Domea, Godsbanegade

:
marts 2016
Domea, Godsbanegade - Facade

Den menneskelige skala og store altaner giver straks et indtryk af nogle attraktive boliger i et af Horsens’ mest spændende kvarterer

Domea, Godsbanegade - Punkthuse

De tre stramme punkthuse ligger på en linje mod Godsbanegade og er derved med til at opretholde en urban struktur i området, samtidig med at der er åbenhed ind til det bagvedliggende kontorfællesskab Bastian.

Domea, Godsbanegade - Altaner

Altanerne ligger på hjørnerne af bygningerne som en addition til den stramme teglbygning. Detaljer i murværket og skoddesystemet ved altanerne skaber fin variation i det samlede billede.

previous next

Moderne fortolkning af industriarkitektur

Den menneskelige skala og store altaner giver straks et indtryk af nogle attraktive boliger i et af Horsens’ mest spændende kvarterer

Byggefakta

Domea, Godsbanegade
Godsbanegade 1
8700 Horsens
Danmark

Bygherre:
Domea - Jylland Midt
Bygherrerådgiver:
Bastian-Gruppen
Arkitekt:
Rum A/S
Totalentreprenør:
Dansk Boligbyg as
Ingeniør:
Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma A/S
Areal:
5258 kvm.
Byggesum: 
75 mio. kr.
Byggeperiode:
september 2014 - december 2015

Adressen Godsbanegade afslører, at vi er tæt på banegården, og for Horsens gælder, at man så også er nær busterminalen. De 60 nye boliger, opført af Domea, er fordelt i tre punkthuse i fem etager.

De tre bygningskroppe er opført med store mellemrum, men danner alligevel tilsammen en facadelinje til Godsbanegade. Bygning­erne har et meget karakteristisk udtryk med en markering af etageadskillelserne i hvidpudset mur over for blankt murværk i store felter. Ser man sig lidt omkring i området, forstår man inspiration­en fra de historiske bygninger i bydelen.

Hede Nielsens meget smukke og ikoniske fabrik (Air Liquide Danmark A/S) fra industriarkitekturens pionerdage for 100 år siden står skarpt i sin rationelle struktur. Fabriksbygningerne er i dag konverteret til blandede formål, bl.a. Retten i Horsens. Domeas nye boliger er en fin fortolkning af det industrielle udtryk, mens skalaen er en helt anden. Opdelingen og variationerne i facaderne er netop skabt for at ramme den menneskelige skala og bidrage rumligt til det omkringliggende miljø.

En bydel i udvikling

Mellem de tre bygningskroppe er der et fint indkig til det bagvedliggende kontorfællesskab Bastian. Bygningskomplekset er en tidligere telefonfabrik, nu fredet og indrettet til en stribe virksomheder, herunder arkitektfirmaet bag bolig­erne, Rum A/S.

Bygningen er fra 1875 og meget charmerende med sit stribede murværk og fine bygnings­detal­jer. Mellem Bastian og de tre punkthuse er der bevaret et fint, grønt område med en fælles parkeringsplads. Ved siden af Hede Nielsen lå Rørfabrikken, der er nedrevet og har givet plads til både boliger og erhverv i moderne bygninger. Over for boligerne og ligeledes tæt på banegården åbner sig et større ubebygget område, hvor der tidligere lå et slagteri. Her er der i øjeblikket planer om at opføre undervisningsbyggeri på op til 75.000 kvm, der vil fortætte området og skabe en del liv og færdsel. Rum har arbejdet på en helhedsplan for slagterigrunden.

Gennemtænkte boliger

Hver etage i bygningerne er indrettet til fire lejligheder i varierende størrelse fra 2-4 værelser. Altanerne har en god størrelse til et møbelarrangement, og bag altanen ligger et depotrum, som netop er anvendeligt for grill og møbler og lignende. Altanerne er placeret over hinanden i de fire hjørner og giver derved et fint vertikalt modsvar til de horisontale, hvidpudsede ‘etagebånd’.

I det hele taget har Rum skabt nogle levende facader, hvor der på den ene side er skabt en stram helhed, men samtidig er leget med fremspring i murværket og skiftende vinduesformater og indimellem også hvidpudsede felter. Altanernes åbne side kan åbnes eller lukkes med en skodde efter ønske (læ, skygge, privathed) og er også med til at give nogle dynamiske facader, der tydeliggør, at det er en boligbebyggelse med individuelle variationer. Rum, der har meget erfaring med boligbebyggelser, har lagt vægt på at skabe nogle lyse, rumlige og højloftede boliger. Punkthusformen, med indeliggende opgang, har gjort det muligt, at alle boliger får dagslys fra flere verdenshjørner.

Arkitekt Claus Jensen fra Rum fortæller, at der er arbejdet meget med altanernes udformning:

– Det var vigtigt, at der var en kontrast mellem den stramme bygningskrop og altanerne, som elementer, der kommer uden for ‘klodsen’ og giver mulighed for udsyn.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2016 nr. 1

Parkeringshus

Bispebjerg Hospital Parkeringshus

Nyt vartegn for Bispebjerg Hospital

Bolig

Ceres Byen

Urbane boliger i teglets tegn

Distributionscenter

Copenhagen Markets

Grønttorvet samlet under et meget stort tag

Hospital

Det Nye Universitetshospital (DNU-N4)

Moderne akutafsnit i tilpasset knopskydning

Bolig

Domea, Godsbanegade

Moderne fortolkning af industriarkitektur

Sport

Gentofte Sportspark

Sporten bag sort skakfacade

Bolig

Havnehusene

Væksthuse tegner Havnehusenes profil

Bolig

Løget Høj

Renoveret ud af ghettoliste

Forskningscenter

Pharma Science Center

Modsætningernes møde

Plejecenter og genoptræning

Plejecenter Samsøvej

Cirkulære plejeboliger til demente

Domicil

Semco Maritime

Den hvide forpost i storm og stille

Museum

Skagens Museum

Skarp kontrast sagt med skifer

Hospital

Sygehus Vendsyssel - Facaderenovering

Spektakulær dobbelt glasfacade

Bolig

Søhusene

Boligblokke i tre etager forvandlet til etplansrækkehuse

Bolig

Søndervangen

Renovering med blikfang