Via University College

:
april 2010

Ungdomsboligerne er organiseret i fire gård­bebyg­gelser, der med glatte og meget livlige facader giver et fint modspil til Via University College Horsens, der ligger lige overfor.

I gårdene er der placeret et elevator- og trappetårn med store glaspartier. Her er der lagt vægt synlige konstruktioner og vinduesplaceringer svarende til de store facaders  springende vinduesplaceringer.

Boligerne er indrettet omkring et fælles opholdsrum og køkken, hvor der er inden indflytning er indrettet med spisearrangement, sofa og al nødvendigt køkkengrej.

Karnapperne og de dybe vinduesnicher giver et fint skyggespil, der varierer over dagen. En væsentlig detalje, der går igen i det store byggeri.

previous next

Rationelle ungdomsboliger i fin gårdstruktur

Fire gårdbebyggelser med plads til 372 studerende er nyopført med perfekt beliggenhed mellem Via University College og et smukt landskab ved Horsens

Byggefakta

Via University College
Chr.M. Østergaardsvej 22
8700 Horsens
Danmark

Bygherre:
Foreningen Drosselbo af 1954
Arkitekt:
Casa Entreprise A/s
Ingeniør:
Constructa A/S
Areal:
128000 kvm.
Byggesum:
Ønskes ikke oplyst
Byggeperiode:
juli 2008 - december 2009

Via University College Horsens er en voksende undervisningsinstitution med et tilsvarende stort flow af studerende fra mange lande. Den seneste udbygning er det iøjnefaldende Vitus Bering Innovation Park med både undervisning og center for erhvervsudvikling. Det øgede behov for boliger til studerende er løst på en grund lige nedenfor Via University College’s karakteristiske kamstruktur. Med 186 ungdomsboliger og et fælleshus er der lagt op til et godt studiemiljø i området, der også har en del andre kollegieboliger.

Gennemført gårdbebyggelse

Via University College ejede byggefelterne til ungdomsboligerne, der blev udbudt i en konkurrence, som blev vundet af Casa Entreprise A/S. Løsningen blev, at foreningen Drosselbo af 1954, som administrerer ungdomsboliger for Via, købte de færdige boliger af Casa Entreprise A/S, når de stod klar. Foreningen Drosselbo af 1954 har fungeret som bygherre under forløbet.

Casa Entreprise A/S er et hurtigt voksende Horsensfirma, der er involveret i mange typer byggerier. Ungdomsboligerne er bygget til tiden og prisen med et forbilledligt samarbejde med alle faggrupper. De fire gårdbebyggelser er leveret parvis henholdsvis i august og december 2009.

Byggefelterne ligger parallelt med undervisningsfløjenes kamstruktur, der er meget enkel og robust i sit udtryk. Røde tegl og repeterende vinduespartier springer i øjnene. På den anden side af ungdomsboligerne ligger et vidtstrakt engområde ned til Nørrestrand. Derfor har mange af boligerne en fin udsigt over landskabet eller udkig fra svalegangene med indgange.

Sprælske facader

De fire gårdbebyggelser er ens opbygget, og alle boliger er ens. Undtagelsen er den sidste gård, der er lidt mindre og derfor har et mere intimt, næsten sydlandsk gårdrum. Inde i gårdene er der plads til sammenkomster eller til at nyde solen i læ. To trappetårne, det ene med elevator, fører beboerne op til svalegangene på 1. og 2. etage. De fire fløje er ikke sammenbygget, hvorfor der opstår nogle fine kig ind mod gaden og ud mod det åbne landskab.

Gavlene er friholdt vinduespartier og døre og fremstår derfor som helt rolige flader i rød tegl. Derimod er vinduesfacaderne og trappetårnenes sider næsten flimrende billeder af vinduer og franske døre placeret i et repeterende mønster, der opleves som en kontinuerlig dans, hvor der hele tiden er en helhed og luftighed. Vinduer og franske altaner varierer på en gang i vertikale og horisontale formater, samtidig med at store kvadratiske vinduer er karnapper i zinkbeklædning, og små kvadratiske vinduer parvis er trukket langt ind i facaden. De små boliger på rækker med store og små vinduer er gjort til et spændende udtryk, der giver bebyggelsen en klar identitet.

Et område med røde tegl

Ligesom Via University College er et modernistisk byggeri i røde tegl, er de nye ungdomsboliger klare i sin struktur med røde tegl som gennemgående materiale. Ifølge KK Totalbyg af 2008 ApS drejer det sig om 600.000 blødstrøgne sten. Firmaet KK Totalbyg af 2008 ApS har stået for al murerarbejdet plus flisemontering i fælleshuset. Søren Sørensen fra firmaet har oplevet et meget fint og gensidigt samarbejde med Casa Entreprise A/S og de øvrige håndværkere.

Den samme melding kommer fra Steen Kragh-Pedersen fra Jysk Fugeservice i Horsens. De har stået for samtlige fuger ude og inde. Opgaven har været speciel ved de mange repetitioner, og har derfor været en ligetil opgave for firmaet.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2010 nr. 1

Uddannelsescenter

AMU Center Fyn

AMU Center med egen køreskole

Forskningscenter

Cobis

Troldmandens værksted

Distributionscenter

Dansk Supermarked

Lager og landskab i storskala

Kontorhus

Den Nye Tobaksfabrik

Tobaksfabrikken gløder påny

Kontorhus

Fairway House

Finale i Golfparken

Plejecenter og genoptræning

Hejmdal - Kræftpatienternes Hus

Storsindet og komplekst værk af Gehry

Plejecenter og genoptræning

Hospicegården Filadelfia

Det sidste hjem med hjerte og omhu

Domicil

Jysk

Udvidelse på Jysk

Bolig

Lyngby Søpark

Naturvenlige og kontrastrige boligblokke

Kontorhus

Odense Nye Silopakhus

Kontorer i historisk pakhus

Domicil

Prent Thermoforming

Solid uden at være bastant

Kontorhus

Punkthusene

Rum for viderekomne

Hospital

Regionshospitalet Holstebro

Renovering omkring et flygel

Kontorhus

Ring 3 OfficePark

Nye perler på motorringen

Sport

Rødovre Skøjte Arena

Sportshal i to etager

Offentlige kontorer

Skattecenter Haderslev

Skatten i moderne version

Bolig og kontor

Søhuset

Urban facadearkitektur i Silkeborg

Bilhus

Terminalen København

Tysk præcision – dansk elegance

Bolig

Udsigten

Vifteform med udsigt

Ungdomsbolig

Via University College

Rationelle ungdomsboliger i fin gårdstruktur

Shoppingcenter

Waves

Waves – nyt liv til Hundige Storcenter

Domicil

Wrist Group

L-formet domicil i elegant beton