DTU Skylab – Bygning 374

:
oktober 2020
DTU Skylab – facade

Det nye Skylab tager tråden op fra det oprindelige Skylabs industrielle kassearkitektur og stabler fire nye kasser ovenpå, der forskyder sig i både plan og snit. Foto: Niels Nygaard

DTU Skylab – developer floor

Det centrale rum i Skylab er ”developer floor”, hvor der kan bygges endog meget store prototyper. Fra rummet er der kig til de fleste af husets møderum, laboratorier m.m. Foto: Niels Nygaard

DTU Skylab – interiør

Arkitektonisk er huset holdt i en rå, industriel stil med synlige installationer og epoxybelagte gulve. Det gør det også nemmere i praksis, hvis der skal bygges om, eller rum skal ændre funktion. Foto: Niels Nygaard

previous next

Kreativ kassetænkning

Sider

Byggefakta

DTU Skylab – Bygning 374
Diplomvej, Bygning 374
2800 Kongens Lyngby
Danmark

Bygherre:
Danmarks Tekniske Universitet
Bygherrerådgiver:
Mtre ApS
Arkitekt:
Rørbæk & Møller Arkitekter ApS
Hovedentreprenør:
NHH A/S
Ingeniør:
EKJ Rådgivende Ingeniører A/S
Andre aktører:
Bogl ApS
Areal:
3000 kvm.
Byggesum: 
99 mio. kr.
Byggeperiode:
april 2019 - august 2020

Det nye Skylab er mere komplekst i sin struktur, men åbenheden er bevaret. Uanset hvor man er i huset, er der kig til laboratorier, møderum og fællesområder. Den farvede metalbeklædning fra facaderne fortsætter ind i huset, så den enkelte kasse kan aflæses såvel inde som ude. En vigtig del af huset identitet er, at der skal summe af liv og aktivitet, så den såkaldte Arena, som kan bruges til auditorium, festsal eller udstillingsrum er lagt lidt ud til den ene side, så det ikke er så mærkbart, når salen ikke benyttes.

Stram tidsplan

Ifølge entreprisechef Esben B. Hansen fra hovedentreprenøren N.H. Hansen & Søn A/S, har byggeriet af det nye Skylab været en spændende, men også udfordrende opgave med en særdeles stram tidsplan.

– Jordbunden er ikke så god, så for at kunne optage den store terrænforskel fra du kommer ind i bygningen og skal ned i stueetagen, har vi en del store insitu støbte konstruktioner, bl.a. en støttemur, der blev fyldt op med jord, mens førstesalen er båret af mange brøndfundamenter, der stabiliserer hele bygningen, forklarer Esben B. Hansen.

Huset er grundlæggende en betonkonstruktion, hvor de ydre facader er beklædt med Parocplader med en ydre beklædning af perforerede aluplader. Under byggeriet, der for en stor del foregik i dårligt vejr, var det en udfordring at sikre tætheden i de mange sammenbyggede konstruktioner samt at få de ydre og indre beklædninger til at line præcist op.

– Der dukkede også en del overraskelser op undervejs både konstruktivt og med hensyn til installationerne, da den oprindelige Skylab bygning er gammel og ikke særlig godt dokumenteret. Men det har været spændende at komme igennem DGNB processen. Som entreprenør har vi i den sammenhæng især haft fokus på det procesmæssige samt på kildesortering af affald og eftervisning af akustik og afgasning i det færdige byggeri, siger Esben. B. Hansen.

Skylab er indstillet til bæredygtighedscertifikationen DGNB på Guld niveau, men man sigter til at nå op på Diamant niveau.

Byggeprogram og indretning

Processen med at udvikle det nye Skylab har været lang og med megen inddragelse af brugerne. Arkitektfirmaet Mtre, der sammen med Rambøll har en rammeaftale med DTU, var med til at udvikle indretningen i det oprindelige Skylab.

– Vi har siden været i løbende kontakt med dem, fordi det er sådan et spændende sted, så vi blev engageret til sammen med Skylab at lave byggeprogrammet for det nye byggeri samt stå for indretning og inventar. Vores historik med dem gjorde nemmere for os at forstå deres identitet og i hvilken retning, de gerne vil udvikle sig, fortæller partner i Mtre Anne Sarto.

Ifølge Helle Zimmer Rasmussen fra Mtre, der har arbejdet med byggeprogrammet fra starten af processen, er Skylab et helt særligt sted på DTU.

– Det at have sin egen café i bygningen er ikke noget, man ellers kender på DTU. Tagterrasser er heller ikke noget, man har haft før, så det er med til at gøre Skylab til noget helt specielt – en attraktion og et mødested. Den tætte dialog med Skylab-folkene er også gået igen i indretningsprojektet. Da stedet er så dynamisk, skal indretningen også være det, så vi har tænkt ind i indretningsløsningen, at møbler og inventar skal kunne bruges meget frit, og at de selv skal kunne skabe nye rum og funktionalitet, forklarer Helle Zimmer Rasmussen.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2020 nr. 4

Ungdomsbolig

Cortex Lake

Varierende facader med indspændte altangange

Bolig

Funders

Unik beliggenhed og rustikt materialevalg

Bolig og kontor

Generationernes Hus

Et hus med mange identiteter

Sport

Idrætsbyen

Ny svømmehal med badelandskomfort

Bolig

Laanshøj Allé

Attraktive boliger af den rette støbning

Bolig

Papirtårnet

Papirtårnet i Silkeborg

Uddannelsescenter

Politiskolen i Vejle – Uddannelsescenter Vest (UCV)

Politiskolen II, et teknisk komplekst byggeri

Bolig

Randers Kaserne, Karré 6

Kaserne under forvandling

Bolig

Rolighedsvej

Et grønt åndehul – midt i byen

Bolig

Slagteriet

Fra slagterigrund til boliger

Bolig

Strandhaverne

En stille ø i bolighavet

Bolig

Vimmerbyvej

Astrid Lindgrens kvarter i Silkeborg

Bolig

Ørestad Syd, Byggefelt 1.9

Markante boliger på en smal byggegrund