DTU Skylab – Bygning 374

:
oktober 2020
DTU Skylab – facade

Det nye Skylab tager tråden op fra det oprindelige Skylabs industrielle kassearkitektur og stabler fire nye kasser ovenpå, der forskyder sig i både plan og snit. Foto: Niels Nygaard

DTU Skylab – developer floor

Det centrale rum i Skylab er ”developer floor”, hvor der kan bygges endog meget store prototyper. Fra rummet er der kig til de fleste af husets møderum, laboratorier m.m. Foto: Niels Nygaard

DTU Skylab – interiør

Arkitektonisk er huset holdt i en rå, industriel stil med synlige installationer og epoxybelagte gulve. Det gør det også nemmere i praksis, hvis der skal bygges om, eller rum skal ændre funktion. Foto: Niels Nygaard

previous next

Kreativ kassetænkning

Med et mere end fordoblet areal og mange nye faciliteter er DTU’s dynamiske innovationshub Skylab blevet væsentligt opgraderet efter kun få års drift

Byggefakta

DTU Skylab – Bygning 374
Diplomvej, Bygning 374
2800 Kongens Lyngby
Danmark

Bygherre:
Danmarks Tekniske Universitet
Bygherrerådgiver:
Mtre ApS
Arkitekt:
Rørbæk & Møller Arkitekter ApS
Hovedentreprenør:
NHH A/S
Ingeniør:
EKJ Rådgivende Ingeniører A/S
Andre aktører:
Bogl ApS
Areal:
3000 kvm.
Byggesum: 
99 mio. kr.
Byggeperiode:
april 2019 - august 2020

DTU’s innovationshub, DTU Skylab, har siden indvielsen i 2014 været en kæmpe succes for det tekniske universitet. Det oprindelige Skylab, der er tegnet af Juul Frost Arkitekter, var et transformationsprojekt, der omdannede en af campusområdets gamle værkstedshaller til en 2.000 kvm stor multifunktionel og fleksibel bygning med prototypeværksted, laboratorium, kontorfaciliteter og lokaler til kurser og workshops.

Det nye projekt, der er muliggjort gennem en donation på 80 mio. kr. fra Den A. P. Møllerske Støttefond, udvider Skylab med ekstra 3.000 kvm. En ny projekthal med 13 meter til loftet og en stor port giver mulighed for at lave store prototyper. Andre typer udviklingsprojekter kan desuden udføres i de forskellige laboratorier, 3D-print lab og værksteder. Det nye hus rummer også et væld af arbejdsområder, mødelokaler, en café og en multifunktionel ”Arena”.

Skylab er ikke tilknyttet et bestemt institut, men er DTU’s flagskib for tværfaglig innovation og entreprenørskab, og succesen har været så stor, at stedet på få er vokset ud af sine oprindelige rammer. Hvor stedet tidligere især henvendte sig til de studerende, er det med det udvidede Skylab tanken i højere grad også at inddrage forskere og virksomheder.

Kasse på kasse

DTU i Lundtofte er opført i perioden 1961-74 og planlagt af arkitektparret Eva og Niels Koppel, mens landskabsarkitekterne Edith og Ole Nørgaard stod for landskabet. Grundelementet var de såkaldte ”normalhuse” i gule mursten med sorte træelementer, der var placeret i fire kvadranter omkring to gennemgående akser med grønne områder imellem.

– Normalhusene, eller 100 meter husene, ligger i en stringent struktur i landskabet med nogle specialhuse, typisk store, flade kasser af industriel karakter, der rummer værksteder og lignende ind imellem. Det oprindelige Skylab er sådan en metalbeklædt, kasseformet bygning. Hvor studielivet tidligere foregik inde i husene, handler det i dag mere om at få åbnet de nye bygninger op – at skabe et aktivt campusliv, hvor inde og ude smelter sammen, og hvor du møder mennesker, når du bevæger dig fra A til B. Vi har taget afsæt i specialhusene og lavet en moderne fortolkning af dem ved at stable flere kasser ovenpå den eksisterende – farvesat i sorte og gyldne farver, der refererer til DTU samtidig med, at de antyder noget legende, fortæller Anders Wesley Hansen, der er partner i Rørbæk & Møller Arkitekter A/S, som har været arkitekt på det nye Skylab.

Levende organisme

De fire nye kasser har tilføjet mange nye funktioner og et nyt indgangsparti, der ligger en etage over den oprindelige indgang. Fra indgangen er der adgang til den nye café, som er åben for alle, og der er kig ned til den store projekthal eller ”developer floor”, der ligger i niveau med den oprindelige stueetage.

– Der er en særlig ”vibe” i Skylab. Det er som en levende organisme, der fungerer 24/7 med meget begejstrede mennesker, der skaber nye idéer og nye prototyper – man ved aldrig, hvad der sker næste dag. Jeg tror grunden til Skylabs succes er, at de har kunnet skabe det her særlige miljø. Derfor har vi set det som vores opgave at få den stemning og identitet med over i det nye hus. Den gamle bygning bestod grundlæggende af et stort dansegulv og et stort indskudt dæk, hvor man kunne udfolde sig, siger Anders Wesley Hansen.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2020 nr. 4

Ungdomsbolig

Cortex Lake

Varierende facader med indspændte altangange

Bolig

Funders

Unik beliggenhed og rustikt materialevalg

Bolig og kontor

Generationernes Hus

Et hus med mange identiteter

Sport

Idrætsbyen

Ny svømmehal med badelandskomfort

Bolig

Laanshøj Allé

Attraktive boliger af den rette støbning

Bolig

Papirtårnet

Papirtårnet i Silkeborg

Uddannelsescenter

Politiskolen i Vejle – Uddannelsescenter Vest (UCV)

Politiskolen II, et teknisk komplekst byggeri

Bolig

Randers Kaserne, Karré 6

Kaserne under forvandling

Bolig

Rolighedsvej

Et grønt åndehul – midt i byen

Bolig

Slagteriet

Fra slagterigrund til boliger

Bolig

Strandhaverne

En stille ø i bolighavet

Bolig

Vimmerbyvej

Astrid Lindgrens kvarter i Silkeborg

Bolig

Ørestad Syd, Byggefelt 1.9

Markante boliger på en smal byggegrund