Grådyb Kollegiet

:
december 2014

Grådyb Kollegiet er et spektakulært syn på Tovværksgrunden i Esbjerg, der stræber hele 30 meter opad med et karakterfuldt udtryk.

Her fra fællesrummet får man et godt indtryk af den panoramiske udsigt ud over Esbjerg havn.

previous next

Kollegie-tårn med panoramisk udsyn

Grådyb Kollegiet – det hvide tårn i Esbjerg by med panoramisk udsyn via aflange vinduesbånd er for studerende og elitesportsudøvere

Byggefakta

Grådyb Kollegiet
Tovværksgrunden
6700 Esbjerg
Danmark

Bygherre:
Boligforeningen Ungdomsbo
Bygherrerådgiver:
Kuben Management A/S
Arkitekt:
Cebra a/s
Ingeniør:
LB Consult ApS
Areal:
2724 kvm.
Byggesum: 
50 mio. kr.
Byggeperiode:
juni 2013 - august 2014

Det nye Grådyb Kollegiet er noget, man lægger mærke til, når man kommer kørende inde nordvestligt fra Sædding eller Hjerting mod centrum – her vil man ikke kunne undgå at lægge mærke til den spektakulære bygning, der er skudt op på den gamle Tovværksgrund – hvor Esbjerg Tovværksfabrik tidligere havde hjemme. Her ligger kollegiet side om side med Rybners Gymnasium og tæt på biograf og svømme-badeland.

Med sine 11 etager og en speciel hvid facade bliver boligforeningen Ungdomsbos kollegiebyggeri Esbjergs højeste beboelsesejendom inde i Esbjerg by med udsigt over Ho Bugt, havnen, Fanø og store dele af byen. Byens eneste andre højhuse er de to boligblokke Mølleparken i det nærliggende byområde Gesing.

Iøjnefaldende ikon

I alt rummer den høje bygning 57 boliger på 45,0 – 49,8 kvm. 47 af boligerne er etværelses, hvoraf en del kan slåes sammen til 2-rumsboliger, mens 10 boliger er halvandetværelses. Den øverste del af den godt 36 meter høje bygning er samtidig afsat til sportstalenter til Esbjerg Sports College, hvor talenter indenfor de syv største sportsgrene kan bo.

- Vores tanke har på den ene side været at designe en iøjnefaldende ikon, der udtrykker energi og vitalitet uden at være visuelt påtrængende eller forringe husets kvaliteter. På den anden side til at organisere bygningens funktioner på en sådan måde, at de opfylder de krav af varierende brugergrupper og udnytte de kvaliteter af tårnets volumen optimalt, fortæller Mikkel Frost sagsarkitekt fra Cebra Arkitekter, der har tegnet huset.

Horisonten og sidevind er karakteristiske for Vadehavsregionen på den danske vestkyst, og det flade landskab tegner en vandret linje gennem synsfeltet, hvor en relativt lav vegetation efterligner denne retning – formet af vinden fra havet.

Ved at vinkle bygningens vinduer i aflange parallelogrammer de vandrette linjer forstærkes illusionen af dynamik og sidevind og de aflange vinduer i vinduesbånd giver det bedst mulige udsyn – det skaber faktisk næsten en panoramisk virkning. Det skaber samtidig optimale lysforhold for de enkelte lejligheder, hvor dagslys er jævnt fordelt over hele interiøret, tilføjer Mikkel Frost.

Tæt samarbejde

Det er Kuben Management, der har været bygherrerådgiver for Ungdomsbo omkring projektet:

- Vi har som rådgivere været med til at udvikle projektet helt fra idéfasen med en bygherre, der har spillet en aktiv rolle i projektudviklingen. Netop i kraft heraf har det været muligt at få taget stilling til byggeriets overordnede rammer meget tidligt, hvilket har været en stor fordel. Vi har forestået arkitektkonkurrencen og stået for såvel program- og idebeskrivelsen samt afholdelse af projektkonkurrencen og været sekretariatet for dommerkomiteen. Dertil kommer, at Kuben management også har været økonomisk rådgiver og forestået udarbejdelse af anlægsbudget og finansiering heraf. Alle de fem bud vi fik indsendt til bedømmelse ramte rigtig godt i forhold til, hvad der var tænkt med projektet, siger Kurt Bech, regionsdirektør for Kuben Management.

Særlig brandsikring

Det er LB Consult A/S i Aarhus, der har haft ansvaret for ingeniørrådgivningen på byggeprojektet, lige fra de bærende konstruktioner og statik til brandsikring, tilsyn og byggeledelse.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2014 nr. 6

Hotel og konference

Aalborg Airport Hotel

Lufthavnshotel med kontorfaciliteter

Uddannelsescenter

C.F. Tietgen Boksen

Handelsskolen. der blev multiaktiv

Uddannelsescenter

Campus Vejle

Undervisningsrum med et råt præg

Sport

DGI-Huset

Idrætshus i ny, åben version

Hospital

DNU

Logistik på højt plan

Bolig

Fladstrandsparken

Træhuse med grøn fremtidssikring

Butikscenter

Frederiksborgcentret

Multihus med vokseværk

Ungdomsbolig

Grådyb Kollegiet

Kollegie-tårn med panoramisk udsyn

Bolig

Henriksholm

Familieliv tæt på naturen

Bolig og butik

Kulturhavn Gilleleje

Kulturhavn Gilleleje - en by i byen

Forsyningsanlæg

Nordvand

Miljørigtig og robust

Bolig

Ringgården

Identiteten genstartet i Ringgårdens første afdeling

Ungdomsbolig

Sankelmarksgade

Ombygning med respekt for historien

Uddannelsescenter

Syddansk Universitetsbibliotek

Fremtidens universitetsbibliotek på plads på SDU

Bolig

Sønderparken

Gamle boligblokke i ny indpakning