Sankelmarksgade

:
januar 2015

Den smukke facade mod Danmarksgade er nænsomt sandblæst og renoveret. På facaden kan man læse, at Aalborg kommune har præmieret ombygningen.

I salen, hvor eleverne modtog deres svendebrev, er der indrettet fællesrum med projektor og lydanlæg i loftet. De nye vinduer er specialfremstillede i aluminium og træ.

De gamle klasseværelser er omdannet til 108 ungdomsboliger, der alle er forskellige. Nogle har hems, andre har fritliggende bjælker.

previous next

Ombygning med respekt for historien

Klasseværelserne på den gamle maskinmesterskole i Aalborg er blevet ombygget til ungdomsboliger med respekt for den oprindelige arkitektur

Byggefakta

Sankelmarksgade
sankelmarksgade 3
9000 Aalborg
Danmark

Bygherre:
Boligselskabet af 1951
Totalrådgiver:
Kærsgaard & Andersen A/S
Hovedentreprenør:
Bodilsen Totalbyg A/S
Ingeniør:
Kærsgaard & Andersen A/S
Areal:
5000 kvm.
Byggesum: 
100 mio. kr.
Byggeperiode:
oktober 2012 - Februar 2014

Aalborg har forvandlet sig fra en traditionel industriby til en moderne uddannelsesby. Siden 2010 er den udvikling blevet fulgt op af et sandt byggeboom af ungdomsboliger i byen.

Et af de mest spændende projekter er ombygningen af den gamle maskinmesterskole i Sankelmarksgade til 108 ungdomsboliger. Bygherren er Boligselskabet af 1951, der i dag er en del af Plus Bolig.

- Vi er utroligt glade for det færdige resultat. Det er en talentfuld ombygning, og den er sket med respekt for historien, siger teamleder Peter A. Pedersen fra Plus Bolig, mens han viser rundt i det store bygningskompleks. Det har facade mod både Sankelmarksgade og Danmarksgade, og det hele bindes sammen af en tværgående bygning.

Facaden mod Danmarksgade er en af Aalborgs smukkeste, og samtidig er det spændende at lade øjnene gå på opdagelse, for den indeholder informationer om bygningens oprindelse og uddannelsesinstitutioner, som den har rummet siden opførelsen i 1881.

Renovering med respekt

Byggeleder Per Hansen fra Bodilsen Totalbyg A/S betegner da også facaden mod Danmarksgade som det mest bevaringsværdige i hele bygningskomplekset. Så den blev nænsomt sandblæst og restaureret.

- Men vi renoverede nu det hele med stor respekt, om end bygningen ikke er kategoriseret som bevaringsværdig, siger han.

En serie vægmalerier fortæller historien om de mange år, hvor der var teknisk skole på stedet. Hammer, murerske og ambolt giver et indtryk af de fag, som der blev undervist i.

- Vi dækkede malerierne af, mens vi arbejdede i bygningen, men jeg vil ikke sige, at det gjorde vores arbejde sværere, siger Per Hansen.

For ham var det en langt større udfordring, at originaltegningerne ikke længere fandtes.

- Der var konstruktioner i bygningen, som vi først kunne se, da vi begyndte at bryde ned. Så det gav os nogle udfordringer, forklarer han.

Til tiden

Da der var mest aktivitet på byggepladsen, var man oppe på 60 håndværkere. Det var mange på et relativt lille areal, og Per Hansen betegner da også de logistiske udfordringer som de absolut største.

- Vi skulle have nedbrydningsmaterialer ud og byggematerialer ind. Det var ikke let lige midt i Aalborg. Jeg ville gerne have haft Sankelmarksgade lukket under byggeriet, men vi måtte nøjes med en ensretning, så vi kunne bruge fortovet og halvdelen af vejen, siger han.

Trods udfordringerne lykkedes det at færdiggøre ombygningen til tiden. Faktisk lige på klokkeslæt.

- Men det var også nødvendigt. Der var rift om boligerne, og de unge stod klar til at flytte ind. Vi kunne ikke være blevet der ti minutter længere, siger Per Hansen.

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2014 nr. 6

Hotel og konference

Aalborg Airport Hotel

Lufthavnshotel med kontorfaciliteter

Uddannelsescenter

C.F. Tietgen Boksen

Handelsskolen. der blev multiaktiv

Uddannelsescenter

Campus Vejle

Undervisningsrum med et råt præg

Sport

DGI-Huset

Idrætshus i ny, åben version

Hospital

DNU

Logistik på højt plan

Bolig

Fladstrandsparken

Træhuse med grøn fremtidssikring

Butikscenter

Frederiksborgcentret

Multihus med vokseværk

Ungdomsbolig

Grådyb Kollegiet

Kollegie-tårn med panoramisk udsyn

Bolig

Henriksholm

Familieliv tæt på naturen

Bolig og butik

Kulturhavn Gilleleje

Kulturhavn Gilleleje - en by i byen

Forsyningsanlæg

Nordvand

Miljørigtig og robust

Bolig

Ringgården

Identiteten genstartet i Ringgårdens første afdeling

Ungdomsbolig

Sankelmarksgade

Ombygning med respekt for historien

Uddannelsescenter

Syddansk Universitetsbibliotek

Fremtidens universitetsbibliotek på plads på SDU

Bolig

Sønderparken

Gamle boligblokke i ny indpakning