Slagteriet

:
oktober 2020
Slagteriet - udearealer

Bygningerne varierer i højden og tilbyder boliger fra et til fire værelser.

Slagteriet - badeværelse

På trods af boligernes forskellige størrelser har de alle sammen samme størrelse badeværelse. De er præfabrikerede, og der er gjort klar til vaskesøjle.

Slagteriet - stue

Der er lagt vægt på lysindfaldet i boligerne, så lejlighederne fremstår lyse og venlige.

Slagteriet - altaner

Der har været to bygherrer på slagterigrunden samtidig. Boligerne har et overordnet identisk udtryk og er flettet ind i hinanden.

Slagteriet - facade

KABI Entreprise A/S har været totalentreprenør på Boligselskabet Nordsjællands to bygninger på den gamle slagterigrund midt i Roskilde by. Den ene bygning er hesteskoformet – den anden som et L.

previous next

Fra slagterigrund til boliger

Den gamle slagteriskolegrund i Roskilde er blevet forvandlet fra et slidt industrikompleks til et nyt boligområde

Byggefakta

Slagteriet
Køgevej 4-6
4000 Roskilde
Danmark

Bygherre:
Boligselskabet Sjælland
Arkitekt:
Sweco Danmark A/S, Årstiderne Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
KABI Entreprise A/S
Ingeniør:
Oluf Jørgensen A/S
Areal:
9600 kvm.
Byggesum: 
125 mio. kr.
Byggeperiode:
marts 2019 - september 2020

Igennem mange år har de gamle bygninger på Køgevej midt i Roskilde fået lov til at forfalde og ikke just været et smukt syn i byen. Tidligere husede bygningerne slagteriskole, men Slagteriskolen i Roskilde flyttede i 2011 til en ny og moderne bygning på Maglegårdsvej, og i december 2010 blev det sidste svin slagtet midt i Roskilde – efter 115 år som slagteri. For to år siden blev hovedparten af de gamle bygninger så revet ned, og nu har et nyt boligområde set dagens lys på den 15.000 kvadratmeter store slagterigrund midt i Roskilde by.

Boligselskabet Sjælland, BOSJ og KPC A/S, har samtidig opført boliger på grunden. BOSJ står bag 110 almene boliger, mens KPC A/S har stået for de 80 private boliger, hvoraf det også er besluttet at udleje en del.

Ved første øjekast kan det være svært at skelne, hvilke der er almene, og hvilke der er private, da udtrykket ligger tæt op ad hinanden. Her er fire bygningskroppe, der alle skifter i højder og variationer i facaderne. Der er valgt gule teglsten til samtlige bygninger og vinduespartierne er også de samme. Men byggefelterne har ikke været skarpt adskilt, men flettet ind i hinanden, og dermed ligger de to bygherres bygninger også flettet ind i hinanden.

Teglsten med slagterisjæl

Men der leget med facadeudtrykket i forhold til skalmuringen, hvor der er brugt flere forskellige lyse teglsten som Sand og Bronsgroen samt forskellige murstenforbandter på de fire bygningskroppe. Samtidig er der altaner hos KPC’s boliger, mens der er franske altaner til de almene. Især teglstenen Bronsgroen giver et farvespil til bygningerne med dens hvide og sarte grønne nuancer. Det er en teglsten, der samtidig har et ”modent” look og hjælper til at bibeholde lidt slagterisjæl blandet med de mere stringente sandfarvede teglsten. Vinduespartierne i umbragrøn bryder med de gule facader uden at larme, men læner sig op ad murværket. Den umbragrønne farve går igen i opgangenes stålgelændere. Det var oprindeligt en fejl, da de skulle have været i stålets egen grå farve, men fejlen faldt godt i arkitektens smag, så derfor bibeholdt man det.

Det er Årstidernes Arkitekt, der har været arkitekt på begge bygherres projekter, og her man altså valgt at skabe et boligområde, der uanset boligtype skaber et harmonisk og fælles område i farver og byggestil – og så lege lidt med facaderne.

Hestesko og L-form

De almene boliger er opført på to separate byggefelter og adskiller sig fra hinanden i form. Bygning 1A er opført i en L-form med fire rækkehuse på den korte ”stribe”. Rækkehusene er overtaget af en privat investor, og er altså ikke en del af de 110 almene boliger.

Bygning 2A er opført som en hestesko på et byggefelt adskilt fra 1A. Imellem ligger to langstrakte og forskudte ejendomme, som er KPC’s. Tilsammen spænder de to almene bygninger i højden fra to til fem etager. Til bygning 1A har man piloteret grunden, da det var en gammel opfyldningsplads, og til bygning 2A er der anvendt sandpude som grundlag for fundamentet.

Bygget på kryds og tværs

Det har ikke været uden udfordringer, når to bygherrer bygger samtidig og på kryds og tværs af hinandens byggefelter. Det har krævet skarp fælleskoordinering og ugentlige dialogmøder. Hos KABI Entreprise A/S, der har været totalentreprenør for BOSJ, er det første gang, at man har bygget så tæt.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2020 nr. 4

Ungdomsbolig

Cortex Lake

Varierende facader med indspændte altangange

Bolig

Funders

Unik beliggenhed og rustikt materialevalg

Bolig og kontor

Generationernes Hus

Et hus med mange identiteter

Sport

Idrætsbyen

Ny svømmehal med badelandskomfort

Bolig

Laanshøj Allé

Attraktive boliger af den rette støbning

Bolig

Papirtårnet

Papirtårnet i Silkeborg

Uddannelsescenter

Politiskolen i Vejle – Uddannelsescenter Vest (UCV)

Politiskolen II, et teknisk komplekst byggeri

Bolig

Randers Kaserne, Karré 6

Kaserne under forvandling

Bolig

Rolighedsvej

Et grønt åndehul – midt i byen

Bolig

Slagteriet

Fra slagterigrund til boliger

Bolig

Strandhaverne

En stille ø i bolighavet

Bolig

Vimmerbyvej

Astrid Lindgrens kvarter i Silkeborg

Bolig

Ørestad Syd, Byggefelt 1.9

Markante boliger på en smal byggegrund