Kulturhavn Gilleleje

:
januar 2015

Kulturhavn Gilleleje står nu klar med 1. etape, der bl.a. rummer boliger og dagligvarebutikker.

Det er Skovhus Architects A/S, der har samlet ideer og synspunkter fra borgere, politikere og kulturinstitutioner og omsat det hele til Kulturhavn Gilleleje.

Seks boliger er med i 1. etape. Flere følger med resten af byggeriet.

Kulturhavn Gilleleje står nu klar med 1. etape, der bl.a. rummer boliger og dagligvarebutikker.

previous next

Kulturhavn Gilleleje - en by i byen

Første etape af Kulturhavn Gilleleje står klar med butikker, boliger og sundhedscenter

Byggefakta

Kulturhavn Gilleleje
Peter Fjelstrup Vej 1
3250 Gilleleje
Danmark

Bygherre:
Kulturhavn Gilleleje A/S, Innovator A/S
Bygherrerådgiver:
Momentum Research & Development ApS
Arkitekt:
Skovhus Architects A/S
Totalentreprenør:
Stender Entreprise A/S
Ingeniør:
Arne Elkjær A/S
Areal:
5000 kvm.
Byggesum: 
50 mio. kr.
Byggeperiode:
september 2013 - september 2014

Kulturhavn Gilleleje opføres i
tre etaper. Første etape er nu bygget og tæller daglig­varebutikker, sundhedscenter, servicearealer og boliger. Etape 2 følger trop med bibliotek, biograf, Musikscene og Cafe og museum efterfulgt af etape 3, der indeholder torvemarked og flere ejerboliger.

Projektet forventes at stå endelig opført i 2016 og bliver til den tid nærmest en by i byen. Intentionen er at skabe fornyelse til bykernen i Gilleleje. Kulturhavn Gilleleje skal med det rette miks af butikker og kulturtilbud, give besøgende og handlende mulighed for at opleve Gilleleje som en sammenhængende by fra Kystvejen helt til havnefronten.

Boliger på toppen

De kommende boliger ligger på anden sal af Kulturhavn Gillelejes første etape. Dagligvarebutikker, bank og ejendomsmægler i stueplan, sundhedshus og tandlægeklinik på første sal. Sammenlagt er første etape på ca. 5.000 kvm.

Skovhus Architects, der har tegnet Kulturhavn Gilleleje, har skabt en moderne bebyggelse med klassiske elementer med respekt for områdets eksisterende bebyggelse og byens unikke stemning.

Integration og dialog

At Kulturhavn Gilleje er et sammensat byggeri – en by i byen – har gjort processen yderst levende og spændende. Arkitekt og indehaver af Skovhus Architects, Kim Skovhus, siger da også selv, at han som arkitekt mere har været proces-arkitekt.

- Vi er tæt på, at arkitekturen ikke er arkitektur, som vi kender det. Byggeriet er en samling af tanker og ideer fra mange mennesker og ikke et postulat fra én enkelt. Processen har været mere væsentlig end selve arkitekturen som et statement.

Skovhus Architects har i samarbejde med Kulturhavn Gilleleje gennem det seneste år været igennem en proces med stor bruger inddragelse. Alle kulturarbejdende foreninger, museet, Biblioteket, Kommunen, Kulturhavn Gilleleje og Momentum, har sammen med Skovhus Architects udviklet et spændende Kulturhus, der igennem den tålmodige proces, er vel forankret i det lokale Kulturliv.

Der har været holdt mange borgermøder og alle borgere har været inviteret til at deltage i workshops i forhold til alle tre etaper, som Skovhus Architects er arkitekt på.

- Der har været en kæmpe dialog omkring denne bydel. Min rolle har været at lytte og prøve at implementere mange menneskers synspunkter og samle dem i en form. Vi har arbejdet med begrebet fællesskab – at skabe et rum, som alle kan bruge, hvor vi inviterer og integrerer i stedet for at blokere med byggeriet. Her skal skabes en plads, hvor mennesker kan komme og læse deres avis i 10 min eller blive i tre timer, hvis de ønsker det. Kulturhavnen skal være en integration af Gilleleje, siger Kim Skovhus, der fortæller, at han aldrig tidligere har holdt så mange møder før i en byggesag.

Lokale kræfter

Et andet væsentligt element i byggeriet har været at gøre brug af så mange lokale håndværkere, som muligt.

- Der har været meget fokus på at lokale i området fik mulighed for at afgive tilbud, fortæller direktør Torben Molme fra Stender Entreprise, der har været totalentreprenør på første etape.

For Stender Entreprise har byggeriet været en anderledes måde at arbejde på. Selvom, der har været en bygherre at referere til, har de 12 selvstændige eje/lejemål i første etape været udført som 12 afleveringer i stedet for en samlet.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2014 nr. 6

Hotel og konference

Aalborg Airport Hotel

Lufthavnshotel med kontorfaciliteter

Uddannelsescenter

C.F. Tietgen Boksen

Handelsskolen. der blev multiaktiv

Uddannelsescenter

Campus Vejle

Undervisningsrum med et råt præg

Sport

DGI-Huset

Idrætshus i ny, åben version

Hospital

DNU

Logistik på højt plan

Bolig

Fladstrandsparken

Træhuse med grøn fremtidssikring

Butikscenter

Frederiksborgcentret

Multihus med vokseværk

Ungdomsbolig

Grådyb Kollegiet

Kollegie-tårn med panoramisk udsyn

Bolig

Henriksholm

Familieliv tæt på naturen

Bolig og butik

Kulturhavn Gilleleje

Kulturhavn Gilleleje - en by i byen

Forsyningsanlæg

Nordvand

Miljørigtig og robust

Bolig

Ringgården

Identiteten genstartet i Ringgårdens første afdeling

Ungdomsbolig

Sankelmarksgade

Ombygning med respekt for historien

Uddannelsescenter

Syddansk Universitetsbibliotek

Fremtidens universitetsbibliotek på plads på SDU

Bolig

Sønderparken

Gamle boligblokke i ny indpakning