Udsigten

:
april 2010

Udsigten fra de store altaner er imponerende. Cedertræ på altanerne er både flot og behageligt at sidde nær.

Penthousetagen har glasparti i hele facaden og skiller sig derved ud fra de øvrige lejligheder. De største lejligheder på henholdsvis 105 og 132 kvm ligger også øverst i gavlene.

Lejlighederne har opholdsrummene orienteret mod udsigten.

previous next

Vifteform med udsigt

Boligbebyggelsen Udsigten i Viby har ikke blot en usædvanlig panoramisk udsigt, men også særdeles velfungerende lejlighedsplaner

Byggefakta

Udsigten
Søndervangs Allé 14
8260 Viby J
Danmark

Bygherre:
Ejendomsselskabet Ravnsborg A/S
Arkitekt:
Sahl Arkitekter A/S
Hovedentreprenør:
Ingeniør:
Rambøll Danmark A/S
Areal:
2540 kvm.
Byggesum:
Ønskes ikke oplyst
Byggeperiode:
juli 2008 - september 2009

Boligbebyggelsen Udsigten i Viby har ikke blot en usædvanlig panoramisk udsigt, men også særdeles velfungerende lejlighedsplaner

De nye boliger på toppen af Viby har en helt forrygende udsigt ind over Århus by, Brabrand Sø og Årslev Engsø. Udsigten kan nydes fra de store vinduespartier eller fra altanerne orienteret mod vest. Det er Ejendomsselskabet Ravnsborg A/S, som har været bygherre på projektet, og de har valgt Sahl Arkitekter A/S som arkitekter på projektet. Valget er på mange måder nærliggende, fordi arkitektfirmaet ligger på Sønderhøj i gåafstand derfra, og har tegnet mange af bygningerne i området.

Sønderhøj er det tidligere FDB-fabriksområde, der nu er konverteret til et større område med blandede funktioner. Sahl Arkitekter A/S har meget erfaring med boligbyggeri, men også med erhverv og undervisning, som er en stor del af Sønderhøj, enten konverteret eller nybygget. Selvom Udsigten ligger et stykke fra centrum, er beliggenheden tæt på Viby Station, Viby Torv og både en hel del arbejdspladser og undervisningsinstitutioner.

Krævende beliggenhed

Sahl Arkitekter A/S har tegnet en helhedsplan med fire bebyggelser i en flot vifteform, hvoraf den første nu er klar til indflytning. For at skabe et plateau til bebyggelsen startede projektet med en ekstra opfyldning jord. Det stærkt skrånende terræn foran Udsigten har betydet, at byggeriet er pælefunderet og kælderen er in situ-støbt og selvbærende. Ejendommen har fire opgange med elevator til de tre etager med boliger, hvoraf den øverste er en penthouseetage med de største vinudespartier. Der er i alt 30 lejligheder i 12 typer fordelt på lejligheder fra 71 kvm til 141 kvm.

Set udefra opleves bebyggelsen meget homogen og uden spring i lejlighedsstørrelser. Indgangssiden af bygningen er i flotte, sorte teglsten og giver en tyngde til helheden. Mod vest åbner boligerne sig for alvor op med store partier i cedertræ og store vinduespartier. Visuelt deler tagfladen sig også i en ‘flad’ over tegldelen, og en skrånende mod udsigten, hvilket giver bygningen et stærkt formsprog, der fortæller hvad stedet byder på.

Arkitekt Peter Rasmussen fra Sahl Arkitekter A/S fortæller:

- Udsigten har været et rigtig spændende projekt at arbejde med. Det er et projekt, hvor det har været vigtigt at kombinere et dynamisk arkitektonisk formsprog med et godt lysindfald og optimal udnyttelse af den exceptionelle udsigt. Bygningens facader er udført i en karakteristisk kombination af sorte kvalitetsteglsten samt beklædninger i cedertræ. Denne spændende løsning sikrer et dynamisk og tidløst design af boligen, og jeg synes, vi har opnået en rigtig flot løsning’.

Facadearkitektur, der svinger

Facaden er symmetrisk, men ikke blot en række gentagelser. Helt oplagt er endelejlighedernes altaner ekstra store og trukket lidt fri af facaden. De øvrige altaner hænger sammen parvis, opdelt af en fin træbeklædt væg. Mellem de store altaner er vinduesbånd indrammet i sorte facadeplader og en teglkant, som nogle tunge kerner. De giver samtidig et vertikalt element til facaden, der afbrydes af penthousens flotte, ubrudte horisontale forløb. En anden fin detalje er tagets store udkragning og listebeklædningen i cedertræ på undersiden. Terrasseværnene er i glas med trælister, og giver sammen med det øvrige træ en fin sammenhæng i arkitekturen.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2010 nr. 1

Uddannelsescenter

AMU Center Fyn

AMU Center med egen køreskole

Forskningscenter

Cobis

Troldmandens værksted

Distributionscenter

Dansk Supermarked

Lager og landskab i storskala

Kontorhus

Den Nye Tobaksfabrik

Tobaksfabrikken gløder påny

Kontorhus

Fairway House

Finale i Golfparken

Plejecenter og genoptræning

Hejmdal - Kræftpatienternes Hus

Storsindet og komplekst værk af Gehry

Plejecenter og genoptræning

Hospicegården Filadelfia

Det sidste hjem med hjerte og omhu

Domicil

Jysk

Udvidelse på Jysk

Bolig

Lyngby Søpark

Naturvenlige og kontrastrige boligblokke

Kontorhus

Odense Nye Silopakhus

Kontorer i historisk pakhus

Domicil

Prent Thermoforming

Solid uden at være bastant

Kontorhus

Punkthusene

Rum for viderekomne

Hospital

Regionshospitalet Holstebro

Renovering omkring et flygel

Kontorhus

Ring 3 OfficePark

Nye perler på motorringen

Sport

Rødovre Skøjte Arena

Sportshal i to etager

Offentlige kontorer

Skattecenter Haderslev

Skatten i moderne version

Bolig og kontor

Søhuset

Urban facadearkitektur i Silkeborg

Bilhus

Terminalen København

Tysk præcision – dansk elegance

Bolig

Udsigten

Vifteform med udsigt

Ungdomsbolig

Via University College

Rationelle ungdomsboliger i fin gårdstruktur

Shoppingcenter

Waves

Waves – nyt liv til Hundige Storcenter

Domicil

Wrist Group

L-formet domicil i elegant beton