Fairway House

:
april 2010

Fairway House er den sidste etape af Copenhagen Golf Park, der består af bygninger til boliger og erhvervsformål. Erhvervshuset er føjet sammen med bolig­miljøerne med en port, hvis overligger befinder sig i en højde af 24 meter (øverste højre hjørne). Arkitektur: Domus arkitekter a/s.

Fairway House afgrænses af Edvard Thomsens Vej, Arne Jacobsens Allé og Center Boulevard. Facaden mod nord varieres med et udvalg af karnapper, flere i dobbelt etagehøjde. Totalentreprenør med høje karakterer: Brdr. A. og B. Andersen A/S.

Det nye solafskærmningssystem Sun Off® er udført af strækmetal med skråtstillede lameller i en 45° vinkel. Der er stadig et fint kig ud gennem skoddens lamelvæv, mens solens stråler bremses på vej ind.

Reception og kantineområde er disponeret i et sammenhængende forløb. Det stiller store udfordringer til de akustiske løsninger. De er skabt i dialog med Pro Akustik, rådgivende og udførende virksomhed med base i Rødovre, der bl.a. brugte lofter fra Rockfon A/S.

Fairway House venter endnu i skrivende stund på hovedparten af lejerne til de otte etager. Huset er indrettet, så ruminddelingen nemt og fleksibelt kan ændres med skillevægssystemer i glas, FG Fuldglas fra Deko loft + væg.

previous next

Finale i Golfparken

Copenhagen Golf Park har afsluttet sin sidste etape: Kontorer på otte etager og masser af kig til sol og greenivrige puttere på fairwayen

Byggefakta

Fairway House
Arne Jacobsens Allé 7
2300 København S
Danmark

Bygherre:
Carval Investors, Nordkranen A/S
Bygherrerådgiver:
Alectia A/S
Arkitekt:
Domus Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
Brdr. A. og B. Andersen A/S
Ingeniør:
Rambøll Danmark A/S
Areal:
16350 kvm.
Byggesum: 
250 mio. kr.
Byggeperiode:
maj 2008 - maj 2010

Det hedder selvfølgelig Fairway House, huset på hjørnet af Ørestadens Arne Jacobsens Allé og Center Boulevard.

Selvfølgelig, fordi de godt 16.000 kvm er nærmeste nabo til Royal Golf Center, så de heldigste lejere med udsigt mod vest kan følge de lokale Tiger Woods-spirers færd over banen. Og så fordi Fairway House, Nordkranens kontorhotel for investoren CarVal, er sidste etape af i alt fire i komplekset Copenhagen Golf Park. De foregående var hovedsageligt boliger, men temperaturen på det marked sank til dybfrost i løbet af 2009.

Ændret til erhverv

- De tre øverste etager af Fairway House skulle således have indeholdt 71 ejerboliger, men efter bygherrens ønske ændrede vi dem til erhvervsformål, oplyser Domus arkitekter, arkitekt MAA Martin Freeman.

Det kunne i sidste øjeblik lade sig gøre uden at ændre radikalt ved ejendommens konstruktive mønstre og principper: Bærende Spæncom søjler med tværgående, bærende huldæk af to patenterede typer fra Spæncom, Spanmax og Xtrumax. Spanmax er forspændte huldæk med stort frit spænd, der giver stor frihed for ruminddelingen. Netop det er en styrke i en sag, hvor lejerne ikke er kendte på forhånd, men først siden beslutter sig for, hvordan de ønsker at indrette sig.

L i otte etager

Med henblik på at skabe den optimale fleksibilitet er Fairway House således plandisponeret som et L i otte etager. Mod syd og Arne Jacobsens Allé er de to underste etager, der tilsammen huser reception, kantine og mødesal, trukket tilbage fra facadelinjen,
så etagens dobbelte højde fremstår med en elegant sokkeleffekt for bygningskroppens overliggende seks etager. Endvidere har arkitekturens greb behandlet sydfacaden med ekstra omhu. Alle facader er udført med et hurtigtarbejdende lukningssystem, så husets korpus hurtigt rejste sig på grunden. Derefter er facaderne beklædt med traditionelt anodiserede kassettemoduler fra dan-alu, fremstillet i et højisoleret kassetteprogram fra tyske Edouard Hartmann AG.

Enkelhed og variation

Dan-alu har også deltaget i detailprojekteringen fra egen tegnestue som et led i produktionen i Skive. Hueck Hartmann-systemet, der også omfatter alle husets vinduer og døre, udmærker sig ved at kunne udvikle en rig variation på basis af få, enkle moduler. Et eksempel på det er, at arkitekturen mod syd tilføjer facadefelter i en sortbrun farvetone, der tegner et skarptskåret facadeprofil med en fornem ornamenteret præcisering af alléens fysiognomi.

Den elegante facade skal ses i samspil med den kanal, der løber blot 3,5 m fra den tilbagetrukne underetage. Netop langt nok til, at caféen kan servere sin café latte til frokosten i det fri på en lun sommerdag – just ved kanalens klukkende kant.

På den modsatte facade – mod nord – er variationen skabt med karnapper med transparent fuldglasfacade i flere versioner, tilsyneladende tilfældigt anbragt, så karnapperne etablerer en spænding og dynamik som åbne skuffer i et skuffedarium. Enkelte karnapper er i dobbelt etagehøjde, andre i en enkelt. Fælles for dem er, at de er tænkt som ’mødebokse’, men også kan bruges som intime lommer til de store rum, definerede vigepladser, hvor man kan pausere i den travle hverdag med en kop kaffe og lidt udsigt.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2010 nr. 1

Uddannelsescenter

AMU Center Fyn

AMU Center med egen køreskole

Forskningscenter

Cobis

Troldmandens værksted

Distributionscenter

Dansk Supermarked

Lager og landskab i storskala

Kontorhus

Den Nye Tobaksfabrik

Tobaksfabrikken gløder påny

Kontorhus

Fairway House

Finale i Golfparken

Plejecenter og genoptræning

Hejmdal - Kræftpatienternes Hus

Storsindet og komplekst værk af Gehry

Plejecenter og genoptræning

Hospicegården Filadelfia

Det sidste hjem med hjerte og omhu

Domicil

Jysk

Udvidelse på Jysk

Bolig

Lyngby Søpark

Naturvenlige og kontrastrige boligblokke

Kontorhus

Odense Nye Silopakhus

Kontorer i historisk pakhus

Domicil

Prent Thermoforming

Solid uden at være bastant

Kontorhus

Punkthusene

Rum for viderekomne

Hospital

Regionshospitalet Holstebro

Renovering omkring et flygel

Kontorhus

Ring 3 OfficePark

Nye perler på motorringen

Sport

Rødovre Skøjte Arena

Sportshal i to etager

Offentlige kontorer

Skattecenter Haderslev

Skatten i moderne version

Bolig og kontor

Søhuset

Urban facadearkitektur i Silkeborg

Bilhus

Terminalen København

Tysk præcision – dansk elegance

Bolig

Udsigten

Vifteform med udsigt

Ungdomsbolig

Via University College

Rationelle ungdomsboliger i fin gårdstruktur

Shoppingcenter

Waves

Waves – nyt liv til Hundige Storcenter

Domicil

Wrist Group

L-formet domicil i elegant beton