DNU

:
januar 2015

Logistikbroen til affaldsbygningen fortæller med sin egen æstetik, at hospitalet er på vej til at vokse meget stort og derfor kræver ekstra dimensioner til logistikken.

C- gangen er opført på taget af det eksisterende hospital og er indrettet til transport af affald til affaldsbygningen, men også til kabler, rørpost og andet logistik. Logistiktracéet er i alt 700 meter lang.

At etablere endnu en etage på de eksisterende bygninger har krævet punktvis forstærkning af søjler og ny placering af ventilationsafkast under C-gangens nye gulvkonstruktion. Gulvbelægningen er en særlig robust løsning, der også tåler høje temperaturer.

previous next

Logistik på højt plan

Midt i den store byggeplads rejser nye bygninger sig og nye vejføringer klarer infrastrukturen omkring hospitalet. I kølvandet følger en forbedret logistik på flere skalatrin

Byggefakta

DNU
Brendstrupgårdsvej 100
8200 Aarhus N
Danmark

Bygherre:
Region Midtjylland
Arkitekt:
Rådgivergruppen DNU I/S
Hovedentreprenør:
Hoffmann A/S
Ingeniør:
Rådgivergruppen DNU I/S
Areal:
8200 kvm.
Byggesum: 
106 mio. kr.
Byggeperiode:
juni 2013 - november 2014

Det eksisterede Skejby Sygehus udbygges og renoveres. I dag er hospitalet på 160.000 kvm og 250.000 nye kvm er undervejs. 50.000 kvm af den eksisterende bygningsmasse bliver renoveret.

For at få logistikken for de mange bygningskroppe til at fungere optimalt integreret i sammenhæng, er et nyt logistiktracé netop blevet etableret som en intern trafikåre mellem nye og eksisterende bygninger. Ovenpå de røde teglbygninger i to etager fra 1980’erne, er C-gangen placeret i lette materialer, der dog passer fint ind i helheden. Det 700 meter lange tracé følger den eksisterende bygningskrop og slutter med en brokonstruktion til en nyopført affaldsbygning. Logistiktracéet skal anvendes til transport af affald, vasketøj og andet der køres rundt på hospitalet, men også til rørpost og diverse kabler.

Bygningsmæssig integration

Det er, som at komme ind i hospitalets ringvej, at besøge C-gangen, og så er bygningen endda ikke taget i brug. Projektleder Anders Blichfeldt fra Hoffmann A/S viser begejstret rundt i den næsten færdige bygning. Bygningsdelens egen logistik er ved at falde på plads med forlængelsen af elevatorer og trapper til denne, øverste etage og etableringen af en ny vareelevator, sammenkobling af rørpost anlæg…

For entreprenørerne har projektet på mange måder været en logistisk udfordring fordi C-gangen ligger midt i hospitalet, og byggepladsen befinder sig oven på en eksisterende bygning. Der har været mange hensyn at tage og en kompliceret adgang til især facaderne. Hoffmann A/S har allerede en del erfaring i at arbejde med udvidelse og renovering af eksisterende hospitalsbyggeri andre steder i landet og den ekspertise er nu til stor gavn. Anders Blichfeldt fortæller, at særligt et positivt samarbejde med Rådgivergruppen DNU’s erfarne medarbejdere har været en stor force.

Lette konstruktioner

At etablere endnu en etage på de eksisterende bygninger har krævet punktvis forstærkning af søjler og ny placering af ventilationsafkast under C-gangens nye gulvkonstruktion. Gulvbelægningen er en særlig robust løsning, der også tåler høje temperaturer (9 mm polyurethan) og fremstår arkitektonisk, som en rolig flade. Væggene er opført i lette sandwich elementer, som Raunstrup A/S har leveret og monteret med BMS mobilkran. Raunstrup A/S har haft apteringsentreprisen og har desuden monteret de perforerede facadeplader, vinduer og i kontorerne har firmaet udført tømreropgaverne omkring vægge, glasvægge, lofter og døre. Aarhusfirmaet Raunstup A/S har bl.a. netop fået hovedentreprisen til en kommende sterilcentral til DNU og har arbejdet fast på DNU siden 2008.

På de 700 meter logistiktracé er der mange detaljer, der beskriver det grundige forarbejde, der er gået forud byggeriet. Selvom der i høj grad er tale om en ‘trafikåre’ er det også en arbejdsplads og akustikken, dagslysmængden og indeklimaet er der taget meget hensyn til. Trapezpladerne i loftet er perforeret og sikrer derved en afdæmpet akustik i det ellers ‘hårde’ rum. Trapez Montage ApS har leveret de trapezformede stålplader, der ovenover er isoleret og dækket med tagpap.

Logistikbroen

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2014 nr. 6

Hotel og konference

Aalborg Airport Hotel

Lufthavnshotel med kontorfaciliteter

Uddannelsescenter

C.F. Tietgen Boksen

Handelsskolen. der blev multiaktiv

Uddannelsescenter

Campus Vejle

Undervisningsrum med et råt præg

Sport

DGI-Huset

Idrætshus i ny, åben version

Hospital

DNU

Logistik på højt plan

Bolig

Fladstrandsparken

Træhuse med grøn fremtidssikring

Butikscenter

Frederiksborgcentret

Multihus med vokseværk

Ungdomsbolig

Grådyb Kollegiet

Kollegie-tårn med panoramisk udsyn

Bolig

Henriksholm

Familieliv tæt på naturen

Bolig og butik

Kulturhavn Gilleleje

Kulturhavn Gilleleje - en by i byen

Forsyningsanlæg

Nordvand

Miljørigtig og robust

Bolig

Ringgården

Identiteten genstartet i Ringgårdens første afdeling

Ungdomsbolig

Sankelmarksgade

Ombygning med respekt for historien

Uddannelsescenter

Syddansk Universitetsbibliotek

Fremtidens universitetsbibliotek på plads på SDU

Bolig

Sønderparken

Gamle boligblokke i ny indpakning