Syddansk Universitetsbibliotek

:
december 2014

SDUs bibliotek har ikke mindre end 24 hyldekilometer bøger og tidsskrifter. De fleste er i fremtiden forvist til kælderen, men nogle af dem vi fortsat stå frit fremme g til fri afbenyttelse for brugerne af universitetsbiblioteket.

EFG Bondo A/S har leveret sofaer og stole til lounge-områderne samt regulerbare stole i studiemiljøerne.

Det nye universitetsbibliotek fremstår lyst og indbydende, således at brugerne føler sig velkomne når træder indenfor.

previous next

Fremtidens universitetsbibliotek på plads på SDU

På Syddansk Universitet i Odense kan de studerende i fremtiden søge informationer ad elektronisk vej. Målet er at yde brugerne den optimale service

Byggefakta

Syddansk Universitetsbibliotek
Campusvej 55
5230 Odense M
Danmark

Bygherre:
Bygningsstyrelsen
Arkitekt:
Dall & Lindhardtsen A/S
Ingeniør:
OBH Rådg. Ingeniører A/S
Andre aktører:
Deko Loft + Væg P/S, EFG Bondo A/S
Areal:
8350 kvm.
Byggesum: 
82 mio. kr.
Byggeperiode:
november 2012 - september 2014

Et bibliotek uden bøger. Det er hvad fremtidens studerende og andre brugere af biblioteket på SDU i Odense i fremtiden i stigende grad skal vænne sig til.

For bibliotekets imponerende samling af bøger, tidsskrifter med videre, der ellers tilsammen fylder imponerende 24 hyldekilometer, er delvist forvist til kælderen i det imponerende nye bibliotek, der blev taget i brug i efteråret 2014.

Projektet omfatter en gennemgribende renovering af det eksisterende bibliotek på cirka 7.000 kvm samt tilføjelse af en ny etage på de eksisterende bygninger, i alt 1.350 kvm.

Projektet er udført som en storentreprise, med virksomheden Dall & Lindhardtsen A/S som arkitekt såvel som totalrådgiver på hele byggeprojektet. En virksomhed som er ganske bekendt med SDU i Odense idet virksomheden tidligere har stået i spidsen for byggeprojektet for Institut for Idræt & Biomekanik på SDU og for øjeblikket, som en del af konsortiet Medie OUH I/S, der arbejder med projekteringen for Nyt Sundhedsvidenskabeligt Fakultet.

Plads til fordybelse

Renoveringen af universitetsbiblioteket tager højde for, at studerende i dag i langt højere grad benytter sig af uddannelsesstedets faciliteter end det tidligere var tilfældet. Således kan man glemme alt om billedet af den ensomme studerende, der sidder fordybet over bøgerne i al ensomhed på kollegieværelset.

I dag foregår det i fællesskab med kammeraterne på universitetets område. Det nye bibliotek har således etableret tre såkaldte studiezoner, der er åbent for de studerende i samtlige af døgnets 24 timer.

Dertil kommer, at syv områder er indrettet til specifikke fagmiljøer, ligesom der er flere fællesområder og adgang til et stort IT-lokale, der kan anvendes til såvel vejledning som undervisning.

Alt i alt et hus, der indrettet til at understøtte den indlæring, der praktiseres på landets uddannelsessteder, hvor der ikke mindst er lagt vægt på den projektbaserede indlæring.

Nye lokaler

Antallet af studerende er støt stigende, også på SDU, der har ikke mindre end 20.000 studerende. Ingen tvivl om, at der vil blive gjort flittigt brug af de nye faciliteter i fremtiden.

Således er der blevet indrettet 20 nye undervisningslokaler på området i forbindelse med renoveringen. De 1.350 nye kvadratmetre, der er opført som ny anden sal på biblioteksbygningen skal i fremtiden rumme bibliotekets administration.

- Projektet er gennemført med henblik på rokering af bibliotek og etablering af nye kontorfaciliteter samt 20 nye, centralt placerede holdlokaler, fortæller projekteringsleder Christian Kloch, Dall & Lindhardtsen A/S.

- Omstruktureringen af biblioteket tager udgangspunkt i brugerworkshops og registrerede faktuelle behov og funktioner. Med dette byggeri er der etableret nye muligheder for universitetets basisfaciliteter, den pædagogiske ramme og bibliotekets administration, så brugerne af biblioteket får adgang til den ønskede information gennem let tilgængeligt materiale i elektronisk form, fra åbne hylder eller levering fra afdelinger og fjernarkiver.

Velindrettet med omtanke

Det nye bibliotek fremstår lyst og indbydende i såvel nybyggeri som i de øvrige renoverede afsnit.

Taastrup-virksomheden Deko Loft + Væg P/S har leveret og monteret de glasvægge, man ser rundt omkring i huset.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2014 nr. 6

Hotel og konference

Aalborg Airport Hotel

Lufthavnshotel med kontorfaciliteter

Uddannelsescenter

C.F. Tietgen Boksen

Handelsskolen. der blev multiaktiv

Uddannelsescenter

Campus Vejle

Undervisningsrum med et råt præg

Sport

DGI-Huset

Idrætshus i ny, åben version

Hospital

DNU

Logistik på højt plan

Bolig

Fladstrandsparken

Træhuse med grøn fremtidssikring

Butikscenter

Frederiksborgcentret

Multihus med vokseværk

Ungdomsbolig

Grådyb Kollegiet

Kollegie-tårn med panoramisk udsyn

Bolig

Henriksholm

Familieliv tæt på naturen

Bolig og butik

Kulturhavn Gilleleje

Kulturhavn Gilleleje - en by i byen

Forsyningsanlæg

Nordvand

Miljørigtig og robust

Bolig

Ringgården

Identiteten genstartet i Ringgårdens første afdeling

Ungdomsbolig

Sankelmarksgade

Ombygning med respekt for historien

Uddannelsescenter

Syddansk Universitetsbibliotek

Fremtidens universitetsbibliotek på plads på SDU

Bolig

Sønderparken

Gamle boligblokke i ny indpakning