Skattecenter Haderslev

:
april 2010

Det nye skattecenter er udstyret med en stærk facade i hvide afsyrede elementer fra Ambercon A/S. De klare linjer brydes af de tilsyneladende usystematisk placerede vinduer.

Vue over husets luftige kantine, der er smagfuldt indrettet med et varierende møblement fra Four Design. De kæmpestore glaspartier er leveret af Glasalu A/S og monteret i ét stykke.

Billedkunstner Peter Holst Henckel er manden bag de store grafikker – her er det venteområdet i foyeren, som har fået en baggrund i Skats gule logofarve, der indikerer, at besøgende borgere er ankommet det rigtige sted. De mørke silhuetter skaber dybde i det store maleri.

Et af de vigtigste krav til det færdige byggeri var gode lydforhold. Ege Compact-gulvtæpperne med filtbagside fra A10 Tæpper A/S reducerer støjgener i kontormiljøerne, som er et fleksibelt miks af større og mindre lokaler.

previous next

Skatten i moderne version

Det nye skattecenter på Haderslev Havn hamrer en pæl gennem Skats image som støvet institution

Byggefakta

Skattecenter Haderslev
Christian X's Vej 22
6100 Haderslev
Danmark

Bygherre:
KPC Herning A/S
Bygherrerådgiver:
Bascon A/S
Arkitekt:
Friis & Moltke A/S
Totalentreprenør:
KPC Herning A/S
Ingeniør:
Bascon A/S
Areal:
5440 kvm.
Byggesum: 
120 mio. kr.
Byggeperiode:
oktober 2008 - december 2009

Skattecenter. Bare ordet er nok til at bringe følelser op i de fleste. Måske skaber det associationer til noget tungt og støvet. Men ikke i Haderslev. Her har Skat netop indviet sine nye lokaliteter med brugervenligheden i fokus. Byggeriet er placeret på Haderslevs havneområde, hvor visionen er at skabe liv på havnefronten og samhørighed med den øvrige by.

Førstehåndsindtrykket af kontorbyggeriet er stærkt og enkelt. Rundt om hjørnet strækker bygningen sig med sine lyse facader og klare linjer, som gør det let at orientere sig mod indgangen, der gennem store glaspartier giver kig til den centrale foyer. Facadepartiet i glas er leveret af Glasalu A/S og udført i deres Box-system med skydedøre og bagvedstående vindfang i System Fenster og skydedørsautomatik fra Tormax.

Klar udformning

- Det stringente udtryk skal
under­strege Skats image som en moderne, seriøs og serviceorienteret arbejdsplads, hvilket understreges af den præcise og klare facadeudformning. Men vi har også tilsat en række legende elementer i form af facetterede knæk og umiddelbare usystematiske placeringer af de mange vinduer, lyder det fra arkitekt Thomas Ushus, Friis og Moltke A/S.

Byggeriet er pælefunderet og opført af præfabrikerede beton­elementer med hvide afsyrede facader med affasninger, der tilfører et elegant udtryk. Ambercon A/S har leveret alle betonelementer, inklusive indervægge, dæk og facadedele til skattecentret. Bascon A/S har forestået projektering af pælefundering og betonelementerne i tæt samarbejde med leverandøren.

Kantine i tre etager

Som et stort J er byggeriet centreret omkring et trippelhøjt atrium, der udgør skattecentrets kantine, og som åbnes op mod udsigten gennem den kæmpestore glasfacade.

- Kantinen er blevet flot, og er allerede et naturligt samlingspunkt. Eftersom medarbejderne er samlet her fra to forskellige adresser, har det været meget vigtigt for det sociale at have nogle gode fællesarealer, hvor vi kan mødes og blive rystet godt sammen. Nu glæder vi os bare til sommer, hvor vi kan åbne dørene og tage terrassen udenfor i brug, siger Pia Donslund, flytte- og indretningskoordinator hos Skat med henvisning til den knapt 600 kvm store træterrasse med udsigt til havnen.

Kantinens tre etager høje glasfacade blev monteret i ét stykke med hjælp fra en kran. Det er Glasalu A/S, der har leveret facadepartiet, som er udført i deres Box-system, aflastet på bagvedstående stålramme. 12 stk. Millennium Røgopluk er monteret i facaden med motorer fra K.K. Consult ApS. Arbejdet er udført med skjult ledningsføring.

Indendørs er kantinen indrettet med nye, moderne møbler fra Four Design i et douce farvemiks, og møblementet er brudt med høje borde og barstole placeret mellem de almindelige borde og stole. Det orangerøde trappetårn midt i rummet binder alle etagerne sammen, og oven over hovederne på os svæver to mødelokaler i glas ud i rummet.

God akustik

I forhold til kantinens volumen, er her forbavsende tyst:

- Lyden har været et stort fokuspunkt, og det har blandt andet stillet store krav til de tekniske installationer. Der er indlagt et ekstra lag gips i gipsvæggene, og her i kantinen er der opsat 200 kvm lydabsorberende vægge, fortæller byggeleder John Schwarz fra KPC Herning A/S.

Og resultatet er da også blevet derefter:

- En god lyd var vores allervigtigste krav. Og det er faktisk også dét, som vi i dag er allermest tilfredse med, siger Pia Donslund.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2010 nr. 1

Uddannelsescenter

AMU Center Fyn

AMU Center med egen køreskole

Forskningscenter

Cobis

Troldmandens værksted

Distributionscenter

Dansk Supermarked

Lager og landskab i storskala

Kontorhus

Den Nye Tobaksfabrik

Tobaksfabrikken gløder påny

Kontorhus

Fairway House

Finale i Golfparken

Plejecenter og genoptræning

Hejmdal - Kræftpatienternes Hus

Storsindet og komplekst værk af Gehry

Plejecenter og genoptræning

Hospicegården Filadelfia

Det sidste hjem med hjerte og omhu

Domicil

Jysk

Udvidelse på Jysk

Bolig

Lyngby Søpark

Naturvenlige og kontrastrige boligblokke

Kontorhus

Odense Nye Silopakhus

Kontorer i historisk pakhus

Domicil

Prent Thermoforming

Solid uden at være bastant

Kontorhus

Punkthusene

Rum for viderekomne

Hospital

Regionshospitalet Holstebro

Renovering omkring et flygel

Kontorhus

Ring 3 OfficePark

Nye perler på motorringen

Sport

Rødovre Skøjte Arena

Sportshal i to etager

Offentlige kontorer

Skattecenter Haderslev

Skatten i moderne version

Bolig og kontor

Søhuset

Urban facadearkitektur i Silkeborg

Bilhus

Terminalen København

Tysk præcision – dansk elegance

Bolig

Udsigten

Vifteform med udsigt

Ungdomsbolig

Via University College

Rationelle ungdomsboliger i fin gårdstruktur

Shoppingcenter

Waves

Waves – nyt liv til Hundige Storcenter

Domicil

Wrist Group

L-formet domicil i elegant beton