskydning

Bolig

Domea, Godsbanegade

Moderne fortolkning af industriarkitektur

Sport

Gentofte Sportspark

Sporten bag sort skakfacade

Bolig

Havnehusene

Væksthuse tegner Havnehusenes profil

Bolig

Løget Høj

Renoveret ud af ghettoliste

Forskningscenter

Pharma Science Center

Modsætningernes møde

Plejecenter og genoptræning

Plejecenter Samsøvej

Cirkulære plejeboliger til demente

Domicil

Semco Maritime

Den hvide forpost i storm og stille

Museum

Skagens Museum

Skarp kontrast sagt med skifer

Hospital

Sygehus Vendsyssel - Facaderenovering

Spektakulær dobbelt glasfacade

Bolig

Søhusene

Boligblokke i tre etager forvandlet til etplansrækkehuse

Bolig

Søndervangen

Renovering med blikfang