Dansk Supermarked

:
april 2010

Dansk Supermarkeds distributionscenter i Brabrand. Byggeledelsen for totalentreprenøren Midtjydsk Totalbyg A/S blev varetaget af kun to mand fra projekt- og byggestyringsfirmaet Bycon.

Det nyskabte landskab omkring Dansk Supermarked A/S’ lager er imponerende og vidner om en kraftig effektivisering i logistiksektoren. (Foto: JW Luftfoto).

Det supermoderne, automatiske højlager – her uden paller. Et rum, hvor maskinerne har taget helt over.

Det midterste og mindste lager er ikke et clad rack-system, men opbygget i en stålkonstruktion fra Give Stålspær A/S.

De orange vogne kører pallerne frem fra højlagerne og op til plukkestationerne. Området er ekstra brandsikret, fordi det ligger helt op af det ene højlager.

Her situationen ved plukkestationerne på den indskudte etage. Varerne kommer op til venstre og løftes med vakuumsug til medarbejderens plads til højre, hvor en palle pakkes klar til vognmanden.

Et særligt anlæg med nummererede stier, hvor pallerne køres helt frem til portsluserne.

Skilte-Expressen ApS har stået for al opstribning og udviklet den slidstærke stregkode på gulvet. I baggrunden ses en af de mange porte fra IM-door.

previous next

Lager og landskab i storskala

Dansk Supermarked A/S har opført et nyt nonfoodhøjlager efter clad rack-systemet og har placeret det ved det nye transportcenter lige uden for Århus

Byggefakta

Dansk Supermarked
Rosbjergvej 35
8220 Brabrand
Danmark

Bygherre:
Dansk Supermarked A/S
Bygherrerådgiver:
Rambøll Danmark A/S
Arkitekt:
Sahl Arkitekter A/S, Midtjysk Totalbyg A/S
Totalentreprenør:
Midtjysk Totalbyg A/S
Ingeniør:
Niras A/S
Areal:
53000 kvm.
Byggesum:
Ønskes ikke oplyst
Byggeperiode:
april 2008 - december 2009

Lige ved siden af Logistikparken i Århus’ vestlige, nye motorvejslandskab ligger Dansk Supermarkeds nye nonfoodlager, der dækker hele landets Bilka, Føtex, Tøj og sko og A-Z butikker. Ved siden af opfører Netto en stor ferskvare­terminal for Vestdanmark, og snart står også en stor administrationsbygning klar for Dansk Supermarkeds Nonfood indkøb og Bilkas administration med ca. 300 ansatte.

Området er efterhånden forvandlet til et kunstigt landskab af kæmpe køreflader, kunstige søer og omkransende støjvolde til motorvejen, der er en del af den kolossale effektivisering, som i disse år præger transport og logistikområdet.

Ekstremt højautomatiseret lager

Clad rack-systemet, hvor lagerreolerne også udgør konstruktionen, er efterhånden et afprøvet system i Danmark. Jysk i Uldum var det første projekt, hvor de danske brandmyndigheder måtte forholde sig til de store voluminer, men lige efter fulgte Supergros i Ringsted, Carlsberg og Coop. Systemet er betydelig mere effektivt – det sparer plads, tid og arbejdsløn. De computerstyrede systemer laver også mindre fejl.

Selvom bygningerne og maskinerne allerede er klar, forventes lageret først fra 1. november at køre 100 %. Til den tid vil op mod 100.000 europaller fylde lageret, og et imponerende tempo vil gøre lageret utrolig effektivt. Automatiseringen betyder naturligvis færre medarbejdere, men hidtil har det været problematisk at skaffe medarbejdere. En anden afgørende forskel er de langt bedre ergonomiske forhold medarbejderne får. Hidtil har medarbejderne kørt rundt i hallerne for at finde varer, men nu kommer varerne til medarbejderne, endda i korrekt arbejdshøjde og med vakuumløft.

Forbilledlig byggeledelse

Entreprenørfirmaet Midtjydsk Totalbyg A/S har med jysk sindighed fået opførelsen af byggeriet til at fungere lige så godt som lagerets kommende system. Firmaet stod også for Jysk’ lager i Uldum og har også bygget Supergros i Ringsted, så opgaven er ikke fremmed. Firmaets arme og ben på pladsen har været firmaet Bycon ApS, byggelederne Kenneth Mogensen og Søren Johansen, der også var byggeledere på Jysk. Makkerparret arbejder godt sammen med Midtjydsk Totalbyg A/S, og resultatet er en formidabel proces, hvor alle på pladsen har arbejdet godt sammen i en god stemning.

Naturligvis er byggeriet blevet færdigt til tiden, faktisk blev den sidste delaflevering holdt ca. 1 måned før planlagt. Bycon ApS har stået for udførelsestidsplan, tilsyn, sikkerhedskoordinering og daglig ledelse af op til 170 mand på pladsen. Søren Johansen fortæller, at succesen bygger på en stor tilstedeværelse på pladsen.

- Vi kender navnet på hver en svend på pladsen, og vi løser hurtigt problemerne på stedet.

Flere typer lagere

Rambøll A/S har fungeret som bygherrerådgiver i projektet, og for Rambøll A/S har Sahl Arkitekter A/S tegnet et dispositionsforslag, som Midtjydsk Totalbyg A/S har projekteret færdig i firmaets tegnestue. Konceptet er tre varehaller, der alle kobler sig på et fordelingssystem, der munder ud i 82 portsluser.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2010 nr. 1

Uddannelsescenter

AMU Center Fyn

AMU Center med egen køreskole

Forskningscenter

Cobis

Troldmandens værksted

Distributionscenter

Dansk Supermarked

Lager og landskab i storskala

Kontorhus

Den Nye Tobaksfabrik

Tobaksfabrikken gløder påny

Kontorhus

Fairway House

Finale i Golfparken

Plejecenter og genoptræning

Hejmdal - Kræftpatienternes Hus

Storsindet og komplekst værk af Gehry

Plejecenter og genoptræning

Hospicegården Filadelfia

Det sidste hjem med hjerte og omhu

Domicil

Jysk

Udvidelse på Jysk

Bolig

Lyngby Søpark

Naturvenlige og kontrastrige boligblokke

Kontorhus

Odense Nye Silopakhus

Kontorer i historisk pakhus

Domicil

Prent Thermoforming

Solid uden at være bastant

Kontorhus

Punkthusene

Rum for viderekomne

Hospital

Regionshospitalet Holstebro

Renovering omkring et flygel

Kontorhus

Ring 3 OfficePark

Nye perler på motorringen

Sport

Rødovre Skøjte Arena

Sportshal i to etager

Offentlige kontorer

Skattecenter Haderslev

Skatten i moderne version

Bolig og kontor

Søhuset

Urban facadearkitektur i Silkeborg

Bilhus

Terminalen København

Tysk præcision – dansk elegance

Bolig

Udsigten

Vifteform med udsigt

Ungdomsbolig

Via University College

Rationelle ungdomsboliger i fin gårdstruktur

Shoppingcenter

Waves

Waves – nyt liv til Hundige Storcenter

Domicil

Wrist Group

L-formet domicil i elegant beton