Papirtårnet

:
oktober 2020
Papirtårnet - fra åen

Papirtårnet er placeret i naturlig forlængelse af det historiske fabriksanlæg og rejser sig med sine 70 meter i højden som et pejlepunkt, der markerer byens oprindelse.

Papirtårnet - altan

Boligerne har store altaner med sider og tag i cortenlignende aluminiumsplader, som indrammer udsigten fra gulv til loft.

Papirtårnet - stue

Boligerne er indrettet med intelligente installationer således, at man kan fjernstyre hjemmets opvarmning gennem en app.

Papirtårnet - badeværelse

Eksklusive badeværelser med fritstående kar gør det muligt at nyde udsigten til søerne og horisonten.

Papirtårnet - facade

Altanerne varierer som sammenbyggede altaner med to, tre og fire altaner over hinanden og tilfører facaden en dybde med et skyggespil, som afspejler dagens rytme.

Papirtårnet - reliefmønstre

Tårnets facade er opdelt i mindre felter, som er bearbejdet med forskellige reliefmønstre og vendte sten.

previous next

Papirtårnet i Silkeborg

Ca. 170 år efter firmaet Drewsen og Sønner påbegyndte arbejdet med opførelsen af papirfabrikken, lægges nu den sidste brik i bygningsanlægget

Byggefakta

Papirtårnet
Papirfabrikken 52
8600 Silkeborg
Danmark

Bygherre:
Aberdeen Asset Management Denmark A/S
Totalrådgiver:
KPC Herning A/S
Arkitekt:
Årstiderne Arkitekter A/S
Ingeniør:
ÅF Buildings Denmark
Areal:
11380 kvm.
Byggesum: 
250 mio. kr.
Byggeperiode:
maj 2018 - november 2020

Det Københavnske firma Aberdeen Standard Investments har bidraget med et nyt markant bygningsvolumen, som bryder byens skyline og tilfører Silkeborg fornyet opmærksomhed.

Det mørke Jylland

Med ønsket om at skabe civilisation og økonomisk fremgang, planlagde statsmagten tilbage i 1844, at etablere en handelsplads i det mørke Jylland.

Starten på Silkeborg by

Firmaet Drewsen & Sønner på Strandmøllen nord for København ønskede at udbygge sin position inden for papirindustrien og fik i foråret 1844 retten til at anlægge en stor og moderne papirfabrik.

Grundet Gudenåens vandmængde og kraft, faldt valget på Silkeborg, som dengang var et øde område med ca. 30 indbyggere, en herregård, en vandmølle og nogle småhuse.

Øst for Gudenåen opførte man derfor i 1844 papirfabrikken og ved kongelig resolution etablerede man i 1846 Silkeborg Handelsplads vest for Gudenåen.

Første spadestik i 1844

I forbindelse med anlæggelsen af Papirfabrikken midt i en udørk i det mørke Jylland, som på den tid var ét af Danmarks største industrianlæg, måtte man bygge arbejderboliger, etablere nyt teglværk, pilotere i den sumpede grund og sørge for brændsel. Man skabte herved et helt fabrikssamfund på stedet, og snart var der gang i udviklingen af Silkeborg by.

År 2020

Siden opførelsen af papirfabrikken i 1844 har Silkeborg gennemgået en rivende udvikling. I dag er Silkeborg Danmarks 10. største kommune med omkring 100.000 borgere. Den engang så markante fabriksbygning, er nu blot en lille brik centralt placeret i en tæt og pulserende by.

Nyt liv i den gamle fabrik

I år 2000 lukkede Silkeborg Papirfabrik sin produktion, og i dag er fabrikken integreret i hjertet af Silkeborg, som en kreativ og spændende bydel. Det gamle fabriksanlæg danner ramme om et aktivt kulturmiljø med både boliger, uddannelsesinstitutioner, udstilling, biograf, caféer, restauranter og hotel. Flere af bygningerne er fredede og i forbindelse med transformationen af det gamle anlæg, har man fastholdt fortællingen om fabrikken, som sammen med moderne virksomheder og kulturinstitutioner skaber en unik atmosfære.

Et historisk ankerpunkt

Papirtårnet er placeret i naturlig forlængelse af det historiske fabriksanlæg og rejser sig med sine 70 meter i højden som et pejlepunkt, der markerer byens oprindelse.

Papirtårnet er i dag Midtjyllands højeste hus. På husets øverste etage findes en fælles tagterrasse, hvorfra man kan nyde 360 graders panoramaudsigt over Silkeborg og Søhøjlandet.

Papirtårnet

Aastiderne Arkitekter – en del af Sweco Danmark A/S, som gennem de sidste 20 år har stået for omdannelsen af Papirfabrikken, og selv har til huse i den gamle Papirfabrik, varetager arkitektrådgivningen i forbindelse med projektet. ÅF Buildings Denmark Herning varetager ingeniørrådgivningen, og byggearbejdet udføres som hovedentreprise af KPC Herning A/S.

Tårnet, som udgør 11.380 kvm, strækker sig i højden med 23 etager. Huset rummer 87 eksklusive liebhaverboliger i en bred vifte af boligtyper fra to-fem. Størrelserne varierer fra 81-234 kvm og koster fra 2.400.000 kr. til 14.995.000 kr.

I stueplan er der etableret 1000 kvm erhverv i sammenhæng med en nyetableret, solfyldt plads, som orienterer sig mod åen og det liv, som allerede kendetegner området.

Højteknologisk parkeringskælder

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2020 nr. 4

Ungdomsbolig

Cortex Lake

Varierende facader med indspændte altangange

Bolig

Funders

Unik beliggenhed og rustikt materialevalg

Bolig og kontor

Generationernes Hus

Et hus med mange identiteter

Sport

Idrætsbyen

Ny svømmehal med badelandskomfort

Bolig

Laanshøj Allé

Attraktive boliger af den rette støbning

Bolig

Papirtårnet

Papirtårnet i Silkeborg

Uddannelsescenter

Politiskolen i Vejle – Uddannelsescenter Vest (UCV)

Politiskolen II, et teknisk komplekst byggeri

Bolig

Randers Kaserne, Karré 6

Kaserne under forvandling

Bolig

Rolighedsvej

Et grønt åndehul – midt i byen

Bolig

Slagteriet

Fra slagterigrund til boliger

Bolig

Strandhaverne

En stille ø i bolighavet

Bolig

Vimmerbyvej

Astrid Lindgrens kvarter i Silkeborg

Bolig

Ørestad Syd, Byggefelt 1.9

Markante boliger på en smal byggegrund